Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen askerleri anmak için İstanbul-Çanakkale bisiklet turu gerçekleştiren İstanbul Bisiklet ve Doğa Sporları Grubu (İspidos) üyeleri 2 gün boyunca 250 kilometre pedal çevirdi. Çanakkale Şehitlerini anmak için 2 gün süren etkinlikte 10 yaşından 70 yaşına kadar, her türlü meslek grubundan kadın erkek 102 bisikletli yer aldı.
 
2 gün sonunda 250 kilometre pedal çeviren yaşları 10 ile 70 arasında değişen aralarında öğrenciler, bankacılar, işadamları, doktorlar, eczacıların ve görme engellilerinde bulunduğu grup üyeleri önce feribotla Bandırma'ya, ardından Biga'ya ulaştı. Burada bir gün konaklayan grup Pazar günü Çanakkale'ye ulaştı. Pazar gecesi Çanakkale’de konaklayan grup üyeleri dün bisikletleriyle Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri gezerek, Çanakkale savaşlarının 102’nci yıldönümünde bir kez daha şehitleri andı.
 
Görme engelli sporcu takdir topladı
İstanbul’dan başlayan ve Gelibolu Yarımadasında sona eren bisiklet turuna bisiklet gruplarının yanı sıra Engelsiz Pedal Derneğinden de 3 kişi katıldı. İki kişilik tandem bisikletin arkasında oturan görme engelli sporcu Cem Cengiz arkadaşı Faruk Sezer ile birlikte pedal çevirirken aynı ekipten Sinan Yakut Yancı’da ekibin yol güvenliğini sağladı. 250 kilometre süren etkinliği başarıyla bitiren Cem Cengiz yaptığı açıklamada: “Bu etkinliğe yol arkadaşım Faruk Sezer ve Sinan Yakut Yancı ile birlikte katıldık. Her şey 1,5 ay önce başladı. Biz Kadıköy’de sürüş yaparken İspidos grubunun turuyla karşılaştık. Gruptan Münir abi bizi Çanakkale’ye davet etmişti. Hazırlanma sürecinin ardından cumartesi günü yola çıktık ve çok harika bir yolculuk geçirdik. Benim ilk uzun yol etkinliğimdi. 3 aydır sürüyorum ve bunların hepsi kısa mesafeydi. Bu uzun sürüş bana çok öğretti, deneyimde bulundum. Çok yeni insanlar tanıdım. Önemli olan hedefimizin burası olmasıydı. Burayı görmek ve buraya kendi çabamızla pedal çevirerek bu kadar yol kat ederek gelmek harika bir duyguydu” dedi.
 
102 bisikletlinin katıldığı etkinliğin organizasyon komitesinden Cemal Taşkın ise yaptığı açıklamada:" İstanbul Doğa Sporları Bisiklet Derneği bundan 2 gün önce Bandırma’dan 102 bisikletliyle yola çıktı. Biga’da mola verdi ve ertesin günde Çanakkale’ye sürdü. Bugünde projemizin üçüncü ayağında Şehitliğe geldik. Biz Bisikletliler Derneği’nin desteği ve İspidos’un projesi altında 102 İspidos’luyu 102’nci yılında Çanakkale’de atalarımızın şehit olduğu topraklara getirdik. Bu bizim için çok gurur verici bir projeydi. Bugün bunu sağlimen bitirdiğimiz için çok gururluyuz. Katılan bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Çok duygusal anlar yaşadık yolda gelirken. Burada da şimdi 57’nci Alayı ziyaret ediyoruz. Buradan da Şehitliğe çıkacağız ve bu kutsal görevi bitirmiş olacağız" ifadelerini kullandı. 
 
Grubun en genci 10 yaşında
Yaklaşık 250 kilometrelik bisiklet turuna katılan en küçük katılımcı 10 yaşındaki Alperen Keçecioğlu, Çanakkale’ye gelmenin kendisi için büyük bir gurur ve sevinç olduğunu belirterek: Çanakkale’ye gelmek benim için büyük bir gurur ve sevinç. Şehitlikleri görmeye geldik. Biga üzerinden Çanakkale’ye geldik. Şimdi Gelibolu’dayız. Şehitlikteyiz ve dua ettik” dedi. Tura babasıyla ile birlikte katılan 12 yaşındaki Kerem Köken ise " Bu benim ilk etkinliğim, çok mutluyum ve gururluyum. Bizim için atalarımız şehit olmuş. Nasıl desem sadece kendilerini değil, geleceğini ve çocuklarını da düşünmüşler. Bizim için kendilerini feda etmişler” şeklinde konuştu.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT