Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi de yüzde 10 düştü. Verileri değerlendiren Finans Uzmanı Karabay; Tüketici Güven Endeksi, verileri bize şunu gösteriyor. Bu verilerde birinci sırada güven duygusunun ekonomide her alanda olduğu gibi bu tüketici hareketinde de negatif yönde bir etkisi olduğu gözleniyor’’ dedi.

Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı; Mayıs ayında 67,6 olan endeks, Haziran ayında 63,4 oldu.Böylelikle endeks tarihinin en düşük seviyesi kaydedildi.Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi aylık yüzde 8,1 geriledi.Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 10, genel ekonomik durumu beklentisi yüzde 7,1, dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 1,8 geriledi.
 
Bu verilerin ne anlattığını ifade eden Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Tüketici Güven Endeksi, verileri bize şunu gösteriyor. Bu verilerde birinci sırada güven duygusunun ekonomide her alanda olduğu gibi bu tüketici hareketinde de negatif yönde bir etkisi olduğu gözleniyor. Tüketici giderleri enflasyon verilerinden daha derin şekilde gider ve kaynaklar kullanımında insanların en basit tercümesi ile alışveriş yaptıkları sırasında düşünmeye itiyor.’’ şeklinde konuştu.
 
Bu rakamların oluşmasında enflasyonun da belirleyiciliğinden bahseden Karabay; ‘’Enflasyonist baskıların olduğu bu dönemde özellikle Tüketici güven endeksi tarihi bir düşüş yaşaması aslında tahminler ve beklentilerin negatif yönde seyir etmesinden kaynaklanıyor. Sıkıntılı olan durum ise bu beklentilerin olumlu hareket etmesinden daha zorlu şekilde negatif yönde hareket etmeye devam edeceği düşüncesi’’ diye ifade etti.
 
Merkez Bankası Faiz Kararı Bekleniyor ?

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 5 toplantısında bir değişiklik yapmamıştı. Gözler şimdi alınacak yeni faiz kararında. Merkez Bankası faiz toplantısına ilişkin karar, 23 Haziran Perşembe günü (yarın) saat 14.00'te açıklanacak. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyor. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te bırakılmıştı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.
 
İbrahim Akın KAZANCI