Projenin yürütücüsü olan Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın liderliğindeki eğitimde, kadına yönelik şiddetin basına yansıtılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar ele alındı. Doç. Dr. Ilgın, eğitimde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Okan ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ersin Çoban ile birlikte kadına şiddet haberlerinin doğru bir şekilde ele alınması için basın mensuplarına önemli bilgiler aktardı.
Eğitimde, özellikle haber başlıklarının ve haber içeriklerinin kadına yönelik şiddeti özendirici olmaması gerektiği vurgulandı. Başlıklarda kesinlikle yöntem belirtilmemesi gerektiği, şiddet içeren temaların başlıklarda yer almaması gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca, haberlerde şiddeti işleyen kişinin ifadesine yer verilmemesi ve ölen kişinin fotoğrafının açık verilmemesi gerektiği vurgulandı.
Eğitimin sonunda yapılan açıklamalarda, kadına yönelik şiddetin önemli bir sorun olduğu ve medyanın bu konuda duyarlı olması gerektiği belirtildi. Medyanın etkili bir araç olduğu ve kadına yönelik şiddeti ele alma biçiminin toplumsal algıyı etkilediği vurgulandı. Bu nedenle, basın mensuplarının empati yaparak habercilik yapmalarının önemi üzerinde duruldu.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, eğitimin sonrasında yaptığı açıklamada, projenin devamında yapılacak eğitimlerle ulusal düzeyde de benzer uygulamaların gerçekleştirileceğini belirtti. Çanakkale'deki başarılı uygulamaların diğer illerde de yaygınlaştırılması ve basın mensuplarının kadına yönelik şiddet haberlerini ele alma biçimlerinde farkındalık oluşturulması hedeflendiği ifade edildi.
Ilgın “Kadına yönelik şiddet haberlerinde sıfır tolerans projemizde geçen ay seçimlere denk gelmesi nedeniyle yapamadığımız eğitimimizi bu ayki eğitimimizde birleştirerek dört hocayla birlikte bu eğitimi bugün tamamladık. Bugün neler yaptık? Bugün ulusal basında özellikle iki bin yirmi ikiden bugüne kadar çıkan kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerini ele aldık ve hep birlikte bunlar üzerine bir Gerçekleştirdik. Ayrıca yerel basında yer alan son dönemde kadına yönelik Çanakkale medyasında yer alan bütün haberleri analiz etmeye çalıştık. Birlikte yorumladık haberleri. Acaba biz olsak nasıl yazardık? Bunun üzerinde durduk sıklıkla. İleriki süreçte yapmayı hedeflediğimiz şey bir eğitim modülümüz daha kaldı. Onun için uygulamalar ile bunu tamamlayacağız. Gazetecilikte robotik uygulamalarla ilgili özellikle yapay zeka kullanımıyla ilgili olan eğitimimiz bir sonraki eğitimimiz. Bu önümüzdeki ay eğitimi de tamamladıktan sonra aslında eğitim sürecimizi tamamlıyoruz. Bundan sonra artık yerel medyada özellikle çıkan şiddet haberlerimizi ve kadın cinayetleri haberlerimizi inşallah kadın cinayeti haberine denk gelmeyeceğiz. Haberlerimizin analizini gerçekleştirdikten sonra bir sonuç sunacağız. Bir sonuç raporumuzu zaten halihazırda projemiz valiliğimiz, başsavcılığımız ve üniversitemiz koordinasyonunda devam ediyor projemiz. Bu sonuç raporu sunduktan sonra illerde projenin uygulanması için iletişim başkanlığıyla, Cumhuriyet Başsavcılığımızla ve valiliğimizle, üniversitemizle bir çalışma yürüterek diğer illerde de aynı eğitim modelinin uygulanması ve basın temsilcilerimizde ayrıca kadına yönelik şiddet haberlerini yazmaya ilişkin bir farklılık oluşturmasına gayret gösteriyoruz. Çalışmamızın bir sonraki etabı ulusal” diye konuştu. 


Kaynak: Şahver Banu Çağlak