Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de artan vaka sayıları her geçen  gün riski arttırıyor. Öyle ki son günlerde Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) haritasına da riskli kırmızı alanlar şehrin her tarafında hâkim oldu.
 
Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) haritasında vaka yoğunluğunu gösteren risk renklerinde Kırmızı olan çoğunluk her geçen gün artmaya devam ediyor. Çanakkale merkezde adeta kırımızı alarm veren HES haritası Çanakkale merkeze sadece 7 km yakınlıktaki Kepezde’ de riskli alanı gözler önüne seriyor. Vakaların özellikle artmasının sebebi aşıların koruma süresinin geçmesi ve hatırlatma dozlarının ise yapılmaması olarak görülüyor. Kent genelinde başta Valilik olmak üzere Sağlık İl müdürlüğü, Belediye geçtiğimiz günlerde aşıların hatırlatma dozlarının yapılmasını önermişti. Vakaların düşmesinin aşılama yeterince olmadan beklenmiyor. Hatta önümüzdeki sonbahardan sonra vakaların daha da artması belki bazı vatandaşların yoğun bakım ünitelerine bile mecbur kalabileceği tahminleri sağlıkçılar tarafından yapılıyor. Ama hali hazırda vaka sayılarının büyük kısmının hastanede tedavi görmediği, evlerde izolasyonda olduğu biliniyor.
 
Kapalı Alanlarda Maske Dönebilir
 
Özellikle vaka sayılarının artmasınına ardından Eylül ayından sonra bazı alanlarda maske kısıtlamasının tekrar geleceği düşünülüyor. Avrupa'da Almanya Hollanda ve İngiltere'de gündeme gelen maskenin, Türkiye'de yaz sezonu bittikten sonra gelebileceği beklentisi güçlendi. Özellikle vaka sayılarının tekrar 50 bin rakamlarını aşması ile otobüste resmen olmasa bile fiilen maske takan vatandaşların sayısı arttı.
  
İbrahim Akın KAZANCI