Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci ve GELÇAR Genel Müdürü Suat Berinbe konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.
Çardak Feribot İskelesi’nin kullanım izninin sona ermesi nedeniyle, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından kullanıma kapatılması kent gündeminde yer edinen konulardan birisi oldu. İskelenin kapatılmasıyla birlikte Çardak- Gelibolu hattındaki feribot seferleri durunken deniz ulaşımı sadece Lapseki- Gelibolu hattındaki feribot seferleriyle gerçekleştirilebiliyor.
Feribot İskelesinin kullanıma kapanmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci; “Çardak Feribot İskelesi gibi, Gestaş’a ait Gelibolu ve Çanakkale feribot iskeleleri dahil iskelelere işletme izin belgeleri 1 yıl süreli verilmektedir.  Biz de gerekli izinleri almak üzere 12.04.2022 tarihinde Ankara Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'ne başvurumuzu yaptık.  Bakanlık; Çanakkale Liman Başkanlığına gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere görevlendirmiş ve 31.05.2022 tarihinde iskelemize gelerek her türlü kontrol ve denetlemeler başarılı bir şekilde geçilmiş olup Ankara Bakanlığa olumlu görüşleriyle beraber, onay için gönderilmiştir. Şuan için iskelemiz; bakanlıktan olumlu veya olumsuz yazı gelmediği için tedbir amaçlı, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından geçici olarak işletmeye kapatılmıştır. İskelemizin eski olduğunu biliyoruz, lakin çürük veya emniyetsiz değildir. Buna dair herhangi bir rapor yoktur. Bizler yaptığımız işin, ciddiyetinin ve hayati önem taşıdığının farkındayız.

“İSKELENİN DEVAMLI KAPANACAĞINI ASLA DÜŞÜNMÜYORUZ”
İskele yenilemesi hakkında kısa bir bilgi de vermek istiyorum. İskeleyi yenilemek adına ilgili bütün kurumlardan izinleri alarak projelerimizi 05.11.2020 tarihinde Bakanlığa sunduk ve onay beklemekteyiz. Gerekli onaylar alındıktan sonra en kısa zamanda iskele inşaatına da başlanacaktır. Gelibolu-Çardak hattında, gemi ve iskeleler dahil 100’e yakın vatandaşımız çalışmaktadır. Bölge için çok büyük bir istihdam kaynağıdır. Bizler iskelenin devamlı kapanacağını asla düşünmüyoruz, en kısa zamanda işletme izin belgemizin gelmesini ve derhal çalışmaya başlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KRİZİ BİR AN ÖNCE ÇÖZMEYE ÇALIŞMAKTAYIZ”
Çanakkale Boğazı’nda Gelibolu ilçesi ve Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesine deniz ulaşımını sağlayan GELÇAR’ın Genel Müdürü Berinbe de bir açıklama yaparak, krizi bir an önce çözmeye çalıştıklarını bildirdi. İskelenin işletici kuruluşu olan Çardak Belediyesi’nin 12.04.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptığını belirten, Çanakkale Boğazı’nda Gelibolu ilçesi ve Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesine deniz ulaşımını sağlayan GELÇAR’ın Genel Müdürü Berinbe yaptığı yazılı açıklamada şu cümleleri kurdu; “Çardak Feribot iskelesi de GESTAŞ’a ait diğer feribot iskeleleri (Gelibolu, Lapseki,  Eceabat, Çanakkale ve  Kilitbahir vb.) gibi, yıllık verilen geçici işletme izin belgesi ile faaliyetlerine devam etmektedir. Çardak Feribot  İskelesi   İşletme  İzin  Belgesi  süresi  içerisinde  yenilenemediği  için, Çanakkale  Liman Başkanlığı  tarafından  önlem  amaçlı  geçici  olarak  kullanıma  kapatılmıştır. Devamlı bir durum söz konusu değildir. Çardak iskelesi işletici kuruluşu olan  Çardak Belediyesi;  İşletme İzin Belgesini  almak üzere 12.04.2022 tarihinde  Ulaştırma ve  Altyapı  Bakanlığı  Tersaneler  ve  Kıyı  Yapıları Genel  Müdürlüğü’ne  başvurusunu yapmıştır. Geç kalınmış bir başvuru değildir. Bakanlık; Çanakkale Liman Başkanlığını gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere görevlendirmiştir. 31.05.2022 tarihinde Çardak iskelemiz, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından sörvey yapıl arak başarılı bir şekilde geçmiştir.  Çanakkale Liman Başkanlığı;  olumlu  bir  şekilde  raporu,  İşletme  İzin  Belgesi verilmek  üzere,  Ulaştırma  ve  Altyapı  Bakanlığı  Tersaneler  ve  Kıyı  Yapıları  Genel  Müdürlüğü’ne göndermiştir. Maalesef bakanlıktan İşletme izin belgemiz  süresi içerisinde ve hala gelmemiştir. Çardak Belediye Başkanımızla beraber, evrağımızın beklediği,  bakanlıktaki Genel Müdür seviyesindeki yetkililerle  ve  Çanakkaleli  siyasetçilerimizle  sürekli  temas  kurarak,  krizi  biran  önce  çözmeye çalışmaktayız. 100’e yakın çalışanımızın bayram öncesi işsiz kalmasına siyasilerimizin ve devletimizin razı geleceğini düşünmüyorum. Bakanlıktan gelecek cevaba göre kamuoyunu daha detaylı bilgilendireceğiz.”

Mustafa SUİÇMEZ