ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer ile hayata geçirdikleri Turkcell Gelibolu Maratonu ile başarılı bir ivme yakalayan daha sonra 2018 TROİA yılı için çalışmalarına hız veren Ahmet Çelik, Çanakkale için gerçekleştirdikleri büyük hedefi açıkladı. Çelik, amaçlarının 2018 TROİA Yılı’na hazırlanmak ve 2023 Avrupa Başkenti olabilmek olduğunu söyledi. Çanakkale’de 23-25 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Çanakkale Bisiklet Turu’nu hayata geçirerek Çanakkale’ye yeni bir heyecan getirmeyi planlayan Ahmet Çelik, önemli açıklamalarda bulundu.
 
Amaçlarının Çanakkale’yi tanıtabilmek ve bütün altyapıyı oluşturarak Çanakkale’nin 2018 TROİA yılına hazır olmasını sağlamak ve 2023 Avrupa Başkenti olmak için çalışmalara başlamak olduğunu belirten Çelik:“  Yeni nesil turizmcilerin hayali her 5 yılda 1 şehrimizi ayağa kaldıracak ve çok büyük hareketlilik sağlayacak yeni bir projeyle şehrimize hizmet vermek. Turizm demek 34 ayrı meslek dalını ilgilendiren bir sektör demek. Çanakkale turizmi ayağa kalkarsa, bizimle beraber 34 ayrı meslek dalı da ayağa kalkmış olacaktır. Biz turizmciler olarak şehrimize kaliteli hizmet verirsek diğer meslek dalları da bundan fayda sağlamış olacaklardır. Biz burada lider pozisyonundayız, dolayısıyla bize düşen görevi Çanakkale evladı olarak, bu şehrin sevdalıları olarak fazlasıyla yapmak zorundayız” dedi.

“Tarihin izinde sürüyoruz”

 
Çanakkale’de 23 Mart-25 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan Çanakkale Bisiklet Turu, ‘Tarihin İzinde Sürüyoruz…’ sloganıyla yerli ve yabancı turistleri Çanakkale’ye davet ediyor. Bisiklet severlerin 1. gün TROİA Antik Kenti etabında; Çanakkale Şehir Merkezi, Kepez, Dardanos, Güzelyalı, Karanlık Liman, Kumkale’den geçerek TROİA’ya ulaşacakları ve aynı güzergahtan geri dönecekleri turda, 2. gün yapılacak olan Gelibolu Yarımadası etabı ise Eceabat’tan başlayıp Şehitler Abidesi’nde sona erecek. Troy AVM’de yapılacak olan akreditasyon işlemleri 3 gün sürecek. Bisiklet severler açılacak olan fuarda bisiklet turu ile ilgili detaylı bilgiyi alabilecek, akredite olabilecek ve katılımcı kitlerini temin edebilecekler. Katılımcıların ücretli ve ücretsiz katılım opsiyonları bulunmakta olup, Çanakkale Bisiklet Turu’nun internet sitesinden gerekli bilgiyi alabilecekler.
 
Çanakkale’ye yeni bir nefes, yeni bir heyecan
Konuyla ilgili görüştüğümüz Ahmet Çelik, bisiklet turunun Çanakkale’ye ve Çanakkale turizmine büyük katkılar sağlayacağını belirterek şunları söyledi:“ 18 Mart Törenlerinden sonra daha önce yapılmış olan Çanakkale Bisiklet Turu’na ilave olsun, hem de katkı olsun diye bisiklet turu organizasyonunu devralmış bulunmaktayız. Maratonda yaptığımız kalitede bir organizasyon yapmak istiyoruz. GTP Turizm A.Ş. olarak ben ve Armağan Aydeğer ile birlikte bu yeni ürünü Çanakkale’ye tanıtmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu etkinlik, Çanakkale Valiliği’mizin daha önce başlattığı bir organizasyondu ancak geçen sene yapılamadı. Bu sene yeni bir nefesle, yeni bir heyecanla valiliğimiz ve belediyemizden de aldığımız motivasyonla yolumuza devam etmek istiyoruz. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, ÇTSO ve diğer tüm STK’lar bisiklet turumuza destek veriyorlar. Çanakkale Bisiklet Turu’nun Çanakkale’ye fayda sağlayacağını bizim gibi bütün birimler de düşünüyorlar”
 
