Çanakkale'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından "Kadının İnsan Hakları Temalı" adı altında düzenlenen etkinlikle kutlandı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe; Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Baro Başkanı Avukat Bülent Şarlan, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Ak Parti İl kadın kolları başkanı Saime Aydoğan, kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kentli kadın katıldı.
Düzenlenen etkinlikle Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu. Ardından Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü eşitlik-kalkınma-özgür ve barışçıl yaşamı kadınların dile getirdikleri gün olarak tanımlayan Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, “Bazen iş kadını, bazen ev kadını, bazen bir kahraman olan kadınlar… Yürekleri kocaman olan kadınlar ve o yüreğe dünyaları sığdıran kadınlar. Ana-evlat-yâr olan kadınlar, Emekçi kadınlar. Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun demek için kadınların değeri dünyada bir gün değil her gün bilindiğinde. Ancak kutlu olan budur.  8 Mart Dünya Kadınlar Günü hepimizin günü. İşte böylesi bir günde Ulu Önder Atatürk’ün Türk Kadınına ilke ve devrimleriyle verdiklerini saygıyla anıyor, manevi huzurunda şükranlarımızı sunuyoruz.
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü eşitlik-kalkınma-özgür ve barışçıl yaşam günlerini kadınların dile getirdikleri gündür. Kadınlar tüm dünyada eşitlik isteklerini, haklarını bugün yüksek sesle dillendiriyorlar. 1857 yılında ABD’nin New York kentindeki dokuma işçisi kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde “Kadının İnsan Hakları” vardı. Bu uğurda 129 işçi yanarak can verdi. Bu sene ki 8 Mart programımızın teması da “Kadının İnsan Hakları”dır. Kadın hakları, insan haklarıdır. Kadın hakları ile savunulan, ayrıcalıklı haklara sahip olmak değil; kadınların, sadece insan oldukları için her yerde ve herkes gibi geçerli haklara sahip olmasıdır. Kadın insan hakları ihlal edildiğinde, bu durum çoğu zaman sırf kadın olduğu için gerçekleşir. Örneğin: erken/zorla evlendirme (çocuk gelinler), aile içi şiddet, kılık kıyafet konularında olduğu gibi. Kadının İnsan Hakları ise; Anayasal, medeni ve ekonomik hakları, Kamudaki hakları, Kadının bedensel hakları gibi konuları kapsar. İşte bu gibi konular “Kadının İnsan Haklarını” gündeme getirmiştir. Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunundaki kazanımlar önemlidir. Bugün, kadınların istemlerinin, önemli ölçüde yansımış olduğunu görüyoruz. Biz Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, 8 Martları, sorunların çözümüne dair bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü kadın sorunları diğer toplumsal sorunlardan ayrı tutulamaz. Kadına şiddetin olmadığı, kadın erkek eşitliğinin tüm dünyada olduğu, kadına saygının sonsuza kadar olduğu nice yıllar diliyoruz” diye konuştu.
 
Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Güneş Pehlivan ise yaptığı açıklamada; “Kadınlar haklarını bir kez talep ettiler mi, almadan geriye dönmezler. Ne yeni nikahlanan çiftlere hediye olarak dağıtılan ve kadını dövmeyi öğütleyen kitapçıklar, ne kadının kahkahasına vesayet koyanlar, ne kadın derneklerini kapatanlar, ne şort giyen ve parkta gezen kadını tekmeleyenler, ne köpeğini gezdirdiği için kadını taşlayanlar kadınların yasa, hak ve demokrasiye dair umudunu, azmini ve mücadelesini susturamayacaklar. Umudumuzu dayanışma ile büyüteceğimiz inancıyla, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonumuz adına tüm emekçi kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi