Çanakkale İskele meydanında dün hayat pahalılığı ve enflasyona karşı gerçekleşen hayat pahalılığına karşı tepkiler, Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “İktidarın, emekli ve emekçi çalışan karşıtı politikası  devam ediyor. Bu politikanın özü, yoksullardan ve çalışanlardan alıp, zenginlere, yandaşlara ve para  babalarına vermektir” dedi.
 
Artan hayat pahalılığına karş ülkede etkilenen bir çok kesim gibi emeklilerde durumu geriye gidiyor. Dün İskele Meydanında toplanan Tüm Emekliler Sendikası   üyeleri, yaşanan krizde açlık ve sefalete mahkum edilmek istenen  emeklilerin haklarını savundular. İskele Meydanındaki basın açıklamasını gerçekleştiren Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “İktidarın, emekli ve emekçi çalışan karşıtı politikası  devam ediyor. Bu politikanın özü, yoksullardan ve çalışanlardan alıp, zenginlere, yandaşlara ve para  babalarına vermektir. Memleketin  kaynaklarını, peşkeş çekmektir. 20 yıllık  sürede ,yandaş zenginler daha  zengin olurken, milyonlarca  emekli, çalışan emekçi  daha yoksullaştı, açılığa mahkum edildi. İktidarın, izlediği politikalarla, Ölçüsüz  lüks harcamalar,  garantili  modeller, yolsuzlukları, hesapsız kitapsız iç ve dış  borçlar, yağmalanan  merkez bankası ve hazine  kaynakları yüzünden  enflasyon   ve döviz kontrolden çıktı. Kaynak dağıtımında  adalet ortadan kalktı. Bu krizde en büyük faturayı emekliler ödüyor. Cumhuriyet tarihinin,  geçen  79 yılında   gelen tüm  iktidarlar,713 milyar lira harcama  yapmışlar. Bu para ile, Osmanlı borçları ödenmiş, memlekette yollar, köprüler, tüneller, barajlar, fabrikalar yapılmış, memleket demir ağlarla örülmüştür. AKP ise, 18 yılda 2 trilyon 317 milyar  vergi toplamış,. 2 trilyon 631 milyar lira harcamışlar. Bu devası kaynağa rağmen, Dış borç 129,6 milyar dolardan, 608 milyar dolara çıkmış, 2018  - 2022 Nisan itibariyle sadece  müteahhit görünümlü  tefecilere 592 milyar 689 milyon lira  ödenmiştir Cumhuriyet tarihinde ilk defa  AKP döneminde, borçların faizi anaparayı geçmiştir. Betonlaştırmanın  ötesinde, istihdama yönelik, bir yatırım da yoktur” dedi.
 
 
''Zamlar Yoksullaşmamıza Sebep Oluyor''
 
Açıklamasında hükümet tarafından yapılan zamların emekçileri yoksullaştırdığını belirten Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “Devletin, Türkiye  İstatistik Kurumu (TÜİK) diye, bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş,  iktidarın emir eri olmuş bir kurumu var.. İktidar,  TÜİK eliyle ve  emirle, gerçeklerden uzak, hayali ,akla ve vicdana uymayan  rakamlara dayanarak  enflasyon açıklatıyor. Bu rakamlara  dayanarak , yüzdelik  zamlar  yapıyor. Yapılan  zamlar, tamamen hayat pahalılığı gerçeğinin dışında olduğundan, refah sağlamıyor, tersine daha  yoksullaşmamıza  sebep oluyor. Çünkü 4 kişilik bir ailenin  açlık sınırı 7 bin lirayı, yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçti. Bütün emekliler asgari ücretin  altında maaş alıyorlar.,  Gerçek enflasyon en az % 160-200  de seyrediyor. Başta petrol ürünleri olmak üzere,  elektrik, doğalgaz ve  temel gıda  maddelerine,   günaşırı ölçüsüz ve vicdansız  zamlar geliyor. Böyle  bir ortamda  iktidarın   hayali rakamlara  göre verdiği zamların ,hiç bir kıymeti Harbiye’si yoktur. Böyle bir zammı kabul etmiyoruz”
dedi.
 