Çanakkaleliler bu organizasyona sahip çıkmalı
Kapsayıcı olmaya çalıştıklarını belirten Çelik:“ Herkesin katılabileceği uluslararası bir organizasyon şeması oluşturmaya çalıştık. Dolayısıyla Çanakkale’de üniversite okuyan öğrencilerimizin ücretsiz katılımından tutun da, büyük bir firmada CEO olarak çalışan ve ücretli katılmak isteyen bir bisiklet severi kapsayan, yelpazesi çok geniş olan bir etkinlik yaratmaya çalıştık. Çanakkale şehrimizin bu organizasyona sahip çıkması, Çanakkale’deki bisiklet severlerin bu organizasyona katılması bizim için hayati önem taşıyor. Bu organizasyon sadece bizim değil, tüm Çanakkale’nin organizasyonudur. Turumuzu tüm Çanakkale şehrine mal etmek istiyoruz. Gelecekte de geleneksel olup her yıl devam edebilecek bir organizasyona katkı sağlamaya ve imza atmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Turizmde yeni trend: Etkinlik Turizmi
Dünya turizminin yeni bir anlayışa kavuşmaya başladığını ve bölgesel etkinlikleri ön plana çektiğini ifade eden Çelik:“ Çanakkale’ye yeni bir dinamizm, yeni bir etki yaratacak yeni bir saha açmak istiyoruz. Dünyada turizm artık etkinliklere kayıyor. İnsanlar bir yerden bir yere etkinliğe katılmak için gidiyorlar ve bu etkinliğe katıldıklarında o bölgeyi geziyorlar. Örneğin; Adana Portakal Festivali için şehre giden sadece festivale katılıp dönmüyor, aynı zamanda şehrin tarihi, doğal yerlerini, turistik yerlerini geziyor, bölgeyi tanıyor. Biz de bu mantıkla Çanakkale turizminde yeni bir kırılma, yeni bir açılım yaratmak istiyoruz. ‘Geçmiş zaten elimizde, nasıl olsa var olanla devam ederiz’ anlayışından sıyrılmak istiyoruz. Yeni platformlar, yeni sahalar, yeni mecralar açarak ve bunları turizmle entegre ederek Çanakkale’mize yeni bir dinamizm katmak istiyoruz. Bisiklet turumuz da bunun bir versiyonudur. Çanakkale her ay farklı bir etkinliğin olduğu bir şehir haline gelirse, daha güzel bir şehir olur. Avrupa’ya da yakın olduğundan dolayı buradaki turistleri de çekebileceği için müthiş bir destinasyon haline gelir” dedi.
 
Tarih, spor ve kültürün bir araya geldiği turistik etkinlik
Çanakkale’ye yeni bir etkinlik kazandırarak büyük kitleleri şehre çekme amacında olduklarını belirten Ahmet Çelik:“ Bisiklet turumuzun eski versiyonu Şehitlere Saygı Turu adı altındaydı, biraz eklemeler ve değişiklikler yaptık ve Çanakkale Bisiklet Turu olarak değiştirdik ve bunu en önemli hazinemiz olan TROİA Antik Kenti ile birleştirdik. 2 günlük bir program olan bisiklet turumuz; 1. gün TROİA Antik Kenti etabı ve 2. gün Gelibolu Yarımadası etabından oluşmakta. Bizim burada yapmak istediğimiz; kıymetli hazinemiz, turizmdeki en güçlü argümanımız, TROİA’yı kullanarak şehrimize yeni bir etkinlik katmak ve şehrimize büyük kitleleri çekmek. TROİA’da şöyle bir organizasyon da yapacağız. Profesyonel kokartlı rehberlerimiz eşliğinde TROİA etabını tamamlayan bisikletçilerimize bölgeyle ilgili bilgiler vereceğiz. Tarih ve sporla kültürü bir araya getirip, karışık, yeni bir etkinlik yaratmayı hedefliyoruz. İnsanlar sadece pedal çevirip, etabı tamamlayıp geri dönmesinler. Profesyonel rehberlerimizin de yardımıyla TROİA’nın geçmişini, bölgenin tarihini öğrensinler. Kepez, Dardanos, Güzelyalı gibi beldelerimizi de Türk turizmine tanıtmak ve açmak istiyoruz. O bölgelerde birçok yatırım var, hepsi ayrı bir güzellik barındırıyor. Dışarıdan gelecek olan yerli-yabancı turistler o bölgelerimizi gördüklerinde, bölgeye olan talebin, ilgi ve alakanın artacağını düşünüyorum. Aynı zamanda mavi bayraklı bölgeler, sahiller var. Bu bölgeleri de bir kez daha tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz’’diye konuştu.
 
