Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Başkanlığı görevini 22 yıl yürüttükten sonra aday olmayacağını açıklamıştı. Bu kapsamda Başkan Göklan'nın aday olmama kararının arkasındaki düşünceler ve gelecek planları da merak konusu oldu. Gökhan, geride bıraktığı başkanlık dönemini değerlendirirken, "Neden aday olmadın?" sorusuna cevap verdi. Başkan Gökhan, "Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsaydı ve onun almasını başarsaydık, o zaman bir dönem daha iktidar partisinin Belediye Başkanı olarak görev yapmayı istiyordum" dedi. Gökhan'ın, aday olmama kararını Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olmasına bağlaması ise dikkat çekici bir detay olarak öne çıktı.

Geçmiş dönemde şehre yapılan yatırım ve çalışmalara ilişkin açıklamalardan bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı değerlendirmede gerçekleştirdiği projelere değinerek “20 yıl boyunca Hatta 21 yıllı aşkın bir sürede hem kitapçıklarında vaat ettiklerimin önemli bir bölümünü gerçekleştirdim. Aynı zamanda da kitapçığıma olmayıp süreç içerisinde görevdeyken  karar verip yaptığımız işler var. Daha doğrusu 20 yılda öngörüp de  tamamlayamadığımız,  yapamadığımız   yatırımların oranı düşündüklerimizin % 90'ını yaptık % 10'unu yapamadık. Yapamamanın gerekçeleri var. Yer meselesi var, imkan meselesi var,  zaman meselesi var ve bunların hepsini tek tek ayrı ayrı değerlendirmenin çok anlamı yok. Ama şunu söyleyebilirim Çanakkale'de özellikle bir kentte olmazsa olmazı altyapı yatırımlarının tamamını bitirdik. 2  tane arıtma tesisimizi yaptık. Hem burada Hem Dardanos Güzelyalı bölgelerini  içeren atık su arıtma tesisi içme su arıtma tesisimizi bitirdik.  Şu anda çeşmelerimizden içilebilir nitelikli su akıyor. Çöp depon alanımızı tamamladık. Dolayısıyla altyapılarımızın  ki bunlar önemli altyapılar . Çevreye duyarlı olan kentte olmazsa olmaz yatırımlar ve bunlarla beraber  enerji yatırımlarımızı, güneş enerji sistemlerimizi yaptık. Parklarımızı geliştirdik kordonlarımızı geliştirdik ve esas olarak da şu anda İçinde bulunduğumuz Çanakkale'ye yakışan bir belediye binasını tamamladık. Kolay mı oldu? Hayır kolay olmadı ama sonuçta  tasarruf ettik, zorladık, araya insanlar soktuk, milletvekillerini soktuk, kaynakları yaratmaya çalıştık buraya kadar geldik” dedi.

''Eksikler yok mu?  Elbette var''
İstedikleri halde yapamadıkları projelere de değinen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, pandemi ve ekonomik krizlerden dolayı bazı çalışmaların olmadığını berilterek, “Eksikler yok mu?  Elbette var. Örneğin  burada yat limanını çok istedik yapamadık. Cennet otoparkı dediğimiz alanı ihaleye çıkardık ama müteahhit zora düştü tamamlayamadık mesela o da  önemli bir konu. Ulaşımda  yeterli seviyeyi yakalayamadık Çünkü  beraber İş yaptığımız kooperatif maalesef ekonomik sıkıntılardan dolayı zafiyete düştü şimdi onu tamamlamaya çalışıyoruz. En son Geçen hafta 4 tane daha otobüs aldım. Benden sonrakilerde bunu almaya devam edecekler. Ama bu arada iki yıl pandemi dönemini ve  2  tane kriz geçirdik bir tanesini de geçirmeye devam ediyoruz. Mesela ihale yapıyoruz, ihaleye giren olmuyor. Niye? Çünkü müteahhit geleceği göremiyor. Yani malzemelerin fiyatlarının ne olacağını bilemiyor. Örnek söylemek gerekirse Cumhuriyet Meydanı  bir bütün olarak  iskeleye kadar yapımı için iki kere ihaleye girdik kimse girmedi.  Küçülttükten sonra girdi şükür bitirdik şimdi arka tarafı devamını yapılması gerekiyor. Belediye İş merkezinin yarışmayla belirlenen projesi hazır. Belediyenin yanındaki alanın   projeleri hazır, düğün salonumuzun projesi hazır kısacası her şey  hazır vaziyette. Ama Bütün bunların olabilmesi için  kaynak çok önemli. Maalesef maliyetler çok yükseldi ve Kredi alabileceğimiz İller Bankası'nın kaynağı yok veremiyor. Bankalara gidiyorsunuz olmadık rakamlara çıkıyor” dedi.

