Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Adatepe köyünde yaşayan köy halkı, köy meydanında yaşanan kazalar nedeniyle isyan etti ve yola oturarak kapatma eylemi gerçekleştirdi. 9 Mart Cumartesi (bugün) günü saat 14.00'de Adatepe köyü meydanında gerçekleştirilen oturma eyleminde, köy halkı bölgede artan trafik kazalarından şikayetçi oldu ve daha güvenli önlemlerin alınmasını talep etti. 

Eyleme katılan köy halkı, kazaların önüne geçmek için acil önlemler alınmasını istedi.

Adatepe Köy muhtarı Muhammer Akçay'ın yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Değerli katılımcılar, öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bu gün yanımızda olduğunuz için hepinize teşekkür ederiz. Yıllardan beri köyümüzde yaşanan onlarca trafik kazasında aile ve akrabalarımızdan, eş dost arkadaşlarımızdan, sevdiklerimizden hayatını kaybedenler ve ağır yaralananlar oldu. Köyümüzde yaşanan menfur trafik kazalarına dikkatinizi çekmek ve kazalara hassasiyet oluşturmak istedik. Bize bu toplantı için müsaade eden yetkililere teşekkür ederiz. Dikkatsiz sürücülerin ve yayaların farkında olmadan birçok insanı ölüme götürdüğüne neredeyse sık sık şahit oluyoruz. Kazaların geri dönüşü maalesef yoktur. Peki insan hayatı bu kadar ucuz mudur? Dikkatsiz bir sürücünün hatasını masum insanlar mı ödemelidir? Köyümüzde yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybeden, sokaktan geçen bir genç, yaşlı bir adam, annemiz ya da babamız veya masum bir çocuk olabilir. Buna dur demek bize düşmektedir. Hiç kimsenin bir insanın hayatına son vermeye hakkı yoktur. Bu sebeple, yaya ve sürücüler olarak trafik kurallarına uymak zorundayız. Ancak bu şekilde yaşanabilecek kazaların ve başımıza gelmesini istemediğimiz talihsiz olayların önüne geçebiliriz. Köyümüzde yaşanan trafik kazalarını önlemek için gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Alınacak tedbirler içinde en önemlisi elektronik denetleme sistemi EDS'nin aktif hale getirilmesidir. Köyümüzde EDS olduğu halde uzun zamandır çalışmamaktadır. EDS çalışmadığı için köyümüzde sık sık kazalar yaşanmaktadır.

Bu sebeple yaşanacak kazaları ve can kayıplarını engellemek için köy yolumuzun köy girişi ve çıkışına kadar aydınlatılması gerekmektedir. Köyümüzde EDS aktif hale getirilmeli, trafik ışıkları takılmalı ve modern bir alt geçit veya üst geçit yapılmalıdır. Bundan bir hafta kadar önce trafik kazası sonucunda aramızdan ayrılan Sadıye teyzemiz ve yine aynı sebepten kaybettiğimiz yakınlarımızın acılarını unutmayacağız. Onlar ki birer kor olup içimize oturmuş bulunmaktadır. Hepsine Allah'tan rahmet, geride kalan kedersiz ailelerine sabırlar diliyoruz.

Adatepe köyünden geçen karayolu halen tehlike arz etmeye devam ediyor. Bizim yetkililerden acilen istediğimiz:
EDS'nin devreye alınması
Trafik ışıklarının takılması
Köyün girişinden çıkışına kadar ışıklandırılması
Modern bir alt geçit veya üst geçit yapılması '' denildi. 


Kaynak: Veysel Akın Salkın