Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisanda yüzde 69,97 olan enflasyon, mayısta yüzde 73,50 ile 24 yılın zirvesine yükseldi. Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 artış gerçekleşti. Artan enflasyonu değerlendiren finans uzmanı Ömer Karabay; ‘’Enflasyon hiç olmadığı düzeyde artış yaşıyor. Bu en başta Tüfe artışı ile devam edecek gibi görünüyor. Tüfe döviz ve emtia artışı ile üretim maliyetleri sürekli artış yaşıyor. Bu hız eğer devam ederse kademeli olarak dahada hayat pahalılığı artacak.
 
Enflasyon Yaz ayları ile ilgili de düşer mi sözlerine; ‘’ Enflasyon kesin bir şekilde düşer mi sözlerine ben açıkçası pek inanmıyorum. Bunun için faiz indiriminin aksine faiz arttırımı şart gibi görüyorum.’’
 
Döviz düşmediği sürece enflasyon zor düşer diye Karabay; ‘’Her şey üretim girdileri döviz ile ondan dolayı çok zor döviz dışında  üretim yapmanın kolaylığı yok’’ dedi.
 
MADDE SEPETİ FİYAT LİSTESİNİ YAYIMLAMADILAR
 
 
TÜİK’in madde sepeti fiyat listesini yayımlamaması dikkat çekti. Reuters anketinde mayısta TÜFE’de aylık yüzde 4,8, yıllık yüzde 76,55 artış bekleniyordu. Bloomberg anketinde de beklenti aylık enflasyonun yüzde 4, yıllık enflasyonun yüzde 74,70 olacağı yönündeydi. TÜİK’in hesaplaması, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), tüketici fiyat endeksinin (E-TÜFE) mayıs ayında yüzde 5,46, son 12 ayda yüzde 160,76 arttığını açıkladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da perakende fiyatların mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87,35, bir önceki aya göre yüzde 5,84 arttığını açıklamıştı.TÜİK’te enflasyon hesaplamasını yapan Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Cem Baş, geçen ay görevinden istifa etmiş, kurumda birçok görev değişikliği olduğu bilgisi basına yansımıştı.
Mayıs 2022’de, endekste kapsanan 144 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması), 9 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 130 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 27,59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,63 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,64 artış gerçekleşti.
 
ZAM ŞAMPİYONU PAKET TUR
 
Mayıs ayı zam şampiyonu, yüzde 71,04’lük aylık ortalama zam oranıyla paket turlar oldu. Havayolu ile yolcu taşımacılığı da yüzde 14,98’lik zam oranıyla ikinci sırada yer aldı. Tereyağı mayısta yüzde 14,16’lık zam oranıyla üçüncü, çocuk giyim yüzde 13,91’le dördüncü sırada yer aldı.
 
Gülçin AKIN