Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, kendi seralarında yetiştirdiği domates fidelerini bu yıl ilk kez küçük çiftçilere ücretsiz olarak dağıtmıştı. Özellikle girdi maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde üreticilere destek sağlayan bu uygulama, verimi yüksek fidelerle üretim yapmak isteyen çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.
 
130 bin adet domates fidesinin üreticilere dağıtıldığı uygulama, küçük ölçekli üreticilerin yüzünü güldürdü. Özellikle girdi maliyetlerinin arttığı bir dönemde ücretsiz fide desteği, çiftçilerin ekstra masraflarını azaltarak üretimlerine katkı sağladı. Bu uygulama sayesinde çiftçiler, önümüzdeki yıllarda da benzer desteklerin devam etmesini istediklerini ifade ettiler.
 
‘’Projeyi Devam Ettireceğiz’’
Atalık tohumların desteklenmesi ve devamlılığının sağlanması hakkında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Belediyemiz bünyesinde Park Bahçeler Müdürlüğü seralarında yetiştirdiğimiz  130 bin adet domates fidesini  küçük ölçekli, arazi miktarı az olan  çiftçi ve üreticilerimize dağıttık.   Girdi maliyetlerinin arttığı ve çiftçinin üretimden koptuğu bu dönemde  üreticilerimize destek olmak amacı ile attığımız  bu adımlar önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.  Önemli olan Çanakkale gibi tarımsal üretimde  önemli bir role sahip  bu kenti tarımsal üretimin devamlılığını sağlamaktır. Bu anlamda  Çanakkale Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi arttırarak ve büyüterek devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.
 
Çanakkale'de Atalık Tohumlarla Tarımın Desteklenmesi
Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek ise yapılan üretim çalışmaları hakkında bilgiler vererek, bu yıl fide üretim kapasitesini arttıklarını belirterek “Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü seralarındaki  kapasite artışı ile normalde 40 bin ürettiğimiz  fide sayısını atalık tohumlarla beraber  200 bine çıkardık.  Bu yıl ilk kez çiftçilere de dağıttık fide desteğinde bulunduk ve bu şekilde 200 çiftçiye ulaşmış olduk” dedi.

‘’Destekler Küçük Üreticiler İçin Çok Kıymetli’’
Üretici Ziraat mühendisi Serra Güler ise “3-4 yıldır Karacören köyünde ikamet ediyorum ve kendi çabamla bir şeyler yapmaya çalışıyorum.  Yaklaşık 3 dönümlük bir araziyi işlemeye çalışıyorum.  Bu yıl ilk defa Tohum Sandığından   Belediye aracılığı ile emma çeşidi domates fidesi aldım.  Domatesin dökümünden çok memnunum  ilk geldiğinde de fidelerim çok farklıydı  ve bizi zorlamadan çok çabuk tuttular. Özellikle küçük ölçekli çiftçiler için  bu yapılan uygulama çok mutlu ve motive edici.  Onun için Tohum Sandığının ve Çanakkale Belediyesinin bunu devam ettirmesini çok isterim.  Tarımda tüm girdiler çiftçiler için büyük bir maliyetken  Fide masrafı da ekstra bir maliyet oluyor.  Onun için bu tür destekler küçük üreticiler için çok kıymetli’’ şeklinde konuştu.

Haber: Şahver Banu Çağlak