Prof.Dr. Alper Şener yeni olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen maymun çiçeği hakkında korunma önerilerinde bulundu Şener ; ‘’ Bireysel; el hijyeni Su+ sabun veya alkollü dezenfektan, bize has kolonya’’ dedi.
 
Maymun çiçeği virüsü belirtileri son günlerde hastalığın birçok ülkede görülmesinin ardından merak konusu oldu. Maymun çiçeğinin yayılmaya başlaması ardından nasıl yayılır nerelerde, Türkiye’de var mı soruları var mı? Sorulurken korunma ile ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Alper Şener; ‘’Bireysel; el hijyeni Su+sabun veya alkollü dezenfektan bize has kolonya,  Cansız yüzeyde düşük düzeyli dezenfeksiyon yeterli…klor, deterjan(standart) ama havlu -nevresim (oteller için) yıkama ısısı önemli ( ideali >60C) 3. Riskli alanlar farkına varmadan temas riskin tuvaletlerde in yüksek olduğu alanlar,Dikkat edilmesi gerekenler, otellerde yıkama ısısı, genel umumi temizlik (alaturka daha güvenli) hamam- sauna - havuz- Aquapark-spor tesisleri için özel hijyen kuralları planlaması’’ dedi.
 
''COVİD-19 kadar öldürücü seyretmez ama daha çok tedirginliğe/ korkuya sebep olabilir''
 
Yeni maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler veren Prof. Dr Şener; ''ilk makalesi Portekiz olgularının sekans analizi Köken Nijerya 2018 ve 2019’da sporadik görülen İngiltere, İsrail ve Singapur örnekleri ile aynı Kişisel tesbitlerim, Bu kadar hızlı insandan insana bulaş olguları tanımlanıyor ise genetik değişim olasI, Eğer salgına döner ise; COVİD-19 kadar öldürücü seyretmez ama daha çok tedirginliğe/ korkuya sebep olabilir, sebep  cilt döküntüleri'' diye konuştu.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI