Vali Erkal, Çanakkale’de 6 tane askeri savcı ve hakim gözaltında olduğunu belirterek adli ve idari yargının içinde bunlara destek verenlerle ilgili de gereği yapılacağını söyledi. Vali Erkal, ‘İdam isteriz’ şeklinde slogan atan vatandaşlara, ‘İnşallah o da olacak’ yanıtını verdi. 
Ankara ve İstanbul’da dün meydana gelen kalkışmanın ardından Çanakkale’de sokağa dökülen vatandaşlar, bu günde meydanı boş bırakmadı. Akşam saatinde İskele meydanında toplanan kalabalık grup, ellerinde Türk bayraklarıyla, kalkışmayı protesto etti. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından, Çanakkale Valisi Hamza Erkal meydana gelerek vatandaşlara hitap etti.
“Millet göğsünü siper etti”
Türk milletinin, göğsünü siper ederek milli iradeye sahip çıktığını söyleyen Vali Erkal, “Büyük bir gururla, büyük bir coşkuyla ömrümüz boyunca unutamayacağımız bir gün. Çünkü Türk milleti, kendi kaderine sahip çıkarak kendi milli iradesine sahip çıkarak, meclisine, hükümetine, vatanına sahip çıkarak ve gerçek manada göğsünü siper edercesine tankların önüne atılarak, bütün uçan o jetlerin, atılan bombaların ve helikopterlerden açılan ateşlerin hiç birini kaale almayarak gönlünü göğsünü siper ederek karşı durdu ve hiç kimseye geçit vermeyeceğini gösterdiği gündür. Şimdi bu meydanda ne şu parti, ne bu parti, ne bu fraksiyon, ne şu fraksiyon sadece ve sadece Türk milleti olarak ve Meclise gönderdiğimiz her milletvekilimize her siyasetçimize sahip çıkmak adına buradayız. Biz onları seçtik, oraya gönderdik ve onları oradan indirecek tek iradede de biziz. Bir başkasına bu yetkiyi devretmiyoruz” dedi.
“Ancak çiğ süt emenler bunu yapabilir”
Vali Erkal, milletin askere her zaman sahip çıktığını da belirterek, “O silahları, o uçakları, o helikopterleri, o tankları bu millet kendini korusun diye onlara teslim etti. Biz onlara bu millet adına maaş ödedik. Onlara makam mevki teslim ettik. En güzel şartlarda yaşarlarken, en güzel imkanları kullanırlarken, her biri birer paşa olarak bu milletin içerisinde elit bir insan olarak gezerlerken, bize yaptıklarına bakın. Böyle bir şey bir Türk vatandaşına yakışır mı? Ancak çiğ süt emenler bunu yapabilir. Bunlar çiğ süt emmiş ve okyanus ötesine bağlanmış 'mankurt' kafalılardır. Bunlar beyinleri süngerleşmiş cahillerdir. Hepsi gerçek manada haramzade ama bu millet artık öyle koyun gibi güdülecek bir millet değil” diye konuştu. Erkal, konuştuğu sırada, toplanan kalabalığın "idam isteriz" diye slogan atması üzerine "İnşallah o da olacak" dedi.
“Gelibolu’dan İstanbul’a gitmek için her yolu denediler”
Gelibolu’dan 465 kişilik grubun, kalkışmaya destek vermek amacıyla İstanbul’a gitmek için her yolu denediğini söyleyen Vali Erkal, “Çanakkale’de de ufak tefek hareketlenmeler oldu. Dün yine beyni yıkanmış bir grup, Gelibolu yarımadasında bulunan mesela 465 tane Kara Kuvvetleri Harp Okulu öğrencisi, her yolu denediler İstanbul’a gidebilmek için. Çünkü komutanları çağırdı ve orada darbecilerle birlikte hareket etsinler diye çağırdıklarında, önce otobüslerle Keşan tarafına gitmeye çalıştılar, orayı kapattık, gidemediler. Sonra Gelibolu’ya hareket ettiler, gemileri açığa aldık, binemediler. Eceabat’a geldiler, gemileri yine deniz ortasına aldık, geçemediler. Ve hepsini Eceabat’ta, 465 kişiyi, 9 otobüsü 20 tane komutanı ve 9 şoförüyle hepsini teslim aldık” dedi.
“Hainler olduğu gibi Kahraman komutanlar da var”
Bu memlekette hainler olduğu gibi ‘kahraman komutanlar’ da olduğunu söyleyen Vali Erkal, “Bunlardan biri de Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanı Musa Avsever Paşadır. Daha ben onu aramadan arayıp 'sayın Valim biz bu vatanın evlatlarıyız. Bu vatanı kimseye yedirmeyiz. Ben sizin emrinizdeyim.' dedi. Ama benim aramama rağmen kem küp edip, 'işte bakalım durum ne olacak?' diye öyle duruma göre vaziyet alanları da bugün görüyorsunuz, gözaltındalar. Biz bunların hepsinin farkındayız. Bundan sonraki süreçte hepsi tek tek belirlenip, teslim alınacak ve gereği yapılacak. Hiç kimseyi affedecek konumda ve durumda değiliz. Çünkü bu mesele vatan meselesidir, var olma meselesidir. Hiç kimseye pabuç bırakacak durumda değiliz. Yargının içerisinde destek olanlar, diğer kurumların içinde destek olanlar, sosyal medyada öyle ufak ufak dokundurmalarla, sanki ihtilal başarılı olacakmış gibi kendine pozisyon alanlar, hepinizin farkındayız. Hiç merak etmeyin günü gelecek sizler de hesap vereceksiniz” dedi.
6 askeri savcı ve hakim gözaltında
Gelibolu’da askeri hakim ve savcıların göz altına alındığını söyleyen Çanakkale Valisi Hamza Erkal, “Şu an Gelibolu'da yine 6 tane askeri savcı ve hakim gözaltında. Bunun yanında gelen listeye göre adli ve idari yargının içinde bunlara destek verenlerle ilgili de gereği yapılacak. O liste gelmedi, gelecek hiç merak etmeyin. HSYK da gereğini yapmak üzere bunların hepsini görevden uzaklaştırdı. O yüzden müsterih olun, hükümetinize, devletinize güvenin en önemlisi kendinize güvenin” diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından, mehteran takımı gösteri sundu. İskele meydanında düzenlenen etkinliğe, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın eşi Kevser Turan ile vatandaşlar katıldı.


Kaynak: İHA