Çanakkale Rotaract Kulübü UNESCO haftası için Truva Antik Kenti'ni ziyaret etti. Truva Antik Kentinde kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde antik kenti gezen Rotaract’lar, Aslan’dan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
 
Çanakkale Rotaract Kulübü Genel Sekreteri Duygu Toydemir, Truva gezisi ile ile yaptığı açıklamada: 'Çanakkale Rotaract Kulübü olarak UNESCO haftası kapsamında Truva Antik Kenti'ni ziyaret ettik. Değerli hocamız Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde alanı gezerek yeni bilgiler öğrenmiş, önceki bilgilerimizi de pekiştirmiş olduk' dedi.
 
Truva'nın dünya üzerindeki en önemli kültürel miraslardan biri olduğunu hatırlatan Toydemir; 'Dünya Kültür Mirası listesine girmiş tarihi alanlar tüm insanlığın ortak değerleridir, önemleri bilinmeli ve korunmalıdır. Biz de bu geziyi hocamız Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde gerçekleştirerek bu önemli antik kent hakkında detaylı bilgiler aldık. Bilindiği gibi, Troya’da görülen 9 katman, kesintisiz olarak 3000 yıldan fazla bir zamanı göstermekte ve Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu benzersiz coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıkları izlememizi sağlamaktadır. Troya’daki en erken yerleşim katı M.Ö. 3000-2500 ile erken Tunç Çağı’na tarihlenmektedir, daha sonra sürekli yerleşim gören Troya katmanları M.Ö. 85 – M.S. 8. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi ile sona ermektedir. Troya, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından daima çok önemli bir rol üstlenmiştir. Troya ayrıca gösterdiği kesintisiz katmanlaşma ile Avrupa ve Ege’deki diğer arkeolojik alanlar için referans görevi görmektedir. İlk olarak 1871’de Heinrich Schliemann, daha sonra W. Dörpfeld, C.W Blegen tarafından kazılmış olan bu görkemli arkeolojik şehirde kazılar halen sürdürülmektedir. Bu önemli alanı tanımak ve tanıtmak bu şehrin gençleri olarak bizim en önemli görevlerinin başında gelmektedir' dedi.
 
Fehmi ŞENYİĞİT
 


Kaynak: Haber Merkezi