''Vadettiğimiz Projelerin Yüzde 90'ınını Tamamladık''

Görev süreci boyunca vadedilen projelerin tamamnında fazlasını tamamladıklarına dile getinre Başkan Ülgür Gökhan “Hep ileri adımlar attık dijitalleşme konusunda bayağı bir hamle yaptık. Akıllı Kent noktasında çabalarımızı sürdürdük başlangıçlarını yaptık.  Sonuç itibariyle Çanakkale'de çağdaş bir kent yaratmaya çalıştık. Ama tabii en iyi yaptığımız  şeyde bu kenti barış ve özgürlüklerin kenti haline getirdik. Bu ideolojiyi bu kente empoze ettik. Bu kentte de bunu kabul etti. Onun için bu bağlamda mutluyum. Yani  vadettiğimiz projelerin % 90'ınını  tamamladık. Alnımın akıyla, yüzümün akıyla başım dik bir biçimde görevimi tamamlama noktasına geldim” dedi.  

Yeşil Yerel Yönetimler Binası 170 Milyon Liraya Tamamladık

En çok zorlayan projenin Yeşil Yerel Yönetimler Binası olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, Bugün ihale yapılsa Yeşil Yerel Yönetimler Binasının maliyeti 500 milyon lira olacağını söyledi.  Başkan Gökhan açıklamalarının devamında,“ Beni  en çok  zorlayan yeşil bina oldu. Aslında yeşil binayı 45 milyon TL   bütçeyle başladık Ve onun kredisi hazırdı. İller Bankası'na o zaman şart 2017 yılında hazırdı Her şey tamam İyi gidiyor işler müteahhidimiz iyiydi ve  yeşil binanın  altyapısına başladı.  Ancak  2018 krizi denk geldi ve müteahhit bıraktı.  Yeniden ihale çıktık  o  zaman enflasyon felaket ve maliyetler arttığı için rakamlar 45 milyon da kalmadı, 100 milyonlara geldi. Bu sefer İller Bankasından ilave Kredi alamadık, bankalara gittik mektup verdiler elimize bankalara gittik hiçbir kamu Bankasından kredi alma imkanımız olmadı. Özel bankalara gittik Faizler yüksek olunca tasarruflarımızı kullandık. Buna rağmen hiçbir şey satmadan  belli bir yere kadar getirdik ve sonuçta bitirdiğimiz noktada 170 milyon liraya mal oldu. 45 Milyondan  başladık  170 milyona mal oldu. Bugün ihale yapmaya kalksak kazma vurduğumuz anda maliyeti 500 milyon lira.  Dolayısıyla beni en çok en zorlayan yeşil bina oldu” dedi.

Raylı Sistem Neden Yapılmadı?

Gündemde olan raylı sistemin kendi döneminde neden yapılmadığını hakkında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şunları şöyledi:

“ Raylı  sistemle ilgili ben aşağı yukarı 15 sene önce girişimde bulundum Uzmanlar geldi ve incelediler, Çanakkale nüfusuna baktılar, yerleşimine baktılar bana dediler ki ‘Sakın yapma’ Niye  dedim ‘Çünkü nüfusun yeterli değil’ dediler.  Yani verimli bir   sistemin olabilmesi için nüfusun en az  500 bin  olması lazım. Çünkü yapmak önemli  değil, rayları döşersin, elektriği tellerini döşersin, vagonları alırsınız, personeli alırsınız, her şey aldığınızda bitiyor. Bunu işletmek gerekiyor.  Bu bina gibi değil ki  işletmenin bir maliyeti var, bu maliyeti karşılayabilmesi için  belli  biniş sayıları ve istatistikleri var. ‘O nüfusa ermeden yapmayın’ dediler biz de yapmadık. Şimdi o nüfusa Hala ermedik.  Ama yollarını yaptık. Mesela Atatürk caddesi ve İnönü Caddesini tek yönlü hale getirdik pratiği  uygulamaya sokmadık ama il trafik Komisyonu kararını falan ve raylı sitem için yollar hazır”

