Mesleği idame eden son 3 kişiden biri olan metal ustası Mehmet Çeneli, tam 40 senedir Çanakkale kent merkezinde galvanizli metalleri işleyerek, eksik soba aksamları için ürün imal ediyor. Mesleklerin bitişi, artık üretim sürecinin önemli bir bölümünde fabrikaların rol oynadığını bize haber vererek, gelecek hakkında kaygı üretmeye yol açıyor.
 
450-455 derece eritilmiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplatılarak, her türlü hava koşulunda uzun ömürlü olması sağlanıyor. Galvaniz olarak adlandırılan bu işlemin ardından ortaya çıkan malzeme; ateşe dayanıklılığı sebebiyle ısınma sistemlerinde kullanılan pek çok aksam için kullanılıyor. Çanakkale’de bu aksamları imal eden mesleğin son 3 temsilcisinden biri ise, 2 çocuk babası olan Mehmet Çeneli.

1986'da kendi dükkânını açan Mehmet Çeneli, mesleğe 1982'de çırak olarak başladı. İki kardeşiyle Çarşı Caddesi üzerinde bulunan dükkânda 22 sene çalıştıklarını söyleyen Çeneli, 18 senedir Fevzipaşa Mahallesi Muhtarlığı’nın karşısında yer alan dükkânda eşi Ümran Çeneli’nin yardımıyla beraber üretime devam ediyor.

EN GENÇLERİ 50 YAŞINDA
Galvanizden aksam yapıp hazır bir şekilde satan son 3 kişi kaldıklarını belirten Çeneli, artık bu işi fabrikaların devraldığını anlatarak, “İmalat kurtarıyor beni. Hazır üretimde fazla bir kâr payımız olmuyor, soba da satıyoruz ancak onlar fabrikadan gelen hazır ürünler. Eleman yetişmiyor artık. Yetişmediği için de en gencimiz 50 yaşında” dedi.

BEDEN GÜCÜYLE AĞIR İŞ
Kışın genellikle soba ve boru yazın ise, mangal ve havalandırma için müşteri geldiğini söyleyen Çeneli, “Bu sene biraz durgun geçti. Fiyatlar yüksek, milletin alım gücü düşük. Kış aylarının gelişiyle birlikte Allah bereket versin, biraz kıpırdanma başladı. Kış başlayınca soba başlar, 2-3 ay sürer. Sonra yeniden Mart denildiğinde yazlık malzeme alır, ona hazırlanırız. Hep böyle oluyor. Bu kadar. Eskiden 2-3 kamyon mal gelirdi, şimdi öyle bir şey yok. Biraz da kendim bıraktım, iki kere ameliyat olunca korkuyorum artık. Hep ağır malzeme, yalnız oluyorsunuz genelde. Mecburen tek kaldırıyorsunuz” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU