İklim şartları dolayısıyla beğenilen Üçpınar’a son altı ay içinde 8 aile dönüş yaptı. Köydeki nüfusu da arttıran bu aileler, Çanakkale kent merkezi veya başka illerde yaşayıp görüştükleri Üçpınarlıların da geri dönemsi için çalışmalara başladı. Çok sayıda aile zamanı gelince köylerine döneceklerini şimdiden bildirdi. Üçpınar’a gelen 8 aile kendiler için yeni yaşam alanı oluşturmak adına el ele verdi. Köyde yerleşik bulunan halk da onlara destek olunca ilk olarak, cami inşa edilmeye başlandı. Yeni evler yapıldı, çevre düzenlenmesi gerçekleştirildi.
 
Seki aileden köye kesin dönüş yapan işçi emeklisi 55 yaşındaki Metin Demirtaş, “Köylere geri dönüş başladı. Ben köyden yaklaşık elli yıl kadar önce ayrıldım ama irtibatımı koparmadım. Bayram ve özel günlerde gelip gittim. Artık emekli olduktan sonra tamamen dönüş yaparak köye yerleştim ve benimle birlikte sekiz aile tekrar köye dönüş yaptı. Emekli olduktan sonra dönecek bir çok arkadaşımız var. Köye döndükten sonra ilk işimiz yıkılma aşamasında olan hatta her yerinde çatlaklar olan bir camimiz vardı bunun yerine yeni bir cami yapmak oldu. Dernek kurarak başladık kısa sürede kaba inşaatını tamamlama aşamasına geldik çok şükür. Çanakkale İl Merkezinde geçmiş yıllarda göç ederek yaşayan bu köyden iki bin kişi var. Bunların birçoğu emekli olduğunda köye geri dönecekler. Ben sürekli görüşüyorum. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan ve bu köyden yıllar önce gitmiş birçok kişi var. Onlarla da görüşüyoruz onlarda emekli olduğunda buraya dönecekler. İklim olarak çok güzel benim eşim il merkezinde kaldığımız dönemde evde işlerini zor yapıyordu. Fakat burada çok daha iyi oksijen deposu köyümüz. Yakın köylerimiz fazla olduğu için göçünde devam ettiğinden 50 kişinin yaşadığı köye 200 kişilik cami yapmaya çalışıyoruz. Emeği geçen her kesten Allah razı olsun “dedi.
 
Üçpınar Köy Muhtarı Nezir Pehlivan da “Köyümüz iklim olarak çok güzel ve köyümüze geri dönüş başladı. En son sekiz aile geldi ve emekliliğine az kalan birçok arkadaşımızda kendilerine yeni ev yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Emekli olduklarında köye dönüş yapacaklarını söylüyorlar. En son altı ay kadar önce gelen 8 aile köyümüzde yıkılma aşamasında olan bir camimiz vardı, bir başka yere yeni cami yapmaya başladılar. Köy halkı olarak hep birlikte el birliğiyle camiyi yapmaya çalışıyoruz. Köyümüzde şu an 40 kişiydik gelen arkadaşlarla 50 nüfus olduk ve artmaya da devam ediyor. 200 kişilik cami yapıyoruz emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
 
Haber: Ercan ÖZÇETİN