Katlı Otopark Yapılması Söz Konusu

Ulaşımı iyileştirmek için çalışmaların başladığını ifade eden Başkan Ülgür Gökhan, otopark sorununda çözümlenmesi içinde katlı otoparkın söz konusu olduğunu belirterek, “Yayalaştırma projelerimiz de hazır. Eski mahallelerimizden  Kemalpaşa, Namık Kemal Mahallesi hazır ve bu noktada otoparkla ilgili yatırımlar da planlıyoruz. Cennet otoparkını da açarak otopark haline getirdik.  Enpratik şu anda belediyenin yanında eski Carrefour'un olduğu alanda  Onun da çalışmaları tamamlanmak. Oraya da  katlı otopark yapılması söz konusu Bunu zaten yine Cumhuriyet Halk Partisi adayı da bunları söylüyor. Sarıçay kenarında falan  yeni otopark alanları yaratıldı. Bir de ulaşımı daha sağlıklı hale getirebilirse sorun kalmaz. Hepimiz aynı noktalara kent merkezi, iskeleye, eski Kemal Paşa, Namık Kemal o mahallelere araçla gelmeye çalışıyoruz. Eğer sağlıklı bir toplu taşıma yaratılırsa  o zaman aracı getirmez vatandaşlar.  Çünkü zaten benzin pahalı arabanın amortismanı park parası bunlara gerek kalmayacak.  Toplu taşımayı kullandığınız zaman en azından otopark sorunu kısmen çözülmüş olacak çözülmüş olacak” dedi.

Neden Aday Olmadı?

Adaylık konusuna da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, genel seçimlerde iktidar olsaydık yeniden aday olurdum diyerek  şunları söyledi:

“Aday olmamak  Benim kararım Zaten ben 4 dönem Belediye Başkanlığı yaptım. Hatta  4,5 dönem bu da benim için yeterli. Benim de biraz kendi özel hayatıma daha fazla zaman ayırmam  gerekir, ailemle beraber olmam gerekir. Ben aday olmayı düşünüyordum sizle yaptığınız röportajlarda. Ama bu genel seçimler öncesiydi. Şöyle bir düşüncem vardı; Eğer iktidar Olsaydık. Yani Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsaydı ve onun almasını başarsaydık o zaman bir dönem daha  bir iktidar partisinin Belediye Başkanı olarak görev yapmayı istiyordum. Neden? Kaynak bulamadığımız ya da bizden biraz kaçınılan o  imkanları yakalayıp buradan tamamlamak istiyordum. iktidar olamayınca Ben de o an kararımı verdim Dedim ki Tamam artık benim için dedim. Daha anlamsız mücadeleyi sevmiyorum. Düşünebiliyor musunuz kamu bankası olan İller Bankası, bizim ortak olduğumuz banka kredi vermiyor. Böyle saçma sapan bir şey olabilir mi?   Bizim de artık sabrımız var o sabır taştığı için artık iktidar olamadık dedim ben buradan gideyim benden sonraki Arkadaşlar biraz çaba göstersin ya daha gençler çaba göstersin Onun için aday olmadım”

