Çanakkale Belediyesine ait Barış Plajı, Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajında da her yıl olduğu gibi bu yıl da Mavi Bayrak dalgalanacak. Denizlerin temiz olduğunu gösteren Mavi Bayrağın teslim töreni ise  Güzelyalı Halk Plajında gerçekleştirildi. Düzenlenen Bayrak teslim törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş, Belediye Meclis Üyeleri, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 
2015 yılından bu yana 8 yıllık süreçte her yıl aralıksız Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi bu yıl da üç plajı için  mavi bayrak aldı.  Güzelyalı Halk Plajında gerçekleştirilen Mavi Bayrak teslim Töreninde bir konuşma yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş Vakfın  “Mavi Bayrak dünyada en çok bilinen hususlardan bir tanesidir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak da  Türkiye’ye mavi bayrağın getirilmesi amacı ile ilk olarak 1993 yılında devletimizin desteği ile Turizm Bakanlığımız tarafından  kurulmuş bir kurumuz biz.  O günden bugüne kadar  hem turizm alanında, hem de çevre ile ilgili alanlarda  sürekli çalışmalar yürütüp  1993 yılından bu güne kadar  mavi bayraklı plajlarımız hiçbir yıl bir önceki yılın altına düşmeyerek , sahip olduğumuz 533 plajla  dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından  üçüncü sırada bulunuyoruz” dedi.
 
Doğan Karataş ''Başkanımıza çok teşekkür ederim''
Çanakkale Belediyesi tarafından organize edilen Mavi Bayrak Teslim Töreni ile ilgili de konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş “Mavi Bayrak projesi elbette önemli ama Türkiye Çevre Eğitim Vakfı okullarda yürüttüğü üç programımız daha var.  Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak dünya genelinde faaliyet yüreüten ve ülkemizde de binden fazla okulu bulunan Eko Okul projemiz bulunmakta.  Bugün çok farklı bir gün ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı adına şahsım çok gurur duydum. Bugün burada sadece bir mavi bayrak töreni olmadığını, aynı zamanda bütün Çanakkale’ye mal edilecek şekilde  bir çevre şöleni olarak organize edildiğini gördüm. Okuldan, üniversiteden öğrencilerimiz, vatandaşlarımız burada.  Her zaman bir hayalimiz vardı, Mavi Bayrağımızın şehrin bütününe mal edilmesi.  Bu anlamada da Başkanımıza çok teşekkür ederim” dedi.
 
''8 yıldır aralıksız bir biçimde  Mavi Bayrağımız dalgalanıyor''
 
Sahillerde yaşanan sigara izmaritleri sorununa da değinen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş  “Mavi Bayrak demek sadece denizin temizliği değil,  Mavi Bayrak demek çevresine saygılı,  dünyasını seven bilinçli bireyler demek.  Bizim Türkiye’de yaşadığımız en büyük sorun,  özellikle plajlarda yaşadığımız bir sorun olan sigara izmariti sorunu.  Sigara izmariti sorunu ile ilgili biz yıllardır mücadele ediyoruz. Aslında bu tere çöp atma meselesi ile ilgili en büyük sorumluluk  tamamen bizde.  Bu çöpleri yere biz atıyoruz.  Bu sigara izmaritlerini toplamak da gerçekten büyük bir sorun.  İşte burada da Türkiye’de örnek bir proje başlatıldı. Artık sigara izmaritlerini atarken, uygulanan sigara içme noktaları var. Sigaralarımızı oralarda söndürelim. Biz Başkanımızla 2015 yılında tanıştık. İlk olarak Barış plajına mavi bayrağı verdik.  O günden bu yana 8 yıldır aralıksız bir biçimde  Mavi Bayrağımız dalgalanıyor” dedi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ;''IFAS Teknolojisi İlk Kez Güzelyalı’da Uygulandı''
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, Güzelyalı ve Belediyenin diğer tesislerinin Mavi Bayrak alım sürecine değinerek “Mavi Bayrak, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde  kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafındna veriliyor. Çok ince detaylı incelemeler yapılıyor.   Denizlerin ve kumsalın temizliği konusunda, sağlık konusunda çalışmalar tamamlanıyor.  Daha sonra Mavi Bayrağı hak edip etmediğimiz ortaya çıkıyor.  8 yıldır biz de Mavi Bayrağı hak ediyoruz ve bu bayrağı plajlarımıza asıyoruz.  Bu Mavi Bayrak  15 Haziran 31 Ağustos’ta  bu plajda ve diğer plajlarımızda dalgalanacak.  Burada önemli bir husus var Mavi Bayraklarımızın hepsi kentin merkezinde.  Barış Plajı, Dardanos, Mega Beacıh, burası  hepsi evlerin önünde.  Bunlar Kentin merkezindeki plajlar.  Güzelyalı plajının bulunduğu bu bölgede  geçmiş yıllarda sıkıntılar vardı.   Yapılar çoğaldıkça bu bölgede kirlilik artmaya başlamıştı.   Bir de cesaretle yeni bir teknoloji olan IFAS sistemi ile daha küçük alanda daha yoğun işler yapan bir  tesisi kurduk. Türkiye’de ilk defa  Çanakkale Belediyesi yapmıştır. Bizden sonra  örnek alınmıştır.  Hatta Resmi kurumlar bile bunu yapmaya cesaret edememiştir.  Ama bize güvenerek kredi verdiler biz de yaptık.  Ve Başardık. Bu hamlelerimiz ile denizimizi temizleyerek kurtarmış olduk” diye ifade etti.
 
