Sunuma; Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman, Sayman Üye Turgay Kılıç, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek ve üyeler, akademisyenler, kurum müdürleri, 100 kadın girişimci ile mentörlük yapılan 100 öğrenci katıldı.

TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek açılışta yaptığı konuşmada; projenin amacını Mustafa Kemal Atatürk'ün "Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır" sözleriyle açıkladı. Projede, 100 kadın girişimci ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın Girişimciler Kulübü üyesi 100 öğrencinin bir araya getirildiğini ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve toplumdaki girişimcilik bilincinin artırılması hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, öğrencilerin mezuniyet sonrası iş imkanları, staj imkanları ve kendi işlerini kurmaları için motivasyon ve destek sağlayan projelerin bulunduğunu vurguladı.

Şimşek “Cumhuriyetimizin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır’ sözleri rehberliğinde Çanakkale il sınırları içinde faaliyet gösteren 100 kadın girişimci ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kadın Girişimciler Kulübü üyesi 100 öğrencimizi 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı içerisinde buluşturmak amacıyla bir yola çıktık. Çıktığımız bu yolda girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için, en doğru adres olan üniversitemiz ile işbirliği içerisinde projelerimizi planlayarak,  toplumdaki girişimcilik bilincinin artmasına, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çıkacakları yolda daha emin ve daha doğru adımlarla yürümelerine destek olmayı hedefledik. Ekonomimizi ayakta tutan asli unsur girişimciler ise, bizler bu asli unsura daha çok kadın eli değsin istiyoruz. Bugün burada olma sebebimiz ise;  yaklaşık beş ay boyunca mekan gözetmeksizin işyerinde, sahada, hatta aile ortamında bile bir araya gelerek öğrencisine adeta bir anne şefkatiyle yaklaşan kadın girişimcilerimizin, öğrencilerimiz üzerinde oluşturduğu değişime ve gelişime bir nebze de olsa tanıklık etmek istememizdir. Öğrencilerin sadece hayatlarına dokunmak ile kalmayıp, öğrencisinin mezuniyet sonrası çıkacağı yolda iş imkanı, staj imkanı veya kendi işini kurması için motivasyon ve destek sağlayan birçok anlamlı proje mevcut. Bu anlamlı projenin sürdülebilir olması ve her akademik takvim yılında yeniden başlayarak, yeni kadın girişimcilerimizi ve yeni öğrencilerimizi dahil ederek, bir çok yetişmekte olan kız öğrencilerimize bir nebze de olsa çıkacakları bu yolda ışık olabilmek, biz Kadın Girişimcileri motive eden yegane unsurlardan biridir. Bizler üreten, yaratan, koruyan kadınlarız. Toplumun en önemli şekillendiricisiyiz. Hayatta en değerli olan insan kaynağını biçimlendireniz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın iyi yetiştirilebilmesi, aileye katkı sağlayabilmesi, toplumumuzun gelişip büyüyebilmesi için eğitimli ve kendi ayakları üzerinde durabilen kadınlarımıza ihtiyacımız var. Dileğimiz odur ki, Bir Türk kadını olarak, kadın duyarlılığının, kadın sevgisinin ve kadının mücadeleci ruhu ile Türk kadınını ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda daha üst seviyelere taşımak ve iş hayatındaki temsiliyet oranını artırmak öncelikli hedefimiz. Bu amaçlar doğrultusunda, 100. Yılda 100 Öğrenci 100 Kadın Girişimci projemizi gelecek dönemlerde de devam edebilmesi ve diğer tüm illere yayılması ile yetişmekte olan gelecek nesillere fayda sağlayacak, birçok kız çocuğuna umut ışığı olacak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘bütün ümidim gençliktedir’ sözleri ile bir Türk kadını olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmiş olacağız” dedi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Turgay Kılıç ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilin gelişimi, üyelerin rekabet gücünün arttırılması ve marka değerlerinin korunması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Kadın Girişimciler Kurulu'nun bu süreçte önemli bir destek olduğunu ifade etti. Kılıç şöyle devam etti; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlimizin gelişimi, üyelerimizin rekabet gücünün arttırılması, marka değerlerimizin korunarak geliştirilmesi, tanıtılması, turizmden aldığımız payın arttırılması için yoğun çaba sarf ediyoruz ve proje üretiyoruz.  Bunları yaparken de meslek komitelerimiz, üyelerimiz bizlere güç veriyor. En büyük destekçilerimizden biri de Kadın Girişimciler Kurulumuz. Çok başarılı işlere imza atıyorlar, bu yolda bize yardımcı oluyorlar. Bugün de çok anlamlı bir proje vesilesi ile bizleri bir araya getirdiler. Ticaret, ekonomi, üretim elbette olmazsa olmazımız. ancak eğitim olmazsa, bilinç olmazsa diğerleri hep eksik kalır. 100 kadın girişimcimizin 100 kız öğrenciye bu anlamda yol göstererek eğitimlerini iş hayatına entegre etmeleri, onlara girişimciliği özendirerek teşvik etmeleri çok değerli.”

Konuşmaların ardından projede yer alan öğrenci ve kadın girişimcilere katılım belgesi, projede emeği geçenlere de teşekkür belgeleri verildi.


Kaynak: Senem Erdem İnal