Soğuk Algınlığı ve Solunum Yolu Hastalıkları
Bahar aylarında, havaların bir ısınması bir soğuması nedeni ile soğuk algınlığı şikayetlerinin sayısında bir artış olur.
Bununla birlikte, hava hareketlerinin artması ile solunum yolu hastalıklarına sebep olacak virüslerin yayılmasına sebep olur.
Bu virüsler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz-kulak ağrısı, hapşırık, öksürük, halsizlik ve ateş şeklinde belirtilere yol açıyor.
 
Bahar Yorgunluğu Nedir?
Bahar yorgunluğu, aslında sadece havadaki elektrik yükünün artması nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratmakadır.
Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili olur.
 
Polen Alerjisi
Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanan ve bahar aylarında doğanın uyanması ile artan bir rahatsızlıktır.
Polen alerjisi, tıpta mevsim alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak da bilinir.
Polen alerjisinden muzdaripseniz, alınabilecek önlemleri sizin için derledik. 
 
Bahar Hastalıklarına Karşı Nelere Dikkat Edilmeli?
 
Dengeli Beslenme Altın Kural
Günlerin uzaması ve gün içindeki aktivitelerin artması enerji ihtiyacını da artıracaktır. Bunun için güne sağlıklı ve çok yönlü bir kahvaltı ile başlanmalı, gün içinde de yeterince protein, karbonhidrat, lif, yağ ve vitamin alındığından emin olunmalıdır. Artan taze sebze ve meyveler, lif, vitamin ve minarel ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacaktır.
 
Vitamin Takviyesi Şart
Bahar aylarında yaşanan sıkıntıların aşılmasında vitaminler yönünden zengin sebze ve meyveler yardımcı olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü, günde 5 porsiyona kadar taze sebze veya meyve tüketilmesini önermektedir. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir. Bunun için ister çiğ ister pişmiş olarak bol sebze ve meyve tüketilmesi önemlidir. Özellikle antioksidan vitaminler olan A ve C vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketilerek metabolizmanın güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin artırılması sağlanmalıdır. 
 
Spor Yapıyor musunuz?
Vücut direncini artırmanın en önemli yollarından birisi de düzenli spor yapmaktır. Günde 30 dakikalık bir yürüyüş yapmak, vücut ağırlığının dengelenmesini, kas ve kemik sağlığının korunmasını sağlayacaktır. Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve devamlı olarak fazla enerji oluşumu sağlanır. Ayrıca kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyde oksijen taşınmasını sağlar. 
 
Giyinmenize Dikkat Edin
Gün içinde meydana gelecek ani hava değişiklikleri bir terlemenize, bir üşümenize sebep olabilir. Bedenin bu  ısı değişikliklerine adapte olamaması da başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkaracaktır. O nedenle bu mevsim boyunca sıcakladıkça çıkaracak, üşüdükçe üstüne giyinebilecek şekilde birkaç kat halinde giyinip evden çıkmakta fayda var. Ani bastıracak mevsimsel yağışlarla ıslanmamak için şemsiyenizi yanınıza almayı ihmal etmeyin.


Kaynak: Haber Merkezi