Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Çanakkale’de üreticilerin özellikle Saanen ırkı erkek keçilerden süt çıkmasına ilişkin açıklamalarda bulunarak:“ Kimi üreticimiz bu durumu bir övünç kaynağı olarak gösteriyor ancak biz bunu önermiyoruz, hayvanın kendi fizyolojisini bozma yönünde anomaliyi daha da arttıracak şeyler olabileceği için çok da olumlu bir şey değil” dedi.
 
Çanakkale’de küçükbaş hayvan üretiminde Saanen ırk keçiler ilk sırayı alıyor. Zaman zaman bu ırka ait erkek keçilerden de süt çıktığı haberleri gazete manşetlerinde yer alırken, erkek keçinin süt vermesine ilişkin Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran’dan önemli açıklamalar geldi.
 
Başkan Savran, Saanen türü keçilerin 1960’lı yıllarda teke deposu zihniyetiyle getirildiğini söyledi. Çanakkale’de Saanen konusunda çok yoğun çalışmalar olduğunu ve Çanakkale’nin hala daha bir üretim merkezi olarak yer alabildiğinin altını çizen Savran:“ Birlikle ilgili bizim yıllarca yaptığımız, 2010’dan itibaren fuarlara katıldık, her gittiğimiz yere canlı hayvan götürdük. Bir marka değeri yarattık. İnsanlar telefonla bizleri aradılar. Bu işler bölgedeki insana katkı sağlıyor. Ve o yüzden de bizim bölgede özellikle Anadolu Yakası’nda daha çok Saanen ağırlıklı bir keçi yetiştiriciliği var. Karşı tarafta, Gelibolu’da daha çok kıl keçisi yetiştirilir. Orada sütün çok bir değeri yok. Ancak bazıları kendileri peynir yapıp bölgede pazarlama yönüne gidiyorlar. Türkiye’de Saanen dendiği zaman akla gelen ilk yer Çanakkale ve Türkiye’de sadece 3 yerde var” dedi.
 
Saanen türü erkek keçilerin süt vermesinin doğal bir şey olmadığını hormonal bir takım dengesizlikler olduğunu söyleyen Başkan Savran:“ Tekede de meme yapısı var. Memenin yapısında bir takım deformasyonlar olursa, tekeden de süt çıkma ihtimali var, normali, doğrusu bu değil tabi ki” şeklinde konuştu.
 
Sahada böyle türleri gördüklerini ancak bunu olumlu bir özellik gibi söylemenin çok da doğru bir şey olmadığını vurgulayan Başkan Savran:“ Erkek bireyden süt sağılması çok normal bir şey değil. Bunu bir anomali olarak görebiliriz. Üretici benim tekemden dahi süt geliyor, bundan doğacak hayvan daha sütlü olur diyor. Hayvanının daha verimli olduğunu savunuyor. Sadece bu tarz morfolojik ve fenolojik özelliklere bakarak bunun çok daha verimli olacağına dair bir kanaat getirmemiz mümkün değil. Çok daha farklı etkenler, çevre faktörleri var, genetik yapı var. Bunlar değişken şeyler. Kimi üreticimiz bu durumu bir övünç kaynağı olarak gösteriyor ancak biz bunu önermiyoruz, hayvanın kendi fizyolojisini bozma yönünde anomaliyi daha da arttıracak şeyler olabileceği için çok da olumlu bir şey değil” ifadelerini kullandı.
 
Savran sözlerini şu sözlerle sürdürdü:“ Bizim görüşümüz; böyle şeyler çıkabilir, doğada bu tarz anomaliler rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Doğrusu bunlara çok fazla da şey yapmamak gerekir verimliliği sadece buradan yola çıkarak da tespit etmek mümkün değil. Verimliliğin sağlaması açısından çok daha farklı faktörlere, özelliklere bakmak durumundayız”
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT