Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, ekonomik verilere değindi. Nisan ayı ekonomik verilerinin açıklandığını belirterek, TÜFE'deki değişim oranlarını paylaştı. En yüksek artışın eğitim alanında olduğunu vurguladı ve eğitimdeki bu yükselişin endişe verici olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre, ihracatın %2,7 artış gösterdiğini, ithalatın ise %8,9 azaldığını ve dış ticaret hacminin %4,3 azaldığını aktardı. Dış ticaret açığının en önemli sebebinin enerji fiyatlarındaki artış olduğunu belirtti.

Mutlu; “TÜFE'deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %103,86 ile eğitim olmuş. Yüksek enflasyonu kanıksadık belki ama eğitimdeki bu enflasyon rakamı iyi okunması ve düşünülmesi gereken üzücü bir veri. Gönül isterdi ki hiç olmasın hatta eksi olsun. Her alanda her koşulda eğitim derken bu oranlarla eğitimde kaliteyi de eğitimde fırsat eşitliğini de konuşmak ne kadar inandırıcı olur?  Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracatımız, %2,7 oranında artarak 82 milyar 873 milyon dolar, ithalatımız ise %8,9 oranında azalarak 113 milyar 117 milyon dolar olurken dış ticaret hacmimiz, %4,3 oranında azalarak 195 milyar 990 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığımızın en önemli sebebi enerji fiyatları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,84 oranında artış kaydetti” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman konuşmasını gerçekleştirdi. Odanın faaliyetleri ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi.

‘Çanakkaleli, Çanakkale’ye sahip çıksın’

Toplantıya konuk olarak katılan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk ise ÇTSO Meclisi'ne hitap etti. Çanakkale'deki 19 yıllık sürecinden ve yaptığı projelerden bahsederek, Çanakkale'nin önemine vurgu yaptı. Öztürk, özellikle gençlerin tarihi ve yöreyi daha iyi tanımaları gerektiğini ifade ederek, "Çanakkaleli, Çanakkale'ye sahip çıksın" çağrısında bulundu ve yapılan çalışmaların önemine değindi.

Öztürk konuşmasında şu cümleleri kurdu, “Hiçbir şey ülkemizde düşünüldüğü gibi kolay gerçekleşmiyor. Bir sosyal sorumluluk olsa dahi adım atarken pek çok zorluklarla karşılaşılıyoruz. Benim ve şirketimizin de karşılaştığı pek çok zorluklar oldu. Yaşadığımız dönemde her biri bizi derinden üzdü veya mutlu etti. Onun için ortaya çıkan projemizin bugünlere gelmesi ayrı bir önem ve değer kazandırıyor. Çanakkalelilerin yörelerine yapılanın anlamını bilmesi çok değerli. Biz ülkemize hizmet ediyoruz, ülkemizin tarihine hizmet ediyoruz. Çanakkale’de hayatını kaybeden şehitlerimize onların huzur içerisinde uyuyabilecekleri mezarlar, anıtlar, şehitlikler yapıyoruz dedik. Tüm yarımadaya elimiz değdi ve dantel gibi işledik. Burada yaşayanlar bilir ama gençlerimizin çok fazla ilgilenmediğini ve görmediğini düşünüyorum. Tarihe Saygı Ortaokulu’na gerçekleştirdiğimiz çalışma ile burada yetiştirdiğimiz çocuklarımızın her biri yarımadanın önemini en güzel şekilde anlatsınlar, Çanakkaleli, Çanakkale’ye sahip çıksın diyorum. Bana Çanakkale fahri hemşehrisi unvanını vererek onurlandıran Çanakkalelilere de çok teşekkür ediyorum.”


Kaynak: Veysel Akın Salkın