Artan enflasyon ve yapılan zamlar ile mağduriyetleri her geçen gün artan milyonlarca vatandaştan çok büyük bir kesimi kapsayan EYT’liler (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) medyada çıkan haberlere yönelik; ‘’Her zaman dediğimiz gibi bizler resmî gazetede yayımlanmadıkça yapılan açıklamalara inanmıyoruz!’’ diyerek  bir açıklama yaptı.
 
Temmuz ayında emekli ve memurların yanında asgari ücretli çalışanlarında maaşlarına zam gelecek, enflasyon farkında gerçekleşecek artış gerçekleşirken emekliliği bekleyen milyonlarca EYT’li ise emekli olmayı bekliyor. Çanakkale EYT Derneği Başkanı Murat Çağlayan; ‘’Herkes çıkarsın şapkasını önüne koysun ve 1999 öncesi asgari ücret ile en düşük emekli maaşları arasındaki farka ve aylık bağlama oranlarına baksın, Nereden nereye!’’ diyerek emekli bağlanma oranlarına da tepki gösterdi.
 
Yazılı açıklamasının devamında Çağlayan; Yıllardır yapılan onca haksız algılara rağmen, anamızın ak sütü gibi helal olan haklarımızın iadesi için mücadele ediyoruz. Toplum vicdanında da, mecliste de, iktidarıyla muhalefetiyle haklılığımız ve mağduriyetimiz kabul edilmiş ve seçim yaklaştıkça da her gün ajanslarda EYT sorununun çözüm çalışmalarıyla ilgili haber okuyoruz. Her zaman dediğimiz gibi bizler resmi gazetede yayımlanmadıkça yapılan açıklamalara inanmıyoruz!İktidar vaad mercii değil, icraat makamıdır, muhalefet vaad eder. Üzerimize düşeni ve çalışmayı, primlerimizi fazlasıyla ödedik ve bekliyoruz. EYT sorunu çözülür çözülmez, siyasi sonucu olur olmaz bilemem ama EYT mağduriyeti konusunda haklarımızın iadesi için gerek sahada, gerek mecliste , gerek alanlarda milyonlarla birlikte miting yaparak, kısaca her platformda gerekli mücadeleyi yaptığımıza inanıyorum. Bizler hem kendi hem de çocuklarımızın geleceği için mücadelemize devam ediyoruz.
 
‘’Asgari ücretin altında bir emekli maaşı da kabul edilemez’’
 
Maaş bağlandığında emeklilerin düşük bir ücret ile emekli olduklarını söyleyen Çağlayan; ‘’Gelelim EYT’yi de yakından ilgilendiren emekli maaşlarına, pardon harçlıklarına!’’ dedi. 2008’de ABO’nun %28’lere kadar düşürülerek ve çalıştıkça fazla prim ödedikçe düşen emekli maaşı sisteminin getirilmesiyle bağlanan emekli maaşları kuşa döndü. En düşük emekli maaşı da 2500tl ye tamamlanır oldu .2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin yaklaşık %40 üzerindeyken şimdi yarısı kadar! Gelecek torba yasada ise en düşük emekli maaşının 3000-3500 tl ye tamamlanacağı konusunda duyumlar var. Sonuç yoksul yaşlılık, dediğimiz gibi Bizler Allah ömür verirse emekli adaylarıyız. Kanun çıkar - çıkmaz haklar iade edilir- edilmez bilemem ama asgari ücretin altında bir emekli maaşı da kabul edilemez. Adı üstünde asgari ücret! Asgari ücretin altında bir emekli maaşı düzenlemesi içinde, yüzdelik artış oranı algılarıyla, kimse kusura bakmasın, alkış da istemesin! Herkes çıkarsın şapkasını önüne koysun ve 1999 öncesi asgari ücret ile en düşük emekli maaşları arasındaki farka ve aylık bağlama oranlarına baksın, Nereden nereye!’’ şeklinde ifade etti.
 
 
Mustafa SUİÇMEZ