Amerika’da enflasyon verisinin 8,6 olarak açıklanmasının ardından, ülkenin 40 yıl sonra en yüksek enflasyon değerine ulaştığı görülürken FED faizleri 1994 yılından beri yaptığı en yüksek faiz artırımını yapmış oldu. Faiz kararı ardından bu kararın Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.
 
Ömer Karabay; ‘’Faiz Kararı Türkiye üzerine etkileri yakında gözlenecektir. Şok etkisi şeklinde olmasa da yavaş yavaş ilerleyecektir. Döviz faiz kararı ardından bizi etkiyecektir bunda beklentiler ve alım işlemlerinde talepler etkili olacak. Bir süre önce ilan edilen, yaklaşımlar bunu bir nebze stabil tutabilir. Yani yatay fonksiyon şeklinde gelişebilir.’’ dedi.
 
FED FAİZ KARARI SONRASI BİTCOİN NASIL ETKİLENDİ?
En büyük kripto para birimi faiz kararı açıklandıktan sonra 20.500 doların altına düştü. FED’in son toplantıda 75 baz puan artışı yapması Cuma günü gelen yüksek enflasyon verisiyle bağlantılı. Bundan sonraki toplantılarda atacakları adımlarla ilgili detayları 21:30’da Powell duyuracak. Eğer daha fazla sıkılaşmadan bahsedilirse kripto paraların düşüşü devam edebilir.
Bitcoin için 20.000 dolar desteğinin kırılmaması hayati önem arz ediyor. Fiyatın buradan aşağıya sarkmasıyla birlikte panik satışlarının daha derin bir dibi tetiklemesi olası görünüyor. Yatırımcıların ilerleyen dakikalarda çok daha dikkatli olması gerekir.

22.000 DOLARI AŞTI
Bitcoin borsalara paralel bir şekilde saat 21.45'te 21.700 doların üzerine tırmandı. Bitcoin yeni gelen bu risk iştahıyla saat 22.30'da 22.000 doların üzerini gördü. Ardından yeniden 21.700 doların altına çekildi.
Tabii bu son rahatlamaya rağmen yüksek enflasyonun yarattığı kayıp telafi edilemedi. Geçen cuma günü ABD'de mayıs ayı enflasyonu yüzde 8.6 ile 41 yılın zirvesine yükseldiği açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 8.3'ü aşınca kripto paralarda sert satışlar yaşandı. Bu veri yayımlanmadan önce Bitcoin 30.000 dolar civarında seyrediyordu.
Enflasyonun beklentileri aşmasıyla Fed'den daha önce 50 baz puanlık artırım beklenirken bu beklentiler 75 baz puana revize edildi. Bugün de Fed 75 baz puanlık artırıma giderek bu beklentiye uygun bir karar aldı.
 
İbrahim Akın KAZANCI