Ulusal Fenilketonüri Günü'ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Çanakkale Çan Devlet Hastanesi olarak hastanemizde stant açılarak bilgilendirme ve broşür dağıtımı yapıldı.

Ülkemizde 1992 yılından itibaren her yıl 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü olarak kabul edilmiş ve tedavi edilmediği zaman sonuçları son derece ağır olan bu hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Fenilketonüri nedir?
Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.  Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Türkiye’de Yenidoğan Taraması Bakanlığımızın sorumluluğunda yapılmaktadır. Hastalığın tanısının ardından çocuklar uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Tanı alan fenilketonürili çocukların beslenmesi için kullanılan özel mamalar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri için de ailelere ödeme yapılmaktadır.

Haber Merkezi