Bilindiği gibi, emeklilikte yaşa takılan 1 milyonu aşkın vatandaş bulunuyor. EYT yasası son durum ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den önemli bir açıklama geldi. Açıklamayı değerlendiren Çanakkale EYT Derneği Başkanı Murat Çağlayan; ‘’ İktidar makamı vaad değil çözüm merciidir muhalefet vaad eder.’’ dedi.
 
Geçtiğimiz haftalarda memurlara yönelik hükümet tarafından gerçekleşen 3600 Ek gösterge düzelmesi ardından akıllara EYT çıkar mı soruları tekrar geldi. EYT konusunda açıklama yapan Bakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; ‘’Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz ve EYT de önümüzde. Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti emekçilerini koruyan sosyal bir devlettir ve bu devam edecektir. Bakan Bilgin'in EYT ile ilgili açıklamasında, "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak.” ifadelerine yer verdi.
 
Bakanın EYT açıklamaları hakkında değerlendirmeler yapan Çanakkale EYT Derneği Başkanı Murat Çağlayan; ’Eyt maliyet değil adalet sorunudur’’ diyerek konuştu. Sözlerine böyle başlayan Çanakkale EYT Derneği Başkanı Murat Çağlayan; ‘’2019 yılında Sayın Vedat Bilgin Sosyal Politikalardan sorumlu başkan Yrd. görevinde iken 5.9.2019 tarihinde Çankaya köşkünde o dönem İstanbul EYT Derneği Başkanı Sayın Gönül Boran Özupak ve beraberindeki heyet ile bir görüşme yapmış bizi bizden dinlemiş ve EYT’ nin yaşadığı sorunları en iyi bilen ve anlayan kişidir. Fakat daha sonra süreç içerisinde bu görüşme ve temaslar olmasına rağmen CNN televizyonunda Ahmet Hakanın programına mesaj artarak böyle bir çalışmanın ve talimatın olmadığını söylemiştir ve bu açıklama bizleri üzmüştür. Dolayısıyla siyasetin kaygan zemininde ,yapılan açıklamalardan ziyade, icraata bakıyoruz. İktidar makamı vaad değil çözüm merciidir muhalefet vaad eder. Yaşadığımız tecrübeler ile birlikte EYT sorununun çözümünü resmi gazete de yayımlandığını görmediğimiz sürece inanmıyoruz. Bizler lütuf değil anamızın ak sütü kadar helal olan emeklilik hakkımızı talep ediyoruz. Formül aramaya gerek yok 8.9.1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasanın geriye aleyhte işletilmesinin iptal edilmesi ve aylık bağlama oranlarının düzeltilerek insan onuruna yaraşan emekli maaşlarının bağlanması bu sorunu çözmüş olacaktır. ’’ şeklinde ifade etti.
 
‘’Haklarımızın iadesini yine yeniden talep ediyoruz’’
 
‘’Adaletin maliyeti olmaz.’’ diyerek devam eden Çağlayan; ‘’Şeçim arifesinde Yapılan açıklamaları yakinen takip ediyoruz. Bu bağlamda da meclis kapanmadan eyt sorununun seçim malzemesi yapılmadan ve yeni mağduriyetler yaratılmadan çözülmesini istiyoruz. Bizler 23 yıldır devam eden milyonları ilgilendiren bu mağduriyetin giderilebilmesi için mücadelemize daha öncede belirttiğimiz üzere meclisse meclis sahaysa saha mitingse miting her platformda devam ediyoruz. Bu konuda da her EYT mağduruna çok önemli bir görev düşüyor. Sahaya inen ve ziyaretlerine gelen siyasilere EYT konusunda net bir tavır ve taleplerini ,haklarının iadesini iletmeleri çok önem arz etmektedir. Bizlerin haklılığı ,hem iktidar hem de muhalefet tarafından kabul edilmesine rağmen çözüm aşamasının son sıralarda yer verilmesine, dosyaların sıraya konmasına bir anlam veremiyoruz ve ivedilikle bu sorunun çözümünü ve haklarımızın iadesini yine yeniden talep ediyoruz.İvedilikle meclis kapanmadan bu sorunun çözümünü ve haklarımızın iadesini yine yeniden talep ediyoruz’’ diyerek sözlerini tamamladı.
 
İbrahim Akın KAZANCI