O Kırgınlık Yarattı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın konuşmasının devamında ise 'Kongre yani Kurultay,  tam da yerel seçimler öncesine denk geldi. Bir kere ben kurultayın, Genel Başkan değişiminin bu yerel seçimlerden sonra olmasını hep yeğledim. Öyle olacağı belliydi   Şimdi öyle bir durum oldu ki mevcut sayın Genel Başkanı destekleyenler ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ‘nu destekleyenler partide  kilem yarattı. Adaylıklarda da ön seçim  olmayınca  Bu sefer Kılıçdaroğlu’nun yanında olanları seçtiler, onun yanında olanları tercih ettiler  gibi çeşitli Spekülatif görüşler ortaya çıktı. Halbuki sayın Genel Başkan çok güzel söyledi.  Her aşamada belediye meclisinde, belediye başkanlıklarında, mevcut belediye başkanlarını değerlendireceğim Kamuoyu araştırması başarılarına göre  bakacağım  çıkmıyorsa sandığa gidilecek dedi.  Ama uygulanamadı.  idi Efendim Ama uygulanamadı. Şartların ne olduğunu bilmiyoruz ama  o söz ağızdan çıkmadan önce düşünülmeliydi.  O kırgınlık yarattı. Çünkü herkes heveslendi  kendine güvenen İnsanlar  da  aday oldu. Ama bir anda olmayınca bu insanlar kaldı. Bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüzüğünün temeli ön seçimdir. Atama, Merkez yoklaması istisnadır. Biz ama hep istisnayı kullanıyoruz Geçen dönem biliyorsunuz 2019'da Ben ısrarla seçim istedim.  Ne oldu Sonuç? 3aday daha vardı. 4 kişi yarıştık ben birinci çıktım ve % 60'ın üzerinde oy aldım.  Bütün herkes sokaktaydı, ayaktaydı. Niye? Artık onun bahanesi yok, partilinin  kırgın olma şansı yok. Dolayısıyla bu maalesef  başarılı bir süreç geçirilemedi. Umuyorum  bütün illerde ilçelerde beldelerde meclislerde   bu çok fazla olumsuz etki etmez”

Kırgınlık sonucu partiden ayrılan kişiler yönelik konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ayrılanların partiye geri alınmaması gerektiğini söyledi. Açıklamalarının devamında Başkan Gökhan şunları söyledi:

Kırgınlık nedeni ile partiden ayrılanların bir daha partiye geri alınmaması gerektiğini de dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “ Yukarısı yanlış yapabilir bunu eleştirebilir bunun eleştirilme Mekanizmaları, yerleri var. Kurultaylar var, toplantılar var, danışma toplantıları Var, kongreler var. E kongreler 2 yılda bir yapılıyor yanlış yapan yönetimlerin değiştirilme fırsatı var. Yanlış  yapılmıştır olabilir, eleştirilerimiz olabilir, ama sonuçta her yerde Cumhuriyet Halk Partili adaylar tespit edilmiştir. Ama olamadım veya benim dediğim olmadı noktasından hareketle partiden ayrılıp başka bir partiye geçerek aday Olmak ya da bağımsız aday olmak partililerle bağdaşmaz. Ona kesinlikle karşıyım ve  bundan böyle hiçbirinin hangi gerekçeli olursa olsun bir daha Cumhuriyet Halk Partisi'ne girmelerine fırsat verilmemelidir.  Çünkü tam savaşa giderken sen silahı baş düşmana veriyorsun. Savaşa giderken  yanlış mevzilenmek olabilir, silahımız yersiz olabilir hepsi olabilir,  ama mevzide karşı tarafa geçilmez.  Madem ki böyle oldu o zaman kim olursan ol bu partiye gelemezsin. Cumhuriyet Halk Partisi de bizim mevzimiz ve terk edemeyiz”

''Muharrem Erkek'in Başarılı Olacağına İnanıyorum''

Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Muharrem Erkek il ilgili duygularını da dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  “Muharrem Bey seçilecek olduğuna inanıyorum.  Biz Muharrem beyle çalıştık 2 dönem belediye meclis üyeliği yaptı.  Belediye Başkan  yardımcılığı yaptı. Dolayısıyla  O burayı bilir, yöntemleri bilir, stilleri bilir, onun için belediyecilik  anlamında yabancılık çekmeyecektir. Zaten hukukçu kimliğiyle bilgi birikimi de var. Dolayısıyla ben başarılı olacağına inanıyorum”  şeklinde konuştu.

 


 


Kaynak: Coşkun Balcı