İşletmeyi ziyaret eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ incelemelerde bulunarak, İşletme Onay Belgesi’ni Kenan Kaştan'a takdim etti. İl Müdürü Karadağ,  günümüzde hangi sektörde olursa olsun çevreyi kirletmeden ekolojik sistemi bozmadan insan sağlığına duyarlı, hassasiyet gösteren üretimler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda bitkisel üretimde de aynı şeyi söyleyebileceklerini kaydeden Karadağ, “Bitkisel üretimde özellikle kimyasalların kullanılması çevreye, doğaya, ekolojik sisteme insan sağlığına büyük oranda zarar vermektedir. Ancak her geçen gün insanlarımız tarafından, tüketiciler tarafından organik olarak yetiştirilmiş ve yahut kimyasalları az kullanılarak yetiştirilmiş ürünlere daha büyük bir rağbet gösterilmektedir. Dolayısıyla biz de İl Müdürlüğü olarak bu tür çalışmalara il müdürlüğü olarak büyük destek vermek durumundayız. Tabi bu işletmemiz çeşitli aşamalardan geçti. Bakanlığımız işletme onay belgesini kendilerine uygun gördüler. Biz de İşletme Onay Belgesi’ni kendisine takdim ettik. Umut ediyorum ki üreticimiz yurt dışına da ihracat yapmaya başlar. Biz bu yolda kendilerine her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız" dedi.

“Solucan gübresi toprağın ıslahını sağlar”
İşetme sahibi Kenan Kaştan, yurt dışından temin ettikleri 13 milyon adet solucanla 800 metrekare alanda üretim yapmaya başladıklarını belirterek şu bilgileri verdi; “Solucan gübresi toprağın ıslahını sağlar. Senelerce kimyasallardan yorulmuş yıpranmış bitmiş olan toprağın tekrar 50-60 sene önceki verimli haline dönmesini sağlayan bir materyaldir.  Bunu bir gübre olarak değerlendirmememiz lazım, bu bir canlı mikroorganizmadır ve mikroorganizma sürekli üremesini devam ettirir. Toprağı havalandırır, pH'sını dengeler, toprağın besin elementlerini karşılar. Bitkinin bütün ihtiyaçlarını giderirken, bir taraftan da toprağı organikleştirmek için elinden gelen çabayı sarf eder ve beş sene boyunca kullanılan toprak da tamamen humuslu bir toprak haline gelir. Humuslu toprak haline gelen yere bir daha gübre atılmasına gerek kalmaz. Atılırsa bitki besin elementlerini daha da arttıracağı için hem erkenciliği sağlar, hem de koku ve aromasını arttırır.”

 


Kaynak: Haber Merkezi