AK Parti milli iradenin gerçek anlamda hâkim olması için ciddi bir mücadele verdiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “AK Parti’ye karşı girişilen küresel ve yerel operasyonların nedeni de buydu. Bu sessiz devrimi devam ettirmek ve değişim iradesini canlı tutmak için önümüzdeki referandum önemli bir eşiktir. Hain darbe girişiminden sonra devlet-toplum ilişkilerini yeniden tanımlamak zorunluluğu doğmuştur. Devletin kapalı yapısı şeffaf bir tarzda inşa edilmezse FETÖ gibi başka yapılar ortaya çıkabilir. Bunun önlemini alarak yeni bir sistem inşa etmek bizim elimizde” dedi.

2011’den beri bu sistemi halka anlatıyoruz
Yeni Şafak’a konuşan Turan “Geçen Cumartesi kampanyanın tanıtımını yapmış olsak bile, teşkilatlarımız uzun zamandır sahada aktif bir şekilde çalışıyorlar” diyerek, “Bunun dışında 2011 yılından beri zaten birçok vesileyle teşkilatlarımızda anayasa toplantıları yapıldı. Son bir yılda da başkanlık sistemi özelinde hemen her ilimizde konferanslar, paneller, eğitimler düzenlendi. Bundan dolayı karşı tarafa göre oldukça avantajlı bir konumda kampanyaya başladığımızı söyleyebilirim” dedi.

Halk her şeyin farkında
“Hayır”cı cephenin, “halkın hiçbir şeyden haberi yok” iddiası halkı küçük görmenin dışında büyük bir yalandan ibaret olduğunu söyleyen Turan, “Halk, her şeyin farkında. Bizim milletimiz, her zaman değişim iradesini, reformculuğu savundu. 2002’den itibaren AK Parti’ye olan desteğin sürekli olarak artmasının nedeni de budur. Statükoya takılı kalmazsanız halk size oy verir. Halk sizi iktidar yapar.” diye konuştu.

Yasa yapacak tek kurum meclis olacak
Kadim sorunların başında yönetim sistemi problemi geldiğinin altını çizen Turan, “Geçmişte ithal parlamenter sistem kurmaya çalıştık. Bu sistem, bozuk araba gibi sürekli olarak teklemeye başladı. Darbeler ve ekonomik krizler bu yüzden yaşandı. Çift başlılık başıbozukluk getirdi. Yeni anayasa, istikrarı sağlayarak Türkiye’nin daha hızlı kalkınmasını, daha kolay yol almasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Yasalaşan kanunların neredeyse yüzde 90’ı, hükümet tasarılarından oluştuğunu dile getiren Turan, “Teklif olarak Meclis’e gelip yasalaşan kanunların oranı yüzde 10 civarında. Yeni sistemde Bakanlar Kurulu, Meclis’e yasa tasarısı veremeyecek. Yasa yapımında yetkili olacak tek kurum Meclis olacak. Meclis asli işlevi olan yasama ve denetimle ilgilenecek. Dolayısıyla Meclis’in güçsüzleştiği iddiası doğru değil. Meclis çok daha aktif bir konuma gelecek” ifadesini kullandı.

Yüzde 58’in üstünde oy bekliyoruz
Turan, “2010 referandumunda evet diyen tek partiydik ve yüzde 58 oy aldık. Bu referandumda MHP’nin de desteği olduğu için bu oranın üzerini hedefliyoruz. Bunun dışında CHP ve HDP tabanından da “evet” diyeceklerin çıkacağını düşünüyorum. Çünkü bu seçmenler partilerinin statükocu bir politika izlemesinden rahatsızlar. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu görüyorlar” dedi. Turan, Meclis’in ortadan kaldırılacağı, yasama yetkisinin Cumhurbaşkanı’na devredileceği, tek adam rejimi kurulacağı gibi iddialar muhalefetin yalanlarından ibaret olduğunu söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın illerde miting düzenlemesinin dışında milletvekilleri de aktif bir şekilde sahada olacağı belirten Turan, “Köylerde, beldelerde, ilçelerde teşkilatlarımızla beraber referandum kampanyası yürüteceğiz. Zaten bir aydır da Danışma Meclisi toplantıları aracılığıyla çalışmalara başladık.
 


Kaynak: Haber Merkezi