Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, 2022 yılının orman yangın sezonunun başlaması nedeniyle tatbikat gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz gün saat 10.30’da, Merkez’e bağlı Karacaören Köyü’nde; senaryolu ve yarışmalı orman yangını tatbikatı yapıldı. Tatbikata; helikopter, arazöz, su ikmal ve ilk müdahale araçları destek verdi. Tatbikata; Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, DSİ Şube Müdürü M. Lütfi Güldoğan ile şehirde görev alan ekiplerin personelleri katıldı.

Tatbikat, senaryo gereği Alo 177’ye ihbar gelmesi ve yangının çıktığı bölgenin koordinatları belirlenerek, söndürme unsurlarının karadan ve havadan yangın bölgesine sevki ile başladı. İlk olarak bölgeye gelen helikopter, yangına havadan müdahale etti. Ardından, Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı kara ekiplerinin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Çanakkale’de faaliyet gösteren ekipler arasında düzenlenen yarışmalı tatbikatta, ilk üçe giren ekiplere ödül verildi.  140 metrede 32 saniye ile yarışı tamamlayan Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü, plaketini İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk’ten aldı. İkinciliğin sahibi olan, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü, plaketini, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan’dan; Üçüncü olan Keşan Orman İşletme Müdürlüğü ise, İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı’dan aldı.

Orman yangını sezonunun başlaması dolayısıyla Çanakkale’de bulunan tüm işletme müdürlüklerinin katılımlarıyla yangın tatbikatı düzenlendiğini aktaran Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “Çıkan bir orman yangınına havadan nasıl müdahale edilir? Yer ekiplerinin müdahalesi, kontrol altına alınması ve soğutma çalışmaları nasıl yapılır? Su perdeleri nasıl oluşturulacak? Küçük yangınlarda koruma nasıl yapılacak?” konuları üzerine tatbikatların yapıldığını aktardı.

1000’E YAKIN PERSONEL HAZIR DURUMDA
Yangınsız bir sene dileyerek sözlerine devam eden Demirci, “34 yangın gözetleme kulesiyle gözetlemeler yapılacak. Bu gözetlemelerin 14’ünde kamera sistemiyle destekleme bulunmaktadır. Ayrıca 4 mobil kamera ve bir İHA ile ormanlarımız 7/24 gözetlenmektedir. 3 helikopterimiz var ama yangın zamanları bu sayı 5’e çıkabilir. 1 uçak katılma ihtimali de var. İmkânlarımız, geçmiş yıllara nazaran daha gelişmiş durumda. 10 dozer, 9 greyder, 53 arazöz, 25 ilk müdahale aracı ve 17 su ikmal aracıyla hazırız. 1000’e yakın personelimizin tüm eğitimleri; ekipmanlarımızın bakımları yapıldı. Kurumların desteği ve koordinasyonuyla da umarız geçen yıl gibi başarılı geçen bir sezon geçireceğiz” şeklinde konuştu.

ÇANAKKALELİLER ÇOK DUYARLI
Çanakkalelilerin yangın konusunda çok duyarlı davrandıklarını söyleyen Demirci, “Geçtiğimiz yıl, çok kritik bir yangın sezonu geçirmiştik. Ancak bölgemizde kritik bir sıkıntı olmadı. Bunda başta Çanakkale’de yaşayan vatandaşlarımızın katkısı da çok büyük oldu, dikkatli ve titiz davrandıklarını düşünüyorum. Aynı hassasiyetin bu sene devam etmesini, ormanlarda ateş yakılmamasını, tescilli olmayan yerlerde piknik yapılmamasını, ormanlara çöp atılmamasını, herhangi bir yangın gördükleri zaman 112’yi ücretsiz aramalarını, orman yangın hattına bildirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sevi Gözay UĞURLU