Hem günlük beslenme rutininde hem de özel davetlerde birbirinden lezzetli yemekler ve şık sofralar boy gösterir. Özellikle konuklar için hazırlanan sofralarda yemeklerin yanı sıra sofra düzeni de büyük önem taşır. Çünkü yemeklerin estetik bir biçimde sunulabilmesi için sofranın estetik açıdan kusursuz olması gerekir. Kusursuz bir sofra düzeni için hem dekoratif unsurlar hem de verilecek davete dair birçok detay önem taşır. Yemeklerin servis sayısı, kişi sayısı ve oluşturulmak istenen konseptin baz alınarak hazırlandığı bir sofra düzeniyle konuklara kusursuz bir ziyafet sunulabilir. Bu hususta konukları etkileyebilecek unsurların başında çatal bıçak dizimi gelir. Kusursuz bir masa düzenine imza atmak için konukların kullanacağı çatal, kaşık ve bıçak sunulan yemeklerin sırasına göre dizilmelidir. Sofra adabına uygun ve lezzetlere yaraşır bir düzen oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenler alt başlıklarda buluşuyor.
 
Masa Servis Düzeni
 
Kusursuz bir davet sofrası hazırlamak için ilk olarak sunulacak yemeklerin ve sofra dekorasyonu için ürün seçiminin göz önünde bulundurulması gerekir. Masa örtüsü, şamdan ve supla gibi sofra sunum ürünlerinin bütüncül bir görünüm oluşturması için özenle seçilmesi büyük önem taşır. Estetik açıdan konukları etkileyebilecek bir sofra hazırlamak için bu ürünler belirli bir düzende yerleştirilmelidir. Sofra hazırlama sürecine lezzetlerin sunulacağı tabaklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Tabaklar başlangıçlara, ara sıcaklara ve ana yemeklere özel olarak seçilmeli; her davetlinin erişebileceği konumlara yerleştirilmelidir. Çünkü bir sofranın estetik görünümü ne kadar önemliyse sofrada bulunan lezzetlerin herkesin deneyimleyebileceği noktada bulunması da o kadar önem taşır. Aksi takdirde sofra adabına göre konuklar hazırlanan lezzetlerin kendileri için olmadığını düşünebilir. Bu tür unsurların dikkate alınarak hazırlandığı bir sofranın her açıdan konukların beğenisini kazanma ihtimali yüksek.
 
Çatal Bıçak Düzeni
 
Çatal kaşık bıçak düzeni sofra adabına uygun bir davet masası hazırlamanın en önemli unsuru. Yemek sunumlarıyla uyumlu bir şekilde yapılması gereken bu hazırlıkta çatal, bıçak ve kaşık takımlarının büyük bir titizlikte dizilmesi gerekir. Burada baz alınması gereken nokta davetlilerin yemeğe hangi lezzetlerden başlayacağıdır. Yani bu dizilim kullanım amacına ve sırasına göre yapılmalıdır. Çatal bıçak dizimi nasıl olur sorularına cevap olarak şu maddeleri sıralamak mümkün:           

  • Servis tabağının sol kısmına içten dışa sırasıyla yemek çatalı ve salata çatalı yerleştirilmelidir. Çatallar her zaman servis tabağının sol kısmına kullanım sırasında göre konumlandırılmalıdır.
  • Kaşık ve bıçak sunum tabağının sağ tarafına yerleştirilir. Burada dıştan içe yemek bıçağı, salata bıçağı ve yemek kaşığı sıralaması dikkate alınabilir. Eğer daha fazla bıçak ve kaşık eklenecekse bu sıralama göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Eğer sofrada içecek sunumu yapılacaksa su ve meşrubat bardakları servis tabağının sağ üst bölgesine konumlandırılmalı. Su bardağı ilk sıraya yerleştirilmeli sonrasındaki içecek bardakları ise su bardağının sağ alt kısmına konumlandırılmalıdır.
  • Ekmek tabağı, servis tabağının sol üst kısmına konumlandırılmalıdır. Eğer tereyağı veya sürülebilir meze servisi yapılacaksa ekmek tabağının üzerine aşağı sağa bakacak şekilde bir tereyağı bıçağı yerleştirilmelidir.
  • Masa düzeninde peçeteler sunum tabağının soluna yerleştirilir. Eğer özel olarak hazırlanan bir sunum peçetesi yerleştirilecekse sunum tabağının üstü de değerlendirilebilir. 
Bu tür unsurlar dikkate alındığında kusursuz bir masa düzeni oluşturmak mümkün. Bunlara ek olarak serviste kullanılacak tüm çatal, kaşık ve bıçak çeşitlerinin sunum tabağıyla aynı hizada bulunması gerektiğine de dikkat etmek gerekir. Çatal, bıçak ve kaşık gereçlerinin yamuk ve düzensiz görünümü özensiz bir sofra hazırlandığının düşünülmesine sebep olabilir. Özel davetlerde veya günlük öğünlerde hazırlanan sofralar misafirlere verilen değeri gösterir. Bunun için sofra adabına uygun bir masa düzeni, misafirlerin her zaman takdirini kazanır.