‘Çanakkale Geçilmez’ destanının dünya tarihine altına harflerle yazdıran Mehmetçik’in ebedi istirahatgahı Tarihi Gelibolu Yarımadasına, zaferin 109’ncu yılında ziyarteçi akını devam ediyor. Yılın 12 ayı hizmet veren Tarihi Alan’da 18 Mart itibariyle artan ziyaretçi sayısı 9 günlük Ramazan Bayramında adeta zirveye ulaştı. Tarihi Alan, tatil boyunca toplamda 1 milyon 930 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir düzenlediği basın toplantısında bayram tatilindeki ziyaretçi yoğunluğuna ilişkin rakamlarla bilgiler verdi. 5 Nisan’da 155 bin, 6 Nisan-9 Nisan tarihleri arasında günlük ortalama 180 bin kişinin ziyaret ettiği Tarihi Alan’a, 10 Nisan’da 223 bin, 11 Nisan’da 295 bin, 12 Nisan’da ise 319 bin ziyaretçinin giriş yaptığını aktardı.

Ramazan Bayram tatili boyunca toplamda 1 milyon 930 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Kaşdemir, geçtiğimiz yılki bayram tatilinde bu rakamın toplam 700 bin olduğunu ifade etti.

Tarihi Alan’ın kendi ziyaretçi rekorunu kırdığına dikkat çeken Kaşdemir, “Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tarihi Alan, hem Türkiye hem de dünya için büyük bir buluşma noktası haline geldi. Geçen yıl yaklaşık 4 milyon olan ziyaretçi sayısının bu yıl 5 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Çanakkale hepimizin ortak değeri ve bizim Çanakkale’miz. Memleketin her köşesinden, her evden bir vatan evladı Çanakkale’de savaştı. Türk Milletinin kalbi yıllardır Çanakkale’de çarpıyor. Çanakkale sevgisi, Türk milletinin de atalarının mücadele ettiği topraklarına koşarak gelmesine vesile oluyor. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak burada gelen ziyaretlerimizin Çanakkale Ruhunu daha iyi hissetmeleri, bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, daha iyi anlamaları, Çanakkale Savaşları’nı daha çok idrak etmelerini, Çanakkale ruhu denen yüksek karakterli duruşunu daha iyi görmelerini sağlamak için çalışıyoruz” diye konuştu.


Kaynak: Veysel Akın Salkın