Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 18 yaş altı genç ve çocukların da velileri, vasileri aracılığıyla Bireysel  Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılımına ilişkin çalışma yaptıklarını belirterek,  "2017'de tamamlamayı hedeflediğimiz çalışmayla küçük yaşlardan itibaren düzenli  tasarruf alışkanlığının kazanılmasını ve BES'in katılımcı bazının tabana  yayılarak, sistemin kapsayıcılığının genişletilmesini amaçlıyoruz.'' dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BES'in, vatandaşların  emeklilik dönemindeki refahının artırılması hedefindeki en önemli araçlardan biri  olduğunu, aynı zamanda kritik bir tasarruf sistemi olarak öne çıktığını söyledi.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yurt içi tasarrufların artırılması  noktasında sistemin gelişmesine ve yaygınlaşmasına büyük önem verdiklerini dile  getiren Şimşek, BES’in kapsayıcılığının artırılmasına yönelik çalışmaları 2013  yılından başlayarak hızlandırdıklarını belirtti.

Bu kapsamda 2013'ten itibaren sistemdeki katkı paylarına yüzde 25  devlet katkısı vermeye başladıklarını hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

'BES'te katılımcı sayısı 2013 yılı başında 3 milyon seviyesindeyken 28  Ekim 2016 itibarıyla 6,5 milyon kişiye, fon büyüklüğü ise yaklaşık 20 milyar  liradan devlet katkısı dahil 58,6 milyar liraya yükseldi. BES'te otomatik katılım  uygulamasına ilişkin kanuni düzenleme de 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe  girecek. Otomatik katılımla ilgili alt düzenleme çalışmalarımızı da yakında  tamamlayacağız. Bu çerçevede, önümüzdeki 10 yıllık süreç sonunda yaklaşık 100  milyar liralık bir fonun burada birikmesini öngörüyoruz."

Şimşek, son 3 yılda kaydedilen olumlu sonuçların BES’in  kapsayıcılığının artırılması noktasında daha fazla çalışmak için kendilerini  motive ettiğini söyledi.

ÇOCUKLARIN YENİ KUMBARASI "BES" OLACAK

Başbakan Yardımcısı Şimşek, BES kapsamında yapılan yeni çalışmaya  değinirken, 18 yaş altı genç ve çocukların sisteme katılımına imkan sağlanmasına  yönelik faaliyet yürüttüklerini bildirdi.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde BES’e girecek katılımcıların fiil  ehliyetine sahip bulunmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Şimşek, yapılacak  çalışmayla bankacılık işlemlerinde olduğu gibi, velileri veya vasileri  aracılığıyla, fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin de bireysel emeklilik  sistemine katılabilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bu çalışmayla BES'teki katılımcı bazının tabana yayılarak sistemin  kapsayıcılığının genişletilmesini, aynı zamanda da küçük yaşlardan itibaren  düzenli tasarruf alışkanlığının kazanılmasını sağlamayı amaçladıklarını  vurgulayan Şimşek, "Bu imkanın, çocukların geleceğine bir güvence sunmak isteyen  anne-babalardan önemli oranda ilgi göreceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde  bulundu.

Uluslararası çalışmaların, tasarruf alışkanlığının küçük yaşlarda  kazanılmasının önemini gösterdiğine işaret eden Şimşek, 18 yaş altı genç ve  çocukların BES'e katılımının mümkün hale getirilmesine ilişkin çalışmaları  2017'de  tamamlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.


Kaynak: Haber Merkezi