İlk Sağlık Müdürlüğü’nün Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Yaşama Yol Ver Projesi’ kapsamında Çanakkale’de 5-9 Aralık tarihleri arasında İskele Meydanında, 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmesi ve trafikte seyir halinde iken araçların ambulansa yol vermeleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceği yönündeki duyuru acı bir gerçeği de ortaya çıkardı. İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, “İlimizde Acil Sağlık Hizmetleri; 24 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 380 personel, 32 adet kara ambulansı, 1 adet deniz ambulansı, 1 adet helikopter ambulans, 2 adet kar paletli ambulans, 1 adet obez ambulansı ve 2 adet UMKE aracı ile 7 gün 24 saat kesintisiz sunulmaktadır. Ayrıca Çanakkale’de 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşılabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 112 Komuta Kontrol Merkezimize günlük olarak 1500-2000 çağrı gelmekte ancak bu çağrıların 100-150 tanesi vaka olarak değerlendirilmektedir. Bu da 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece fazla olduğunun göstergesidir. 112 Acil’in asılsız aranması suçtur ve aynı zamanda cezası da mevcuttur” dedi.
 
‘Yaşama Yol Ver’ Çanakkale’de anlatılacak
 
Taşçı, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda ''112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi için toplumsal farkındalığın arttırılması amacı ile ‘Yaşama Yol Ver’ kampanyası yürütüldüğünü hatırlattı.
 
Bu kapsamda Çanakkale’de özellikle 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmesi ve trafikte seyir halinde iken araçların ambulansa yol vermeleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 5-9 Aralık tarihleri arasında İskele Meydanında çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceğini belirten Dr. Taşçı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “112 ekiplerimiz, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) Ekiplerimiz ve ambulanslarımız ile birlikte 5 gün boyunca vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımız hizmetleri konusunda bilgilendirilecek ve ambulanslarımız tanıtılacaktır. Bu hafta vesilesi ile halkımıza daha kaliteli, zamanında ve hızlı bir şekilde sağlık hizmetlerini sunabilmek için 112'nin gereksiz yere meşgul edilmemesi ve trafikte ambulanslarımıza yani hayata tutunmaya çalışanlara yol vermeleri konusunda vatandaşlarımızın, sürücülerimizin dikkatini çekmek isterim. Çocuklara yönelik olarak yıl boyunca okullarda yapacağımız eğitimlerle de Ağaç yaş iken eğilir anlayışıyla küçükten başlatarak toplumun geri kalanına yayma çabası içerisinde olacağız. İlimizde bulunan tüm ilköğretim okullarında 112 personelimiz ''Minik 112'' uygulamasıyla 112’nin ne zaman ve nasıl aranacağı konularında bilgilendirmeler yapılacaktır. Ellerinde Kur’an dillerinde kelime-i tevhid ile şehadete koşanların Beldesi’nde kapıdaki son hastanın ızdırabı bitene kadar ne ızdırabımız ne de mesaimiz bitmeyecektir.” 


Kaynak: Haber Merkezi