Çanakkale domatesi, özellikle kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'nin farklı bölgelerinde tanınan ve sevilen bir tarım ürünü olarak öne çıkıyor.

Her yıl 85 bin dekarlık alanda yetiştirilen ve yaklaşık 650 bin ton üretimi gerçekleştirilen Çanakkale domatesi, sağladığı yüksek kalite ve eşsiz tat özellikleriyle sofralarda özel bir yere sahip. Çanakkale domatesi 01 Ağustos 2023 tarihinde 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde resmi olarak yayınlanarak coğrafi işaret tescili almıştı. Bu kapsamda Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver açıklamalarda bulundu. Çanakkale’de her yıl üretimi yapılan ve tescillenen meşhur domates hakkında konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Hem üreticimiz hem de bundan sonra ürün tüketen kişilerde Çanakkale domatesinin hakikaten tescilli ürün olduğunu çok rahatlıkla hem benimseyebilecek, hem tüketebilecekler. İnşallah tescilli bu ürünümüzün üreticiye bir katma değer sağlamasını bekliyoruz ki insanlar ürettiği ürünün karşılığını alsınlar" dedi.
 
‘’Üreten Kişilerin De Desteklenmesini Bekliyorum’’
Açıklamaların devamında Başkan Ünver, “Çanakkale’miz coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Çanakkale domatesi 13'üncü coğrafi işaret alan ürünümüz oldu. Çanakkale domatesi, Çanakkale'nin bir değeridir. Çünkü Çanakkale domatesi toprak yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla mükemmel bir lezzet ve aromaya sahip bir domatesimiz. Biz yıllardan beri bu domatesi Batak ovasında ve Kösedere'de yetiştiriyoruz. Biz bu domatesi yetiştirirken hep gönlümüzden geçen tescillenmesiydi. Sonuçta bu günleri gördük. 1 Ağustos itibariyle Çanakkale domatesi artık tescilli bir ürün haline geldi. Hem üreticimiz hem de bundan sonra ürün tüketen kişilerde Çanakkale domatesinin hakikaten tescilli ürün olduğunu çok rahatlıkla hem benimseyebilecek, hem tüketebilecekler. İnşallah tescilli bu ürünümüzün üreticiye bir katma değer sağlamasını bekliyoruz ki insanlar ürettiği ürünün karşılığını alsınlar. Yoksa her geçen gün maalesef üretim şartları zorlaştığı için toprak, gıda, tarım değerli olmasına rağmen maalesef üretici sayısı Çanakkale'de, Türkiye'de ve dünyada düşüyor. Onun için bu coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen Borsamıza, Ticaret Odamıza, üniversitemize ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bundan sonraki ilerleyen süreçlerde Coğrafi işaret alan domatesin de üreticilere yansımasını ve domates üreten kişilerin de desteklenmesini bekliyorum. Çünkü Tuta gibi hastalıklar artık üreticiyi çok zora soktu, şartlar çok zorlaştı. Üreticiler istediği gibi ilaçlama ve gübreleme yapamıyor. İstenilen olmayınca üretici de istenilen verimi, kaliteyi yakalayamıyor. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur. Artık tescilli bir ürünümüz var ve bu tescilli ürünümüze yakışan bir destek bekliyoruz. Üreticinin desteklenmesi açısından tarladan alınan domatesin fiyatının yükselmesini bekliyoruz. Çünkü yükselirse ve üreticinin cebine bir şey girerse ancak o zaman üreticinin yüzü gülecek. Eğer bu desteklenmeler olursa üreticimizin para kazanacağını umut ediyoruz” şeklinde konuştu
 
Çanakkale'nin Tarım Potansiyeline Katkı
Çanakkale Ticaret Borsası tarafından elde edilen bu önemli başarı, bölgenin tarım potansiyelini ve ürünlerinin kalitesini bir kez daha kanıtlıyor. Coğrafi işaret tescili, Çanakkale domatesinin yöresel özelliklerini koruma altına alarak, üreticilerin ve tüketicilerin bu değerli ürünü daha iyi tanımasına ve takdir etmesine katkı sağlayacak. Bu gelişme, Çanakkale'nin tarımsal zenginliğini ve çeşitliliğini ulusal ve uluslararası platformlarda daha da öne çıkaracak.
 
 
Haber: Veysel Akın Salkın