Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’deki kentlerin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında şehirlere marka etkinlikler de kazandırmayı amaçlıyor. Kültür Yolu çatı markası altında belirlenen şehirlerde, seçilen rota/lokasyonlarda farklı sanat türlerinin, yerli ve yabancı farklı kültürden insanların sanatın evrensel dilinde birleşmesi amaçlıyor. 2021’in Ekim ayında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan, 2022 yılında Ankara’da Başkent Kültür Yolu Festivali’nin eklenmesi ile devam ederek toplamda 150’nin üzerinde mekanda, 10 binin üzerinde sanatçıyı, 2000’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenecek Troya Kültür Yolu Festivali, 16 Eylül’de Çanakkale’de başlıyor. Festivale dair tanıtım videosunu paylaşan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük; ‘’Harika işlerle geliyoruz. Şimdi Türkiye Kültür Yolu Festivalleri zamanı! Festivallerin ilki Troya Kültür Yolu Festivali, 16 Eylül’de Çanakkale’de başlıyor. Festival coşkusuna siz de katılın’’ dedi.  Festivalin ilk günü olan 16 Eylül’de gerçekleşecek bazı sergiler şunlar;
 
Ben Blegen! Troya'yı Kazmaktan Geliyorum Sergisi; Amerikalı arkeolog Carl William Blegen’i konu alan sergi, Troya’nın keşfinde aktif rol almış arkeoloğun hayatına ışık tutuyor. Troya Antik Kenti’nde olacak sergiye sanatseverlerin geniş katılımı bekleniyor.
 
‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ Kale Grubu 65. Yıl Sergi Açılışı; Kale Grubu, kuruluşunun 65.yılını resim sergisiyle taçlandırıyor. Daha adil ve müreffeh bir yaşam imkanını vurgulamak, farkındalığa yol açmak için bu keyifli sergi Anadolu Hamidiye Tabyası 9.Bonet’te sanatseverler ile buluşacak.
 
Bir Hikayem Var; IKASD & TABULARASA TRANSNATIONAL ART tarafından projelendirilen küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı ‘Bir hikayem var’  uluslararası çağdaş sanat projesi kapsamında farklı sanat disiplinlerinden 10 ülkeden / 10 sanatçının eserleri Hamidiye Tabyası Hangar’da sanatseverler ile buluşacak. Projede yer alan sanatçılar etkinlik süresince kurulan atölye de resim, seramik, heykel, desen çalışmaları yapacak ve sanatçı söyleşileri düzenlenecek Etkinlik Anadolu Hamidiye Tabyası Hangarda düzenlenecek.
 
İbrahim Akın KAZANCI