İl genelinde 27 farklı lokasyonda kullanılan 27 adet "Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu" ile 5 adet "Kameralı Dijital Tuzak"ın bakım, onarım ve kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Özellikle elma ağaçlarında önemli zararlara yol açan "Elma İç Kurdu (Cydia Pomonella)" ile mücadele kapsamında "Monitör Feromon Tuzaklar" kullanılarak ergin takibi yapılıyor. Bu sayede zararlıların popülasyonları kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Çiçek döneminde meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açabilen "Bakla Zınnı" zararına karşı da önlemler alınıyor. Yoğun zararlı popülasyonunun bulunduğu bahçelerde "Mavi Leğen" kullanılarak biyoteknik mücadele yapılarak Aynı zamanda çiftçiler bu konuda bilgilendirilerek zararlıların yayılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınıyor.

Tarımda Uzman Teknik Personel İle Çalışmalar

Bu önemli mücadelede teknik personel, bakım, onarım, takip ve mücadele çalışmalarını titizlikle yürütmektedir. Çanakkale'de tarımın sürdürülebilirliği ve verimliliği için yapılan bu çalışmalar, çiftçilerin ve tarım sektörünün desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlar söylendi.

''İlimizde 27 farklı lokasyonda "Bitki Hastalık ve Zararlı Takibi"nde kullanılan 27 adet "Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu" ile 5 adet "Kameralı Dijital Tuzak"ın bakım, onarım ve kontrolleri  Elmanın ana zararlısı olan "Elma İç Kurdu (Cydia Pomonella)"nun mücadele zamanının tespiti amacıyla "Monitör Feromon Tuzaklar"ın elma bahçelerine asılarak ergin takibinin yapılması işlemlerine teknik personelimizce devam edilmektedir.

Ayrıca, çiçek dönemindeki meyve ağaçlarında "Bakla Zınnı" zararına karşı popülasyonun yoğun olduğu bahçelerde "Mavi Leğen" ile biyoteknik mücadele yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır''


Kaynak: Coşkun Balcı