Çanakkale Rotary Kulübü tarafından her yıl düzenlenen "Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması", doğal güzellikleriyle ünlü boğazın berrak sularında yüzme tutkunlarına benzersiz bir deneyim sunacak.
 
30 Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan yarışma bu yıl, 875 yerli ve yabancı yüzücünün kulaç atacağı 28 farklı kategoride rekabet ve heyecan dolu anlara sahne olacak. Geçmiş yıllara göre rekor düzeyde katılımcının ilgi gösterdiği yarışmada, başvuru sayfasının 40 dakika içinde dolarak yeni bir rekora sahip oldu. Yaklaşık 2000 ila 2500 kişinin Çanakkale'ye gelmesi beklenen 3 günlük etkinlik, bölgenin turizm potansiyelini de bir kez daha vurguluyor.
 
"Yüzme Tutkunları İçin Unutulmaz Bir Deneyim’’
Her yıl uluslararası katılımcıların da arttığı yarışma, yüzme tutkunları ve sporseverler için heyecan verici bir etkinlik olacak. Çanakkale Boğazı'nın masalsı manzarasında yüzme fırsatı bulan yüzücüler, doğanın muhteşem güzellikleri arasında unutulmaz bir deneyim yaşayacaklar. Yarışma, 28 farklı kategoride gerçekleştirilecek ve yüzücüler Çanakkale Boğazı'nın serin sularında mücadele edecekler. Uluslararası katılımcılarla renklenen etkinlik, yarışma günlerinde bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artmasına da katkı sağlayacak. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması, geleneksel ve büyüyen bir etkinlik olarak yüzme sporuna ilgi duyan herkesi doğal güzelliklerin ve yüzme heyecanının arasında buluşturacak.

‘’Çanakkale’ ye Büyük Bir Katkı Sağlayacak’’
Çanakkale Boğazı Yüzme yarışı hakkında bilgilere değinen Rotary Kulübü 2023 – 2024 Dönem Başkanı Tahir Orhan, “Bu sene otuz altıncısını düzenleyeceğiz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olması nedeniyle ayrı bir heyecana sahibiz. Kulaçlarımızı ikinci yüzyıla atacağız bu sene. müthiş bir talep var. Geçtiğimiz çarşamba günü kayıtlarımızı açtık. Kırk dört dakika gibi rekor bir sürede bütün kayıtlarımız doldu. Bu da ayrıca mutlu etti. Bu sene etkinliğimiz 28 Temmuz Cuma saat 14.00’de başlayacak. Ön kayıtlarımız, evrak teslimlerimiz, 28 ve 29 Temmuz’da devam edecek. 30 Ağustos'ta da yüzme yarışması olacak. Katılımcılarımız Çimenlik Kalesine gelip kale bahçesinde eşyalarını teslim edecekler. Ortadan gemilerle karşıya geçecekler. Maydos'un 08.00’de başlayacak yarışımız. Yüz beş dakika sürüyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Çanakkalelilerin desteği bizim için çok önemli. Çanakkaleliler hiçbir zaman desteklerini esirgemediler. Özellikle Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi, Eceabat Belediyesi her zaman desteklerini sağladı. Yine bu sene de desteklerini esirgemeyeceklerini düşünüyoruz. Çünkü Çanakkale'ye ve Türkiye'mizde çok büyük katkıları var. Aşağı yukarı kırk ülkede reklamımız yapılıyor. Kırk ülkedeki bu tarz spor faaliyetleri gösteren dergilerde yer alıyoruz. Bu sene toplam On dokuz ülkeden katılımcı gelecek. bine yakın sporcumuz var. Sekiz yüz yetmiş beş olacak toplam yüzen kişi sayısı. Ve bu Çanakkale'ye çok büyük katkı sağlıyor. Türkiye'mize çok büyük katkılar sağlıyor” dedi.
 
