Çanakkale Merkez İlçe Akçapınar, Akçeşme, Civler, Gökçalı, ve Çıplak köylerinde faaliyet gösteren S.S. Akçapınar, Akçeşme, Civler, Gökçalı, Çıplak köyleri Sulama Kooperatifi'nin, ortaklarına kontrollü sulama yapılarak tarımsal sulamada tasarruf edilmesi, sulama yapılan alanların daha fonksiyonel olarak kullanılmasını ve toprağın yapısının korunması amacıyla, sulama bölgesinde bulunan hidrantlara elektronik sayaç takılarak, tarımsal sulamada elektronik sayaç kullanımı uygulamasına geçildi.
 
Açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Teknik Personel, Basınçlı sulama yapan Birlik ve Kooperatiflerin Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda üretici katıldı.
 
Açılışta bir konuşma yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ:“ Çiftçilik açısından çok önemli bir anı yaşıyoruz. Avrupa ülkelerinde tarımsal faaliyetlerin en üst safhada olduğu ülkelerde bu tür uygulamaların sık sık yapıldığı sistemin gelişi güzel bir sulama sistemi değil de kontrollü bir sulama sistemine geçildiğini görüyoruz” dedi.
 
Karadağ:“ Sulama kooperatifimizin de;  5 köyü ilgilendiren 13500 dekarlık alanda üretim yapan 5 köyün arazisinin sulanması gibi bir görevi bulunmaktadır. Su kaynaklarımız sınırlı olduğu için bütün arazilere istenilen kadar su verme olanağımız yok. Sulama Kooperatifimiz bu anlamda güzel bir adım atmış ve 130 hidrant'ın her birinin başına bir sayaç takılmıştır. Bu sayaçlar neticesinde üreticimiz istediği oranda istediği kadar suyu kontör şeklinde yükleyerek kendi tarım arazisini sulama imkanına kavuşmuştur. Çiftçimiz suyu israf etmeden bitkinin ihtiyacı kadar suyu ihtiyacı olduğu zamanda kullanacaktır. Eğer fazla kullanırsa bunun bedelini parasal olarak ödemesi gerekecektir” şeklinde konuştu.
 
2016 yılında 13500 dekarlık alanda su ihtiyacı olmasına rağmen sadece 4336 dekarlık bir alana su verilebildiğini vurgulayan Karadağ sözlerini şu şekilde sürdürdü:“ Dolayısıyla %60'ına su verilememiştir. Ama bu sistemden sonra 13500 dekarlık alanın tamamına su ulaştırılabilecek, herkeste istediği oranda suyu alıp arazisini sulayabilecektir”
 
Törenin ardından S.S.Akçapınar, Akçeşme, Civler, Gökçalı, Çıplak köyleri Sulama Kooperatifinin 2017 yılı sulama sezonu açılışı yapıldı. Törene katılanlara Sulama Kooperatifi tarafından pilav ikram edildi. İkramın ardından tören sona erdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi