Çanakkale’de 19 yıl boyunca böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Kadir Bozkurt (56)
organ nakli için yaklaşık 1 ay önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesinde bulunan organ nakil merkezine başvurdu.
 
Böbrek yetmezliğinin yanı şeker hastalığı rahatsızlığı da bulunan Bozkurt, şeker hastalığı nedeniyle sağ ayağında kangren oluştuğu için diz kapağından kesildi. Bozkurt’a böbrek nakli yapılabilmesi için ÇOMÜ Hiperbarik Basın odasında oksijen tedavisi uygulandı.
 
Oksijen tedavisi sonrası uygun böbrek bekleyen Bozkurt’a 14 Temmuz günü böbrek nakli için müjdeli haber geldi. Eşi Ayşe Bozkurt ile birlikte ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne hastaneye gelen Bozkurt’a Bursa Çekirge Devlet Hastanesinden getirilen uygun böbrek başarılı bir ameliyat ile nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Kadir Bozkurt tekrar eski sağlığına kavuştu.
 
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, hastalarının 19 yıldır şeker hastalığı ile böbrek yetmezliği olduğunu belirterek:“ Yaklaşık bir ay önce ayakta kangren nedeniyle ameliyat edildi. Daha sonra hastanemizde Hiberbarik oksijen tedavisi gördü. Bizde bu bir ay içerisinde hazırlıklarımızı tamamladık. Uygunda böbrek çıktı. Bizde naklimizi başarıyla gerçekleştirdik. Bir ay içerisinde hastamızın hem kangreni tedavi edilmiş oldu. Hem de böbrek yetmezliği tedavi edildi. Taktığımız böbrek sonrası hastamız bir saat sonra idrar çıkarmaya başladı. Hastamız normal suyunu içiyor. Ve idrarını çıkarıyor. Herhangi bir sorunu yok. Böbrek Çekirge Devlet Hastanesinden geldi. Yaklaşık 30 yaşlarında bir bağışçı tarafından beyin ölümü gerçekleşmiş, hastamızın böbreklerini hastamıza takmış olduk”
 
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sualtı ve Hiperbarik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Dündar, “Burada ilk defa değişik bir uygulama denedik. Hastaya organ naklinden önce yaklaşık 25-30 seansa yakın bir oksijen tedavisi verdik. Bu oksijen tedavisi ile hastanın şeker hastası ve çok kötü bir damar tıkanıklığı olduğu için bu mevcut olan damarlarına ve vücuttaki diğer damarlarına çok iyi geldi. Kesilen bacağı çok kısa bir süre içinde iyileşti. Tam onun üstüne de böbrek ameliyatı olunca da, böbrek nakli yapacak doktor arkadaşımıza bütün vücuduna oksijenlenmiş, iyi bir şekilde kanlanan doku vermiş olduk. Dolayısıyla Hiperbarik Oksijen tedavisi ile böbrek naklini bir arada birleştirmiştir olduk”
 
Kadir Bozkurt ise, “Su içemiyordum. Hiçbir şey yiyemiyordum. Moral bozukluğuyla yaşıyordum. 19 yıl sonra hayatım bitti diyordum. Umudu kesmiştim. ÇOMÜ’de arkadaşlara organ nakli çıkıyordu. Bizde geldik buraya başvurduk. Buradan bir ay içinde çağırdılar. Böbreğime kavuştum. Şifayı kendi memleketimde buldum. Hocalarımdan çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldular. Nasip olursa, yeniden ikinci baharımızı yaşayacağız”
 
Bozkurt’un eşi Ayşe Bozkurt, “19 yıldır diyaliz hastasıydı. En büyük sorunu su içmesiydi. Evde tartışıyorduk. Ben az su veriyordum. O çok su istiyordu. Şuanda hocalarımızdan Allah razı olsun. Suyumuzu serbest bıraktı. İstediğimiz kadar içebiliyoruz. İdrara çıkabildiğimiz için. Önceden çıkamıyorduk. Kısıtlı tutuluyordu. Şuanda her şeyimiz normale dönmek üzere, Allah razı olsun hepsinden, teşekkür ederiz”
 


Kaynak: Haber Merkezi