Truva Savaşları’ndan Gelibolu Savaşları’na uzanan parkur
Her 2 etapta da tarihin farklı zaman dilimlerinden örneklerle Çanakkale’nin tanıtılacağının altını çizen Çelik sözlerine şu şekilde devam etti:“ Yüzyıllar öncesi Helen-Troia hikayelerini dinledikleri TROİA etabından sonra, ertesi gün yakın tarihi, bundan sadece 100 yıl önceki, atalarımızın, şehitlerimizin, kahramanlarımızın Gelibolu Yarımadası’nda yaptıklarını bir kez daha hatırlama ve bütün bu tarihimizi gün yüzüne çıkarma fırsatı yakalamış olacaklar. Çanakkale bölgesinin ne kadar kuvvetli bir geçmişe, kahramanlıklarla dolu bir tarihe sahip olduğunu görecekler. Troia doğu ile batının savaşıdır. Gelibolu Savaşları da, bu savaşın aslında bir nevi tekrarıdır. Deniz Savaşları’ndaki en kuvvetli geminin ismi Agamemnon’du, bu aynı zamanda Truva Savaşları’nda Yunan Kralının ismiydi. Yahya Çavuş’un bulunduğu Ertuğrul Koyu’na River Clyde adlı bir kuru yük gemisi demirlenmişti. Bu kuru yük gemisinin içerisine doldurulan İngiliz askerleri Ertuğrul Koyu’na çıkmışlardır. İngiliz komutan Truva Savaşları’nın taktiğini Çanakkale Savaşları’nda uygulamıştır. Dolayısıyla katılımcılara her 2 bölgeyi de tanıtarak, Gelibolu Savaşları’nın, Truva Savaşları’nın bir devamı olduğunu göstermek çok ilginç bir örnek olacaktır. Bisiklet severlerin bu zengin atmosferi yaşayarak, teneffüs ederek görmelerini istiyoruz.’’
 
Amacımız; 2018 TROİA Yılı’na hazırlanmak ve 2023 Avrupa Başkenti olabilmek
Bisiklet severlerin katılacağı 2 günlük organizasyondaki en büyük amaçlardan bir tanesinin de, Çanakkale’de gecelemeyi ve konaklamayı artırmak olduğuna dikkat çeken Çelik:“ Pedal çevirmek için 2 günlüğüne Çanakkale’ye gelecek olan bisiklet severler cumartesi gecesini burada konaklayarak geçirecekler. Dört bir yandan insanların katılacağı bu organizasyonla şehrimizi festival şehrine dönüştürmek istiyoruz. Amacımız; Çanakkale şehrimizi tanıtabilmek ve bütün bu altyapıyı oluşturarak şehrimizin 2018 TROİA yılına hazır olmasını sağlamak ve 2023 Avrupa Başkenti olmak için çalışmalara başlamak. Çanakkale’ye daha fazla yerli ve yabancı turist getirebilmek. Yeni nesil turizmcilerin hayali her 5 yılda 1 şehrimizi ayağa kaldıracak ve çok büyük hareketlilik sağlayacak yeni bir projeyle şehrimize hizmet vermek. Turizm demek 34 ayrı meslek dalını ilgilendiren bir sektör demek. Çanakkale turizmi ayağa kalkarsa, bizimle beraber 34 ayrı meslek dalı da ayağa kalkmış olacaktır. Biz turizmciler olarak şehrimize kaliteli hizmet verirsek diğer meslek dalları da bundan fayda sağlamış olacaklardır. Biz burada lider pozisyonundayız, dolayısıyla bize düşen görevi Çanakkale evladı olarak, bu şehrin sevdalıları olarak fazlasıyla yapmak zorundayız” dedi.
 
 
Şehrin yıldızı turizm etkinlikleriyle parlayacak
Hayalimiz her ay Çanakkale’ye bir etkinlik katmak ve her ay Çanakkale’de büyük etkinlikler düzenleyerek yüksek miktarda kitleleri çekebilmek sözlerini kullanan Çelik:“ Eskiden 18 Mart Törenleri ve arkasından 25 Mart Törenleri ve daha sonra yurtiçi ve yurtdışından gelen Türklerin ziyaret ettiği, fakat bir disiplin içinde olmayan, münferit gezilere ev sahipliği yapan bir bölgeydi Çanakkale. Biz bu vesileyle insanların Çanakkale Bisiklet Turu’na, Ağustos’ta Çanakkale Boğaz Yüzüşü etkinliklerine, Ekim’de Turkcell Gelibolu Maratonu gibi etkinliklere katılmalarını, şehrin yıldızını parlatmayı, gelecek nesillere daha güzel bir Çanakkale oluşturmayı hayal ediyoruz. Eğer bu organizasyonlara yurt dışından insanlar gelirlerse, şehrimizde yaşayan genç insanlar bu insanlarla temas eder ve kontağa geçerlerse bakış açıları daha çok genişleyecektir. Şehrimize kültür takviyesi olacaktır ve var olan kültürle yoğuşarak insanlarımız daha entelektüel, daha aydınlık ve dolayısıyla geleceğe daha güvenle bakan şehrin insanları olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Yılgınlığa kapılıp moral bozarak beklemek yok
Son dönemlerde ülke gündemini meşgul eden olumsuz olayları bahane etmekten vazgeçerek, ülkenin geleceğine katkıda bulunulması gerekliliğini vurgulayan Çelik; ‘’Geçen hafta gittiğimiz EMITT Turizm Fuarı’nda valimiz, belediye başkanımız, alan başkanımız ve STK temsilcilerinin hepsi Çanakkale turizmi için çok kıymetli yardımlarda ve desteklerde bulundular. Biz EMITT Fuarı’nda, fuara katılan tüm yabancılara, tur operatörlerine, seyahat acentalarına Çanakkale Valiliği’nin düzenlediği yemek sırasında İngilizce bir sunum yaptık ve Çanakkale şehrini, sahip olduklarını anlattık. O sunumda Bozcaada’yı, Troia’yı, Asos’u, Aleksandreia Troas’ı, Gelibolu Yarımadası’nı İngilizce olarak tanıtıp anlattık. Neden Çanakkale’ye gelinmeli sorusuna tarihimize ilave olarak etkinliklerimizi de katarak anlattık. Bunun karşılığında çok güzel geri bildirimler aldık.
 
