Çanakkale'nin önemli kamusal alanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı, yeni bir görünüm ve işlev kazanmak üzere büyük bir yenileme projesiyle karşı karşıya. Çanakkale Belediyesi, meydanı kentin tarihi dokusuna zarar vermeden yeniden tasarlayarak sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler için daha işlevsel bir alan haline getirmeyi amaçlıyor.
 
Proje, kent meydanını modern bir cazibe merkezi haline getirerek hem yerel halka hem de ziyaretçilere yeni deneyimler sunacak. Projenin temel amacı, Cumhuriyet Meydanı'nı modern bir estetik anlayışıyla yeniden tasarlayarak aynı zamanda kentin tarihi kimliğine saygı göstererek, tasarım, mevcut yapıları ve tarihi unsurları koruyarak meydanı güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde yeniden düzenlemeyi hedefliyor.
 
1. Etap Çalışmaları Başladı
Projenin ilk etabı için çalışmalar 15 Ağustos 2023 tarihi itibariyle başlamış durumda. Bu etapta mevcut meydan alanına ilave edilen bölgelerle birlikte yaklaşık 5.550 m²'lik bir alan kapsanacak. Çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nın çevresi ve bağlantıları da gözden geçirilerek kentin sirkülasyonu güçlendirilecek. Yenileme projesi, meydanın görünümünü ve işlevselliğini dönüştürürken yeşil alanları da önemli bir yer tutuyor. Yenilenen meydan, organik formlarla zemin kaplamalarını yenileyerek hem estetik hem de kullanışlı bir zemin sunacak. Çim alanlar ve yeşil bitkiler, meydana doğal bir dokunuş katarken aynı zamanda dinlenme alanları ve gölgelendirilmiş oturma yerleri oluşturacak. Proje kapsamında, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Heykeli de gözden geçirilerek meydandaki diğer düzenlemelerle uyumlu hale getirilecek. Sanatsal dokunuşlar ve estetik detaylar, meydanın karakterini güçlendirelecek.
 
Kentin Yeni Merkezi Olacak
 Cumhuriyet Meydanı'nda yenileme öncesi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, proje kapsamında meydanda yapılacak olan düzenlemelere ilişkin bilgiler aldı. İncelemenin ardından yeni proje hakkında konuşan Başkan Gökhan; “Cumhuriyet Meydanı, Çanakkale'nin en eski meydanı. Bu alan Çanakkalelilere uzun yıllar boyunca tören ve etkinlik alanı olarak hizmet verdi. Bir de burada bir Atatürk heykelimiz var. Bu heykelimizin özelliği, Atatürk'ün sağlığında yapılan heykellerden biri olması. O nedenle heykelimizi de aynen muhafaza ederek yerini değiştireceğiz. Heykelimizi meydandaki eski yerine koyacağız” dedi.

Proje kapsamında meydanın genişletileceğini ifade eden Başkan Gökhan; “5 bin 500 metrekare bir alanı A'dan Z'ye yapılandıracağız. Meydanın yanında bulunan yolu kapatıyoruz. Eski yurt binasının bulunduğu alanı da meydanımızın içerisine katarak meydanımızı daha da genişletiyoruz. Altyapı çalışmalarını tamamlayacağız, ardından üstyapı çalışmaları ve bir takım peyzaj düzenlemeleri ile yaklaşık 4 ay içerisinde meydanımızı tamamlayacağız” diye konuştu.
 
Haber: Veysel Akın Salkın