Yeni yıl ile birlikte altın fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Son olarak Çanakkale'de 7 Ocak Cumartesi günü sabah saatlerinde çeyrek altın fiyatı 1915 liraya ulaştı. Daha sonra da biraz geriledi ancak yine de 1900 liranın üzerinde satıldı. 22 ayar altının gramı ise 1107 lirayı buldu. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, döviz ve altına fiyatlarına yeni yıl öngörülerini aktararak, özellikle altında ciddi artış beklentilerini dile getirdi.
2022 yılının döviz bazında çok hareketli geçmediğini aktaran Ay, “Genel aralık stabil vaziyete geçti. Devletimizin almış olduğu kur operasyonuna karşı en son 2021 yılının sonundan başlayan hareketleri de sınırlandırmak ve desteklemek adına stabil halde tuttular, yükselişi engellemek adına. Altın yılını değerlendirirsek 2021 yılı daha bizde de çok fiyatlama olmadığı bir yıla geldi. Ancak yıl sonu itibariyle ciddi bir hareket gözlemlendi, ons bazında dünyadaki altın fiyatına verile unsur nezdinde. Tahminimiz o ki 2023 yılındaki altın rakamlarının çok ciddi yukarı doğru gideceği gözüküyor. Ama 2022 yılındaki altın fiyatlamaların haricinde sektör bazında iş oranına baktığımızda iyi, verimli, karlı bir yıl geçirdi bütün meslektaşlarımız. Umarım 2023 yılı da aynı geçer. Çünkü 2023, seçim yılı olduğu için bunun geriye dönüşlerinde biz sektör olarak da buradan bir istifade edeceğimizi düşünüyoruz.
“ÇOK FAZLA RİSKE GİRMEDEN STABİL KALMAKTA FAYDA VAR”
Döviz ve dolar artışına yönelik ise Ay, “O boyutlara çok fazla bir artış yok ama normal bir artışlar var. 18,70 bandındaydı. Şimdi 18,90 bandında. Yani 0,20 kuruşluk bir artış var. Yani baktığınız zaman biz lira bazında artışları görüyorduk ama kuruş bazındaki artışlar çok dikkate alınacak bir şey değil. Bir de uluslararası Avrupa Birliği'nin para birimi olan Euro’ya karşı doların değer kazanması boyutu vardı. 1,06’lara kadar gelen parite, şimdi 1,05’lerde. Yani daha çok dünyadaki bu siyaset ve artı kamuoyunu etkileyen bir sürü unsur; savaşlardır, coğrafik bölgelerdeki sıkıntılılar, özellikle enerji piyasalarındaki hareketlilikler piyasalar ciddi derecede etkileniyor. Yani bu dönem içerisinde çok fazla riske girmeden stabil kalmakta fayda var, özellikle yatırımcı nezdinde baktığınız zaman bu önümüzdeki 2023 yılında” şeklinde görüş bildirdi.
Ersan KÜÇÜKKURU