Şubat ayının ilk günlerinden bu yana Çanakkale adeta beşik gibi sallanıyor. Özellikle Biga bölgesinde irili ufaklı yüzlerce mikro deprem yaşandı. Son olarak geride bıraktığımız Salı gecesi saat 23:00 sıralarında 3,5 büyüklüğünde yer yüzüne 4 kilometre yakınlıkta yaşanan hareket bölgede hissedilirken tedirginliğe de yol açtı.

Biga dışında Çanakkale’de Lapseki Ayvacık ve Yenice ilçelerinde de hareketler oluştu. 4 Mart tarihinde Yenice ilçesinde saat 21.38'de 4,9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin yaklaşık 10,44 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem Çanakkale olmak üzere deprem, Balıkesir, Bursa Bilecik ve İstanbul’da da hissedilmişti. 4.9 büyüklüğündeki depremde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir kişi, korku sebebiyle ikinci kattan atlayarak ağır yaralanmış; ambulansla kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.

Bir süre durgunlaşan Biga bölgesindeki faylar yeniden harekete geçerek mikro depremler üretmeye başladı. Bugün (14 Mart Perşembe) sahur vaktinde oluşanların yanı sıra, sabah 09:13’te Lapseki Güreci ve saat 09:34’te Biga Ayıtdere merkezli hissedilmeyen mikro depremler Kandilli Rasathanesi verilerine yansıdı.

‘Yeni bir fayın ortaya çıkmasının söz konusu’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, 4 Şubat’tan bu yana Biga ilçesinde meydana gelen yüzlerce mikro depremler sonrası, küçük depremlerin oluşturduğu yeni bir fayın ortaya çıkmasının söz konusu olabileceğini belirtmişti.

Prof. Dr. Tolga Bekler,  Biga’da dolayındaki depremlerin beklenen büyük Marmara depremine etkisinin olup, olmayacağına yönelik ise şu değerlendirmeyi yapmıştı; “Vatandaşımızda, yönetimlerde hep Marmara’ya, İstanbul’a yönelik olarak sorular soruluyor ama ben artık bundan sonra İstanbul ya da Marmara depremi değil, beklenen Anadolu depremi olarak ya da Anadolu depremleri olarak düşünmek istiyorum. Bunu Maraş depreminde de gördük. Daha önce Van, İzmir depreminde gördük. Dolayısıyla bir depremin, bir başka depremle ilintisini ortaya çıkarabilecek fayların hareketliliğiyle doğrudan bir bağlantı söylememiz çok zor. Çünkü çok küçük bir hareketlilik. Farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. En önemli sebebi burada oldukça boyu kısa, geometrisi oldukça dar bir alanda gelişen bir faylanmanın ortaya çıkardığı küçük mikro depremler. Buradan İstanbul ya da Marmara’yla alakalı bir yükleme, bir gerilmenin olması söz konusu olduğunu zannetmiyorum.”


Kaynak: Ersan Küçükkuru