‘’Şehirde Çok Önemli Bir Hareket Yaratıyor’’
36. Çanakkale Boğazı Yüzme yarışlarının  şehrin popülasyonunu artıracağını dile getiren Turizmci Ahmet Çelik ise, “Bu sene ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında dünyanın en eski yüzme yarışı olan 1810 yılında Lordboy'un Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçiyor. Bu dünyada bir organizasyon anlamında, bir yarış anlamında düzenlenmiş ilk etkinlik ve yüzme otoritelerinin hemen hemen tamamı Çanakkale Boğazı yüzme yarışlarını, Çanakkale Boğazı geçişi Helles Bond veya Darwin diye ismini bilinen bu geçişi dünyanın en eski yüzme yarışı olarak geçiyor. Dolayısıyla Çanakkale'de bu önemli etkinliğe sahip olmak, çok kıymetli. Tüm dünyadaki yüzme camiasının çok dikkatini çeken bir organizasyon. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da çok büyük bir talep aldı. Kırk dört dakika kadar zamanda yerli yabancı. Toplam bine yakın yüzücü kaydını yaptırdı ve sistem doldu. Bu Çanakkale şehrimiz için çok kıymetli bir organizasyon. Şehirde çok önemli bir hareket yaratıyor. Ve her sene Zafer Bayramımız olan 30 Ağustos'ta organize ediliyor. Yoğunluk yaşanıyor ve bu sene de 30 Ağustos Çarşamba, hafta içine denk geliyor. Çanakkale'de otelleri dolduracak, restoranlarımızı Kafelerimize, Çanakkale şehrindeki bütün esnafa yararlı olacak, fayda sağlayacak bir etkinlik ve Çanakkale şehrimizin de marka değerini yükseltecek bir organizasyon. Bunu Çanakkale halkı olarak, Çanakkaleliler olarak sahip çıkmalıyız. Önümüzdeki yıllarda da daha ileriye gitmesiyle ilgili daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Çanakkale İl Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzün kontrolünde, can güvenliğinden tutun da denizdeki bütün önlemlere kadar valiliğimizin de desteğiyle liman başkanlığımız, Deniz Kuvvetlerimiz yardımıyla yapılacak olan bu büyük etkinlik bu sene yine çok büyük ses getirecek. Milli Savunma Bakanlığımızın diğer tahsisi olan Çanakkale Çimenlik Kalesi'nde yapacak olması da, yine tarihi bir değere sahip olan çimenlik kalesinin müzesini Nusret Mayın Gemisi'ni bir kez daha tüm dünyaya özellikle iç pazar ve dış pazara reklamını yapmış olacağız. Çanakkale şehri için bu çok önemli bir organizasyon. Bunu daha fazla ileriye götürmek için el birliğiyle hareket etmemiz gerekir. Bu sene geçmiş yıllara nazaran rekor kırk dört dakika kadar zamanda bine yakın yüzücü kaydını yaptırdı. Yirmiye yakın ülkeden yurt dışından yabancı yüzücüler de Çanakkale şehrimize gelecek ve Çanakkale ciddi bir turizm hareketi yaratmış olacağız. Şu an kayıtlar ayrıştırılıyor ama 300’e yakın yabancı yüzücü, 700’e  yakın da Türk yüzücü var. Toplamda bine yakın yüzücü var. Kayıtlar doldu. Yeni kayıt açılmasıyla ilgili bir toplantı yapacağız. Çalışmalarımız devam edecek. Eğer gerekirse bir ek kontenjan açılacak” dedi.
 
‘’Sadece Yüzme  Lisanslı Yüzücüler Katılacak’’
Yarışma için bazı yenilikler alındığını söyleyen 36. Çanakkale Yüzme Yarışları Komodoru Soykan Özer, “Bu sene rekor bir katılım var yaklaşık 40 dakikada 875 kişilik kontenjanımız doldu. Geçen sene altı yüz yarışmacıyı üç günde başvuru yapmıştı. Toplam 875 yüzücü katılacak yarışlara. Bizim kontenjanımız sekiz yüz yetmiş beş. Yani biz 875 yarışmacıya göre denizde ve karada önlem alıyoruz. Denizde yaklaşık altmış beş tane deniz aracı bulunacak. Balıkçı teknemiz olacak altı tane Sahil Güvenlik botu, bir AFAD botu, bir büyük botu hazır bulunacak. Ayrıca Beş tane hızlı bot ve onun Yanında deniz ambulansı da yüzme yarışlarının yapılacağı 30 ağustosta hazır olacak. Yarışmanın ilk yarım saatinde misafirler ve basın mensupları için üç büyük gezi teknesi olacak. Ayrıca yüzücülerin herhangi bir rahatsızlık durumunda müdahale etmek için yaklaşık otuza yakın kanomuz denizde olacak. Yüzme yarışması yirmi sekiz kategoride yapılacak. 12 tane bayan, 12 tane erkek kategorimiz var. Toplamı yirmi dört oluyor. Bir engelli kategorisi var. Bir bayanlar genel kategorisi var. Bir erkekler genel kategorisi var. Toplam yirmi sekiz kategori var. Bu sene diğer senelere farklı olarak daha önceki senede biz hep sağlık raporu istiyorduk. Yarışmada. Bu sene yüzme lisansı istiyoruz. Sağlık raporlarını kabul etmiyoruz. Türkiye Yüzme Federasyonu'nun bize bir  hem desteği hem de uyarısı oldu bu yönde  Sadece yüzme  lisanslı yüzleri katılacak yarışmaya. Aynı zamanda bonelerimizi daha önceden numara basıyorduk. Bu sene basmayacağız. O nedenle numaraları omuzda ve sırta dövme şeklinde yapmayı düşünüyoruz. 28-29 ve 30  Ağustos tarihlerinde Çanakkale'ye yaklaşık yüzme gelenlerle ila beraber yaklaşık 2 bin – 2 bin 500  kişi Çanakkale'ye geliyor. O günlerde Çanakkale'de dolu olacak. Bu durum  hem turizme hem Çanakkale esnafa için önemli bir hareketlilik anlamına geliyor. Yüzme yarışmarımızın böyle bir katkısı da var" dedi
 
Haber: Şahver Banu Çağlak