Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde 16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleşen Troya Kültür Yolu Festivali sona ererken, ardında memnun eden bir iz bıraktı. Festival şehirleri arasına son anda eklenen Çanakkale’de ön hazırlık çok kısa bir sürede tamamlandı. Kent sakinleri için de bir sürpriz olan festival, Bakanlık’tan tam not alarak ilerleyen yıllarda da devam edeceğinin sinyalini verdi.
 
Biten festivalin ardından değerlendirmede bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Ortaya konulan ve ispatlanan şey şudur: Çanakkale bu tip etkinliklere kucak açıyor, seviyor, sahip çıkıyor ve devam etmesini arzu ediyor” diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festivalleri sürekli hale getirmek istediğinin altını çizdi.
 
Organizasyonun koordinatörlük görevini üstlenen Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, festival süresince pek çok etkinliğin düzenlendiği Anadolu Hamidiye Tabyası’nda basın mensupları ile bir araya gelerek, değerlendirmede bulundu. Troya Kültür Yolu Festivali’nin her sene gerçekleşen bir gelenek haline gelip gelmeyeceği Çanakkaleliler tarafından merak edilen bir konu olması üzerine açıklama yapan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Çanakkale’yi çok sevdiğini ve halkın yoğun ilgisinin onu çok mutlu ettiğini belirterek, “Bakan ile kot pantolonları giyip Çanakkale çarşılarında kaybolduk. Ara sokaklara girdik, insanlarla görüştük. Bakanımız; kalabalıkları gördü, hatta gitti ve geri geldi, 3-4 gününü burada geçirdi. Konserlerde ve etkinliklerde 30 binden fazla insanı görmek onu da mutlu etti ve doğru bir iş yaptığına inanmış oldu. Bize, bu işleri bakanlık olarak devam ettirmek istediğini ifade etti” dedi.
 
“ÇANAKKALE HALKI FESTİVALİ SEVDİ”
16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali sona erdi. Bu süreçte Çanakkale halkının festivale sahip çıktığını dile getiren Kaşdemir, “Bu tarz kültür, sanat ve sportif etkinliklerin olması Çanakkale’de yaşayan bizleri çok mutlu etti. Her kesimden insan bu etkinliklerde buluştu, kendinden bir parça buldu. Ve gerçekten insanların yüzlerine baktığımız zaman da bu sevinci okuyabildik. Kültür Yolu Festivalleri’nin amacı da insanları kültür ve sanat yoluyla birleştirmek, kaynaştırmak ve tabii ki şehrin tanıtımına, ekonomisine katkı sağlamak. Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Çanakkale halkı bu festivali çok sevdi. Her akşam Çanakkale’de 30 bin kişiyi toplamak çok kolay bir iş değil, insanlar soğuk da olsa kendi istekleriyle buradaki etkinlikleri başından sonuna kadar izlediler. Festivali düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gönülden teşekkür ederiz. Zira önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, sonra Başkent Kültür Yolu Festivali yapıldıktan sonra böyle büyük bir etkinliğin Çanakkale’de düzenlenmiş olmasının bir anlamı var. Bu konuda Bakanlığımıza gönülden teşekkür ediyoruz. İstanbul ve Ankara’dan sonra böyle büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmış olmanın hem heyecanını hem gururunu yaşadık. Çanakkale hem sanatın hem kültürün kenti olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Eylül ayında Çanakkale sokaklarının ve restoranlarının dolması, bu festivalin amaçlarından birini de gerçekleştirmiş oldu. Esnaflarımızdan aldığımız dönüşler bizi çok mutlu etti. Biz Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak, bu işin koordinasyonundaydık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın atadığı ilgili kuruluşuz. Alan Başkanlığı olarak, böyle tarihi ve yoğun bir etkinliğin altından kalkmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bakanlığımızın profesyonelliği ve gücü Çanakkale’ye yansımış oldu. Biz Çanakkale tarihi boyunca bu kadar büyük etkinliği bir arada görmemiştik. İnşallah bundan sonra görmek istiyoruz. Bana kalırsa tarihi bir süreçti Çanakkale için, tarihi günler yaşadık. Alışık olmadığımız büyüklükte etkinlikler gördük. Biz bunların devam etmesini Çanakkaleliler olarak arzu ve talep ediyoruz. Ortaya konulan ve ispatlanan şey şudur: Çanakkale bu tip etkinliklere kucak açıyor, seviyor, sahip çıkıyor ve devam etmesini arzu ediyor” şeklinde konuştu.
 
DALIŞ TURİZMİNİN MERKEZİ ÇANAKKALE OLMALI
23 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 27 metre derinlikte bulunan Lundy batığına anı dalışı gerçekleştirdi. Bakan Ersoy ile birlikte dalış yapan Kaşdemir; Bakanın, “Eğer Türkiye’de dalış turizmi olacaksa, merkezi Çanakkale olmalı” sözlerini hatırlatarak, “Biz kaç aydır bugünün hesabını yapıyoruz. Dalma dersleri aldık, kurslara gittik. Bakanımız, Çanakkale’ye gelip 27 metre daldı ve dünyaya ‘Çanakkale’de bir sualtı parkı var, dünyanın en iyi dalış merkezlerinden biri olacak’ mesajını verdi. Bir Kültür ve Turizm Bakanının gelip 25 metreye dalmasın çok büyük bir anlamı ve çok önemli bir mesajı var, özellikle kendisi de çok iyi bir turizmciyse. O yüzden biz,  yaptığımız işin arkasındayız. Tarihi Gelibolu Sualtı Parkı ve Çanakkale Dalış Merkezi, Türkiye’nin değil dünyanın en iyi dalış merkezi çok yakın bir zamanda olacak. Bu arada biz yalnızca bakan bey ile dalış yapmadık. Türkiye’nin dünyada en önemli tanıtım ajansı olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA); bizim bütün faaliyetlerimizi servis etti, dünyada en iyi dalış işi yapan acentaları biz burada ağırladık, dalış yaptırdık ve bütün ülkelerde dalışa turist toplayan acentalar, burada bir sualtı parkı olduğunu ve içeriğini gördü. Biz bu sene çok önemli tohumlar attık ve emin olun ki seneye bu tohumların yeşerip meyve verdiğini hep beraber göreceğiz” diyerek gelecek projelerden umutlu olduğunu ifade etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU