Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, kiraz, şeftali, nektarin ve kayısı ağaçlarının baharın müjdecisi olarak çiçek açtığını belirtti. Kaçan, "Bu yıl hava sıcaklıkları ve çevresel faktörler üreticilerin lehine ilerliyor. Üreticiler olarak yüksek kalitede meyve bekliyoruz. Verimimiz güzel olacak inşallah." dedi.

Lapseki'nin özellikle şeftali, nektarin ve kiraz üretimiyle tanındığını vurgulayan Kaçan, "Lapseki, 35-40 bin dekar alanda yıllık 110-120 bin ton şeftali ve nektarin üretimiyle Türkiye'nin lideri konumunda. Şeftali, coğrafi işaret almış ve diğer bölgelerden farklılığını ekosistem, toprak yapısı ve hafif esen rüzgar gibi özelliklerle ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

Kaçan, ilçede 2 bin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici olduğunu, kayıtsız üreticilerle birlikte bu sayının 3 bine ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin meyve üretim deposu olarak nitelendirilebilecek Lapseki ürünlerinin özellikle İstanbul'da büyük ilgi gördüğünü söyleyen Kaçan, "İhracatçılar da Lapseki'nin eşsiz lezzetini dünyaya taşımak için çalışıyor. Lapseki, meyvecilikle geçimini sağlayan bir ilçe." ifadelerini kullandı.

Kaçan, uygun sıcaklık, yağış ve toprak yapısı koşulları göz önüne alındığında bu yıl 120-130 bin ton şeftali ve nektarin üretimi beklendiğini ekledi.

 


Kaynak: Şahver Banu Çağlak