İskele meydanında düzenlenen "Pembe Prenses" isimli kanser tarama aracının açılış törenine Vali Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili Av. Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yavuz Ateş, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necmi İnce, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ile sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Sağlık Bakanlığı'nın "Kanser Kontrol Programı" çalışması kapsamında İçdaş'ın katkılarıyla Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğüne kazandırılan "Pembe Prenses" isimli kanser tarama aracının açılış töreninde yaptığı konuşmada, kanser nedeniyle her yıl dünya genelinde 7.6 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Turan, “Rakamlar erken teşhis konulduğu takdirde kanser hastalığının üçte birinden fazlasının önlenebilir ve üçte birinin de tedavi edilebilir olduğunu söylüyor. Kanser vakaları artmasına rağmen dünyada çok sayıda hasta erken tanı ve teşhis hizmetlerine, tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişim sorunu yaşıyor” dedi.


 
Kanser tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu hatırlatan Turan, bunun için Sağlık Bakanlığı'nın büyük çaba ve girişimleri olduğuna işaret etti. Bu kapsamda yaklaşık 650 liraya hazırlanan kanser tarama aracının Çanakkale'ye kazandırıldığını belirten Turan,  "Rakamlar erken teşhis konulduğu takdirde kanser hastalığının üçte birinden fazlasının önlenebilir ve üçte birinin de tedavi edilebilir olduğunu söylüyor. Kanser vakaları artmasına rağmen dünyada çok sayıda hasta erken tanı ve teşhis hizmetlerine, tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişim sorunu yaşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri önlenebilir ve taranabilirdir. Meme kanseri kansere bağlı ölüm sebepleri arasında birinci sırada. Bu yüzden Sağlık Bakanlığımızın yürüttüğü farkındalık çalışmaları ve tarama programları sayesinde hastalıklarda erken teşhisin artarak tedavilerde başarı oranın artırılması hedefleniyor” diye konuştu.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise kanser tarama aracının Çanakkale’ye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: "Bir ülke, toplum yaşamında sektörler birbiriyle yarışabilirler. Tarım mı önemlidir sanayi mi, demir yolu mu deniz yolu mu tartışabilirsiniz ama tartışamayacağınız tek bir sektör var o da sağlık sektörü. Çünkü bütün faaliyetler, konular ve işler insanın daha mutlu ve sağlıklı yaşayabilmesine hizmet etmek için varlar. Bu anlamda bugün yapılan rakamı küçük, büyük hiç önemli değil, işlem yatırım çok önemlidir. Çanakkale’miz, insanımız için çok önemli bir yatırımdır."


 
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da, kentte, sağlık sektöründe halen 31 yatırımın bulunmakta olduğunu, 7 yatırımın inşaatının devam ettiğini söyledi. Kanserin tüm dünyada gittikçe yaygınlaşan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Vali Tavlı, "Kanser en çok gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bilimsel araştırmalar kanser vakalarının en az üçte birinin önlenebilir, diğer üçte birinin ise tedavi edilebilir olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda, kontrol programları insanlığın geleceği adına hayati önem taşımaktadır” dedi. Konuşmalarının ardından dua edilmesiyle birlikte protokol, Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğüne kazandırılan "Pembe Prenses" isimli kanser tarama aracının açılışı gerçekleştirildi.


 


Kaynak: Haber Merkezi