Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, denizlerdeki kültürel ve doğal mirasın korunması amacıyla Kilitbahir Köyü ve Kilitbahir Kalesi önünde kıyı ve deniz dibi temizliği gerçekleşti.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın düzenlediği kıyı ve deniz dibi temizliği etkinliği, geçmişten gelen mirasın korunmasında toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladı. Bölgenin önemli turistik alanlarından Kilitbahir Köyü ve Kilitbahir Kalesi'nin çevresinin temizlenmesi, doğal ve kültürel zenginliklere sahip çıkma konusunda bir adım atıldı.

Gelibolu'nun önemli bölgelerinden Kilitbahir Köyü ve Kilitbahir Kalesi çevresinde düzenlenen kıyı ve deniz dibi temizliği etkinliği, kültürel ve doğal mirasa sahip çıkma bilincini artırmayı hedefledi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, denizlerdeki çevre kirliliğine dikkat çekti.  Etkinliğe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve birçok davetli katıldı. Etkinliğin başlamasıyla birlikte protokol üyeleri ve davetliler, çevre temizliği çalışmalarına bizzat katıldı. Deniz ve kıyı alanlarında biriken atıklar toplanarak, çevre koruma ve temizlik bilincinin önemi vurgulandı.
 
Dalgıçların Katılımıyla Deniz Dibi Temizliği
Kilitbahir Kalesi ve Balıkçı Barınağı önünde gerçekleştirilen etkinlik, 42 dalgıcın katılımıyla kıyı ve deniz dibi temizliğiyle devam etti. Dalgıçlar, deniz altında biriken çöpleri ve atıkları toplayarak, doğal yaşam alanlarını koruma çabasına destek verdi.
 
Gelecek Kuşaklara Temiz Bir Çevre
Farkındalığın gelişmesi ve daha temiz bir çevre için yapılan çalışmalar hakkında konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Zaman içerisinde bazen burada bozulmalar olduğunu gördük. Özellikle denizin altındaki çöpleri gördüğümüz zaman hepimizin yüreği sızladı. Biz bugün Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale Valiliğimizle birlikte ve bütün kurumlarımızın desteğini alarak ama en önemlisi halkımızın desteğiyle özellikle çocuklarımızın büyük desteğiyle burada bir çevre temizliği yapıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu denizler bizim, bu topraklar bizim, bu tarih bizim, bu geçmiş bizim gelecek de bizim. Dolayısıyla biz gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre, daha temiz bir deniz bırakmak mecburiyetindeyiz. Fakat halkımızın her geçen gün daha da bilinçlendiğini görüyoruz halkımızın çevreye daha fazla sahip çıktığını görüyoruz. Daha temiz bir dünya için, temiz bir çevre için, temiz bir Çanakkale için hep beraber kol kola, omuz omuza, yürek yüreğe bu farkındalığı, bu çalışmayı yürütüyoruz. Gelecek kuşaklara bu emaneti daha temiz daha temiz bir şekilde bırakmak istiyoruz” dedi.

Sıfır Atık Projesi
Temiz bir çevre hedefiyle yola çıkan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise “Hem kıyıdan hem de denizaltında maalesef aşırı bir kirlenmenin olduğu bölgelerde yaşamaktayız. Onların temizliği anlamında çok farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Malumunuz olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın muhterem eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi başkanlığında tüm dünyaya örnek olmuş sıfır atık projesi yürütülüyor. Bu sıfır atık projesinde ülkemiz önemli bir yer aldı, önemli bir ilerleme de sağladık. İlimizde de bu ciddi bir şekilde uygulanıyor. Tüm hedefimiz onun tamamen uygulanması. Sıfır atık projesinde yüzde 100 başarıya ulaştığımız zaman da bu tür çöp toplama faaliyetlerinde de gerek kalmayacak. Önemli olan bunların zaten toplanması değil, çöpü üretmemek, çöpü atmamak. Biz de bu anlamda hem bir farkındalık olsun, hem özellikle dalış turizmi denizaltını burada yeni destinasyonlar oluşturur. Bunların bir nevi de tanıtımını yapmak için bu etkinliğe katılmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak