Gözle fark edilemeyen, bir tür parazitin neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığı olan uyuz vakalarında son zamanda yaşanan artışlar dikkat çekiyor.

Türk Eczacılar Birliği ve Türk Dermatoloji Derneği tarafından hazırlanan uyuz hastalığı toplum bilgilendirme broşürlerinde yer alan belirtiler ya da benzerleri söz konusu ise bir sağlık kuruluşuna başvurmanız öneriliyor.

HASTALIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kadın, erkek ayrımı olmaksızın her iki cinste, tüm yaş gruplarında görülebilir. Toplu yaşam koşullarında özellikle hijyen sorunları yaşandığında salgınlara neden olabilir.

NASIL BULAŞIR?
Aynı yatakta yatma, ortak giysi kullanımı gibi kişiden kişiye yakın temasla ve genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Bağışıklık sistemi iyi olmayanlarda, çocuk ve yaşlılarda bulaşma daha kolaydır. Sadece tokalaşma ile bulaşması kolay değildir. Ancak yine de bulaşmaya karşı önlemler alınmalı, temastan kaçınılmalıdır. Uyuz geçiren kişi tekrar uyuz geçirebilir, bağışıklık söz konusu değildir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
En önemli belirtisi özellikle geceleri ve sıcakta artan kaşıntıdır. Belirtiler genellikle parazit kişiye geçtikten 4-6 hafta sonra ortaya çıkar. Kaşıntı en çok el parmak araları, el bileği iç yüzü, koltuk altları kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar ve kalçalarda şiddetlidir. Kadınlarda meme uçları ve çevresi, erkeklerde genital bölge kaşıntıları çok tipiktir. Hastalık için en tanısal klinik bulgu parazitlerin deri içinde oluşturduğu tünellerin görülmesidir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir.
Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi tedavinin başarısı açısından önemlidir.
Uyuz tedavisi ile ilgili gerekli yönlendirmeyi size yalnızca hekiminiz yapabilir.
Tedavide vücuda sürülerek uygulanan (topikal) ilaçların uygulanması öncesinde sıcak keseli banyo yapılarak derinin altına yerleşen parazit ile ilacın temas etme olasılığı artırılmalıdır. Uyuz paraziti derinin herhangi bir yerinde olabileceğinden ilaç kaşınan ve kaşınmayan tüm vücut bölgelerine sürülmelidir. İlaç uygulama sonrası temiz kıyafetler giyilmeli, ilacın vücutta kalması gerekli olan süre sonunda banyo yapılarak ilaç vücuttan temizlenmelidir.
Yıkanmanın mümkün olmadığı ortamlarda hekiminiz ağız yolu ile kullanılan sistemik ilaçları tercih edecektir.
Son 1hafta içerisinde kullanılmış tüm kıyafet, çamaşır ve yatak takımlarının en az 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı kapalı bir poşet içerisinde ortalama yedi gün saklanması yeterli olacaktır.
Başarılı bir tedavi sonrasında dahi kaşıntı ve hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.


Kaynak: Haber Merkezi