Eskişehir Ticaret Odası, oda kuruluşunun 130. yıl dönümünü ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını anlamlı bir şekilde kutlamak için özel bir etkinlik düzenledi.
 
Bu özel kutlama kapsamında, oda üyeleri Çanakkale'ye unutulmaz bir gezi gerçekleştirdi. Gezi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı topraklara saygı göstermek amacıyla organize edildi. Eskişehir Ticaret Odası üyeleri, bu anlamlı gezi için Eskişehir'den yola çıktılar. Geziye başlangıçları Assos'un antik limanını ziyaretle oldu. Tarihi Assos'un güzelliklerini keşfeden üyeler, doğal ve tarihi zenginliklere hayran kaldılar.
 
Çanakkale Şehitliği ve Tarihi Yarımadayı Ziyaret
Gezi kapsamında, üyeler Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret ettiler. Rumeli Hamidiye Tabyaları, Namazgah Tabyası, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Conkbayırı ve 57. Alay gibi önemli tarihi mekanları karış karış gezdiler. Bu anıtsal ve tarihi bölgelerde, Türk milletinin kahramanlık destanına ve şehitlerine olan saygılarını ifade ettiler. Eskişehir Ticaret Odası üyeleri, bu anlam dolu gezi ile geçmişlerine ve vatanlarına olan bağlılıklarını bir kez daha vurguladılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönemi ve Ticaret Odası'nın 130. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen bu gezi, tarihi ve milli değerlere duyulan saygının bir ifadesi olarak kayda geçti. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler gezi hakkın açıklamalarda bulundu. . Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler "Eskişehir Ticaret Odası 1893 yılında kurulmuş ve bu yıl itibari ile 130. yılını kıtluyoruz. Bunu da hem meclis üyelerimiz hem de üyelerimizle hem de kent ile beraber kutlamaya özen gösteriyoruz. Bu yılımıza özel bir çok organizasyon yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Birinci amacımız tabi ki Eskişehir'e ekonomik anlamda katkı sağlamak. İkincisi ise çevredeki odalarla iş birliğimizi geliştirerek, hem kentimize, hem sanayimize hem de tarımımıza katkı sağlamya çalışıyoruz" dedi.
 
‘’Çanakkalelilere Teşekkür Ediyorum’’
Tarihi gezi hakkında bilgiler veren Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, hem Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı hem de odanın 130. yılı olması dolayısı ile bu anlamlı yılda Çanakkale Ruhunu yeniden hissetmek istediklerini dile getirdiği açıklamadında "Çanakkale çok özel bir kent. Özellikle 1. Dünya savaşında verilen o mücadele ile ülkemizin tüm bireyleri de burada olurken Topyekün bir mücadele verildi. O yüzden ben her seferinde söylüyorum, başta çocuklarımız olmak kaydıyla Çanakkale herkes tarafından görülmeli ve burada yaşanılanları, verilen çetin mücadele herkeslerin bilmesi gerekiyor. Neden? Çünkü geçmişimizi bilmemiz gerekiyor. Çanakkale'de de önemli bir geçmiş var. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı hem bu yıla çok yakışacağı için hem de Ticaret Odamızın Meclis üyeleri ve eşlerimizle birlikte geldik bu geziye. Neden Çanakkale'yi seçtik? Aramızdan Çanakkale'ye gelmeyenler, gezmeyenler vardı Çanakkale'yi. Kitaplarda aslında bir çok hikaye var, bir çok anlatım var. Ama burada asıl olan bir gerçek var Çanakkale tarihini ve Çanakkale Ruhunu yaşamak. Her geçen yıl müzeleri ile altyapısı ile birlikte bölgenin daha anlaşılır hale getirildiğini görüyorum. Benim Çanakkale'ye 10. gelişim her halde ve her gelişimde yeni bir şey öğreniyorum bu da beni sevindiriyor. Çanakkaleliler ve çevre illerdeki vatandaşlar bura biliyor ama ülkemizin her tarafından özellikle çocuklarımızın burayı bilmesi çok kıymetli. Döner Dönmez de oda olarak burayı gezmekle ilgili bir takım girişimlerde bulunacağız özellikle Milli Eğitimle görüşmelerimiz olacak. Burada hem dostlarımız hem de Çanakkale Halkı tarafından Çok İyi ağırlandık. Bu anlamda Çanakkalelilere teşekkür ediyorum" dedi.
Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emre Demir ise, Biz Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız gibi Eskişehir Ticaret Odasının da 130. yılını kutluyoruz. Dolayısı ile Biz de Çanakkale'ye gelerek daha önce Çanakkale'yi gezmeyen üyelerimizle bu destanı hissetmek ve Çanakkale Ruhunu taze tutmak açısından bu geziyi düzenledik. Bir çok üyemiz buraya daha önce de geldi. Ben de 3 defa geldim. Ama her geldiğimizde yeni bir şey öğrendiğimiz ve her geldiğimizde duygulandığımız bir ecdadın şehit düştüğü, ama bir milletin de yeniden doğduğu bu bölgeye gelerek tüm bilgilerimizi taze tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Çanakkale Merkezi Gezisi
Gezinin üçüncü gününde, Eskişehir Ticaret Odası üyeleri Çanakkale Merkezi'ni gezdiler. Aynalı Çarşı'nın tarihi atmosferinde dolaşmanın keyfini çıkardılar. Troya Atı'nın heykeli ve diğer önemli anıtlarla tanıştılar. Ayrıca Çanakkale Merkezi'ndeki müzeleri ziyaret ederek tarihi ve kültürel mirası daha yakından tanıma fırsatı buldular.
 
Haber: Veysel Akın Salkın