''Hepimiz Çanakkale'nin esenliği için çalışıyoruz''
Konuşmasında Çanakkale Belediyesinin çevre yatırımlarına değinen ve ''Çanakkale'nin çevre yatırımları ile ilgili hiçbir eksiği kalmamıştır'' diyen Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi olarak çevre konusuna çok önem veriyoruz. Bu konuda da büyük yatırımlar yaptık. Çanakkale kent merkezinde ve burada İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kurduk. Arıtmalardaki çıktı sularımızı da direkt olarak doğaya vermiyoruz. Ultraviyole Dezenfeksiyon Sistemi ile o arıtılmış çıktı sularını da yeniden ileri bir arıtmadan geçirerek bırakıyoruz. Son teknolojiler ile donatılan Çöp Depolama alanımızı yaptık. Yine Güneş Enerji Sistemimizi kurduk. Bunların yanında Atık Su Arıtma Tesisimizden çıkan atıkları güneş enerjisi ile kurutuyoruz. Dolayısı ile bu çevre yatırımları konusunda büyük adımlar atıyoruz. Şimdi de en son İçme Suyu Arıtma Tesisimizi bitirdik ve denetimleri yapılıyor. Sonuç itibari ile Çanakkale'nin çevre yatırımları ile ilgili hiçbir eksiği kalmamıştır. Bu konuda bize destek olan bu dönemki ve geçmiş dönemlerdeki meclis üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geçmiş meclislerimizde de, şimdiki meclisimizde de muhalefet partileri de bu çevre yatırımlarına destek verdiler. Buradan onlara da teşekkür etmek istiyorum. Hepimiz Çanakkale'nin esenliği için çalışıyoruz. Bu da Çanakkale'ye yakışan bir anlayıştır” dedi.
 
''Gönül Rahatlığı İle Denize Girebilirsiniz''
Çanakkale'nin plajlarında gönül rahatlığı ile denize girilebileceğine vurgu yapan Başkan Gökhan; “Çocuğumuzla ve ailelerimizle Barış Kordonu'na, Güzelyalı veya Dardanos'a rahatlıkla gidip denize girebilirsiniz. Çünkü burada bayrağı astık denetlemeler bitti gibi bir durum yok. Yine belirli periyotlarda o tahliller yapılmaya devam ediyor. Dolayısı ile bu konuda güvenle sahillerimizi kullanabilir ve denize girebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Mavi Bayrak göndere çekilme programına geçildi.  Golf Çay Bahçesinin önünden yola çıkan bot ile taşınan Mavi Bayrak sırasıyla Mega Beacıh, Barış Plajı ardından Güzelyalı Halk Plajına getirildi. Mavi Bayrağı taşıyan botun sahile yanaşarak verdiği Mavi Bayrak, Belediye sporcuları tarafından karaya taşındı. Karaya taşınan Mavi Bayrak Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş tarafından göndere çekildi. Mavi Bayrak törenin yanı sıra bir  etkinlik olarak gerçekleştirilen törene katılan çocuklar için çeşitli oyun alanları oluşturuldu. Gençlerin de çeşitli yarışmalar gerçekleştirileceği Güzelyalı Halk Plajı kapılarını açtı. Berrak denizi ile dikkat çeken Plajda Mavi Bayrak 31 Ağustos’a kadar dalgalanacak.
Programda ayrıca, Eko Etiketli Yeşil Bayraklı Okul olmaya hak kazanan Atatürk İlkokulu, Çanakkale Koleji ve İstek 1915 Çanakkale Kampüsü öğrenci ve öğretmenlerine takdir belgeleri verildi. Öğrencilere takdir belgelerini veren Başkan Gökhan, çevreye karşı gösterdikleri duyarlılık nedeni ile hepsine ayrı ayrı teşekkür etti. 2022 yılı yaz döneminde Çanakkale plajlarında dalgalanacak olan Mavi Bayrak'ları kutlamak amacı ile pasta kesimi ile devam eden program, İda Windsurf Kulübü'nün sörf ve kiteboard gösterisi ve Atam Kreşin minik öğrencilerinin eğlenceli parkur oyunları ile sona erdi.
 
İbrahim Akın KAZANCI