''İktidar yıllardır bizi  görmezden geliyor''
 
İktidarın emeklileri yok saydığını ifade eden Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “Emekliler insanca bir yaşam  istiyorlar. Buna hakkımız da  var. Yoksulluk ve  açlıkta yaşamamız  kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi  görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor. Yapılacak ilk  seçimde  emekliler bunun gereğini yapacaklardır. Diğer yandan, emekliler, yeterli örgütlülüğe sahip değiller. Dağınıklar. Milyonlarca oldukları halde, örgütlü olmadıkları için, bir güç olarak,  hak mücadelesi yapmakta yetersiz kalıyorlar. Bu yüzden  sendikamız 2021 TÜM EMEKLİ SEN,  emeklilerin  örgütlenmesini ve  emeklilerin birliğinin sağlanması için  çaba  gösteriyor. Bütün  emeklileri de,  sendikamıza üye  olmaya, destek vermeye, gücümüze güç katmaya  çağırıyoruz.  Çünkü, yok tek başına kurtuluş, ya hep beraber ya hiç birimiz” dedi.
 
 
''Perişan olanlar, işsizlerden  sonraki kesim, emeklilerdir''
 
İktidarın Emekli sendikasının kapatılmasına yönelik hamlesine de değinen Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “İktidar  emeklilerin örgütlenmesini, haklarını  savunmasını istemiyor. Kurduğumuz emekli sendikalarını, sanki kendileri  Anayasaya uyuyorlarmış gibi, Anayasa gerekçesiyle  kapatıyor. Ancak biz yılmayacağız. Kapatsalar da  yenisini kuracağız. 2021 Tüm Emekli Sen, bu alanda kurduğumuz  üçüncü sendikadır. Yılmayacağız. Amacımız  emeklileri örgütleyerek, iktidarın  yüzdelik komik zamlarına boyun eğmek değil, İktidarla  Toplu Sözleşme  pazarlığı ile, haklarımızı  almaktır. Bunun  yolu da, Meclisten,  Emekliler Statü Yasasının çıkarılmasını sağlamaktır. Emekliler olarak,  sendikamızda örgütlenirsek, birliğimizi sağlarsak ve güç olarak ortaya  çıkarsak, hiçbir iktidar bizi görmezden gelemez. Zaten şu anda,  İktidar ve ortaklarının dışındaki,  meclis içi ve dışındaki partilerle, Emekli Statü Yasası görüşülüyor ve  anlaşılıyor. Yaşadığımız  ekonomik ve sosyal krizde  en çok etkilenen ve  perişan olanlar, işsizlerden  sonra kesim, emeklilerdir. İktidar bizlerin ekonomik ,sosyal ve demokratik taleplerimizi  görmüyor ve çözmüyor. Ekonomik olarak, emekliler açlıkla  mücadele ediyorlar. Memleketin ve  bütçe   kaynaklarından,  milli gelirden  paylarını alamıyorlar. Sağlık ve ilaç keseneklerimiz devam ediyor. Milyar dolarlar,  sığınmacılara, garanti işlerine, yandaş  şirketlere , gerici vakıflara, kur korumalı  bir avuç para babasına aktarılıyor ama, , yılda iki defa  verilen   bayram ikramiyelerimize bile, mali disiplini bozar, ödeme dengesi  bozulur bahanesiyle,  bir kuruş bile zam yapılmıyor. Milyonlarca  emekli ve emekli ailesi, iktidarın  emeklileri mahkum ettiği açlık ve yoksulluğu unutmayacaktır. İktidarın Emeklileri yoksullaştırma ve  açlığa mahkum etme politikasına geçit vermeyecektir” dedi.
 
Taleplerini sıralayan Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun “1. Asgari ücret, güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre  artırılsın  2. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi,  güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. 3 . Tüm emekli  maaşlarına gerçekleşmiş  enflasyon oranına göre  seyyanen  zam yapılsın,  4. Emekli sendikaları Statü  yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden  çıkarılsın” dedi.
  
Mustafa SUİÇMEZ