Çanakkale’nin Eceabat İlçesinde, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ıslah ettiği Linas, Olas aspir çeşitleri ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen Dinçer aspir çeşidi ile Eceabat Merkez Kabatepe yolu üzerinde, İsmet Alçalar’ın 7 dönümlük arazisinde 3 çeşit ile kurmuş olduğu aspir demonstrasyonunun tarla günü yapıldı. Tarla gününe, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü yayım koordinatörü Dr. Sami Süzer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü aspir konu sorumlusu Dr. Metin Babaoğlu, Şube Müdürleri ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, stajyer öğrenciler ve bölge çiftçileri katıldı.
Yapılan tarla gününde konuşan İl Müdürü Erdem Karadağ, aspirden elde edilen yağın, zeytinyağından sonra en kaliteli bitkisel yağ olduğunu, yemeklik yağ dışında çiçeklerinin tekstil ve gıda boyası sanayisinde kullanıldığını belirterek, Çanakkale’de yaklaşık 2 bin dönüm olan ekim alanını 10 bin dekarlara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Eceabat İlçe Tarım Müdürü Yücel Tokgöz, demonstrasyon hakkında kısa bir bilgi verdi, aspirin Eceabat bölgesinde üretim desenine girecek önemli bir ürün olabileceği ve ilçe tarım müdürlüğü olarak ayçiçeğine alternatif olan bu bitkiyi yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü aspir sorumlusu Linas ve Olas çeşitlerinin ıslahçısı Dr. Metin Babaoğlu, her çeşidin başında çeşitleri tanıttı, yetiştirme tekniği ile ilgili bilgi verdi ve çiftçilerden gelen soruları cevapladı. Konuşmalardan sonra çeşitlerin hasadı yapıldı.


Kaynak: İHA