Sendika üyelerinde ellerinde dövizlerle yaptıkları açıklamaya CHP il, ilçe başkanları ve gençlik kolları temsilcileri de katılarak destek verdi. Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Fatma Hazırcı tarafından okunun açıklama metninde şu ifadeler yer aldı; “Türkiye’de yaşayan tüm emeklilerin özgürce örgütlenme, sendikalaşma ve yasal haklarının verilmesi mücadelesi engellenemez. Anayasamızın 17. maddesi, ‘Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir’ diyor. Artan enflasyon verileri ortada iken, bu ülkede yaşayan başta emekliler olmak üzere tüm işçi ve emekçiler insan onuruna yakışır bir yaşamdan uzaktır. Bizleri yoksullaştırma politikalarına mahkum eden düşünceyi bizlerde sandıkta tarihin karanlık sayfalarına gömeceğiz. Bizlerin hem Anayasal ve hem de uluslararası kuruluşların kararları ile yasal haklarımızı yıllardır vermeyerek oyalamaya çalışanlar bunun sonuçlarını yakın bir zamanda sandıkta göreceklerdir.
 
Avrupa İnsan hakları sözleşmesi: Madde 11 ‘Herkes barışçıl nitelikli toplanma özgürlüğüne ve çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkı dahil, başkalarıyla birlikte örgütlenme haklarına sahiptir’ diyor. BM, Birleşmiş Milletler medeni ve siyasi haklar sözleşmesi Madde 22 ‘Herkes başkalarıyla birlikte dernek kurma özgürlüğüne sahiptir. Bu hak doğrultusunda herkesin çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikalara Üye olma hakkını içerir’ diyor. Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi Madde 12 ‘Herkes barışçıl bir biçimde toplanma özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu herkesin kendi çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikalara üye olma haklarını içerir’ diyor.
 
Türkiye hükümetleri olarak bu kuruluşlara üye olduğumuz ve altına imza attığımız bu kararlara rağmen yasal haklarımız halen daha verilmemektedir. Bütün çaba ve girişimlerimiz sonuçsuz kalmaktadır. Tüm emekliler olarak taleplerimiz: Anayasamızın 51.maddesine daha açık ve net bir ifade yazılarak sendikal hak ve özgürlüğümüzün kesintisiz kabul edilmesi, önümüzdeki yasakların kaldırılmasıdır. Bu haklarımız verilinceye kadar emek ve özgürlük mücadelemizi yılmadan ve korkmadan devam ettireceğimizi herkesin bilmesini isteriz.”
 
Mehtap ŞAHİN