Oturup müşteri bekleme devri sona ermiştir. Ayağa kalkıp Çanakkale’yi yerelde ve ulusalda tanıtmak mecburiyetindeyiz, müşterinin ayağına gitmek zorundayız, yabancı turistlere Çanakkale’yi tanıtmak mecburiyetindeyiz. Bu tanıtımların sonucunda da daha fazla kitleleri Çanakkale’ye çekebileceğimize inanıyoruz. Yereldeki bütün amirlerimizden, devlet büyüklerimizden destek aldık, bu konuda tam desteğimiz var. Çanakkale turizmcilerinin tamamı bu yeni fikir ve projelerle şuan çok heyecanlılar. Ülkemizde olan olaylardan dolayı yılgınlığa kapılıp, moralimizi bozup oturmak yerine, ayağa kalkıp koşturarak şehrimizi tanıtmaya ve şehrimizin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
 
Midilli seferleri Çanakkale için büyük şans
Midilli seferlerinin başlaması da Çanakkale için inanılmaz şans olacağını dile getiren Çelik:“ Midilli’de yaşayan 100 bin nüfusun hemen karşılarındaki Asos bölgesine kolaylıkla ulaşabilmeleri yeni bir turizm hareketine sebebiyet verecektir. Şuan için 5-6 gecelik turlarla Midilli’ye gelen turlar, sadece Ayvalık üzerinden Bergama şehrini ziyaret edebilmekteler. Petra Limanı’yla karşısındaki Asos bölgesi arası katamaranla 15 dakika, arabalı vapurla 1 saate varan bir mesafede. Dolayısıyla Midilli’ye gelen Avrupalı turisti, bu yeni açılacak olan hat sayesinde Çanakkale şehrimize çekmenin, Çanakkale turizmine katkı sağlayacak olmasından dolayı heyecanını yaşıyoruz. Midilli seferlerinin başlaması Çanakkale’ye yeni bir heyecan katacaktır. Midilli’ye gidildiğinde, insanlarının ağızlarından çıkan ilk kelimenin TROİA olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle TROİA’ya hızlı bir şekilde ulaşacak olmaları ve Çanakkale bölgesi turizmini kalkındıracak olması bizi çok heyecanlandırıyor. İşte bisiklet turu gibi organizasyonlar bütün bunları kapsayıcı niteliktedir. Çünkü Midilliden tutun da İngiltere’ye kadar yurtdışından birçok insan gelip bu tura katılabilir, bu turla beraber Çanakkale şehrini tanıyabilir” dedi.
 
1915 Şehitler Köprüsü şehre yeni bir ivme kazandıracaktır
Çanakkale 1915 Şehitler Köprüsüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik şu ifadeleri kullandı:“ Köprünün bitmesi, Evreşe yolundan yeni açılacak olan Tekirdağ otobanına bağlanması ve yolun İstanbul’a 100 km kısalacak olması Çanakkale için çok fazla önem taşımaktadır. Midilli-İstanbul hattının Çanakkale üzerinden bağlanması, kentte konaklamayı arttıracağından dolayı, bu hattın ne kadar önemli bir arter olacağını bize gösteriyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz gibi şehrimize en çok gelen yabancılar Midilli üzerinden de gelebilirler. Köprünün sebep olacağı yeni bir hattın açılması da Çanakkale’ye yeni bir ivme, yeni bir güç kazandıracaktır”
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT


 


Kaynak: Haber Merkezi